Νέα ώθηση για διμερείς σχέσεις η επίσκεψη Σίσι στην Κύπρο, δήλωσε η Πρέσβειρα της Αιγύπτου




Η ιστορική επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα θα δημιουργήσει νέα δυναμική στις σχέσεις των δύο χωρών και ώθηση για την περαιτέρω προώθηση και ενίσχυση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, λέει η Πρέσβειρα της Αιγύπτου στην Κύπρο, Μάι Τάχα Χαλίλ.

Σε συνέντευξή της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Πρέσβειρα Χαλίλ επαναλαμβάνει, εξάλλου, την προσήλωση του Καΐρου στο διεθνές δίκαιο, τόσο σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού όσο και για τα θέματα ενεργειακής συνεργασίας.

Μέσα από εντατική συνεργασία, Αίγυπτος και Κύπρος μπορούν να καταστούν «πολύ σημαντικοί παίκτες στον τομέα της ενέργειας, λειτουργώντας ως περιφερειακός κόμβος στην εξαγωγή φυσικού αερίου σε Ευρώπη και Ασία» υπογραμμίζει η Πρέσβειρα, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έλευση του Προέδρου Σίσι στη Λευκωσία.

«Η επικείμενη διμερής επίσκεψη θα είναι ιστορική καθώς είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Αιγύπτιου Προέδρου στην Κύπρο από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών μας σχέσεων» συμπληρώνει.

Σύμφωνα με την Πρέσβειρα, οι διμερείς συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη την ερχόμενη Δευτέρα θα επικεντρωθούν στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, σε περιφερειακά ζητήματα και στους τρόπους εντατικοποίησης του διμερούς συντονισμού. Οι δύο ηγέτες αναμένεται ακόμη να ανταλλάξουν απόψεις για τη συνεργασία πάνω σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, αλλά και για την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας, της μακροπρόθεσμης σταθερότητας και της ευημερίας, προσθέτει.

Η οικονομική συνεργασία και οι επενδυτικές ευκαιρίες μεταξύ των δύο χωρών θα τεθούν επίσης επί τάπητος, καθώς οι δύο Πρόεδροι θα συμμετάσχουν στο πρώτο «Κυπρο-Αιγυπτιακό Επιχειρηματικό Φόρουμ», στην παρουσία πολλών επιχειρηματιών.

Η Πρέσβειρα της Αιγύπτου λέει ακόμη ότι εμπειρογνώμονες από τις δύο πλευρές εργάζονται εντατικά τις τελευταίες ημέρες για την οριστικοποίηση αρκετών συμφωνιών για συνεργασία σε διάφορους τομείς, οι οποίες θα υπογραφούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Αυτό θα ενισχύσει τις ήδη εξαίρετες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, σημειώνει η κ. Χαλίλ.

Ο Πρόεδρος Σίσι επισκέπτεται την Κύπρο για δεύτερη φορά. Η πρώτη του επίσκεψη πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2015, όταν συμμετείχε στη 2η Τριμερή Σύνοδο με τους ηγέτες Ελλάδας και Κύπρου. Την ερχόμενη Τρίτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα φιλοξενήσει την 5η Τριμερή Σύνοδο Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας, στη Λευκωσία.

Ερωτηθείσα για το μήνυμα που θα μεταφέρει ο Προέδρος Σίσι προς τους άλλους δύο ηγέτες κατά την τριμερή, η Πρέσβειρα Χαλίλ λέει ότι θα επαναλάβει «τη δέσμευση της Αιγύπτου για συνέχιση της καλλιέργειας της τριμερούς μας συνεργασίας» αλλά και για διερεύνηση των τρόπων ενίσχυσης των σχέσεων με την Κύπρο και την Ελλάδα, χτίζοντας στη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής.

Η Πρέσβειρα, η οποία ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά της, σημειώνει εξάλλου ότι η τριμερής συνεργασία αποτελεί τον μηχανισμό για περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των ηγετών των τριών χωρών, που διασφαλίζει ταυτόχρονα ένα αδιάλειπτο κλίμα αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ τους.

«Ο πολιτικός συντονισμός και η συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας, του πολιτισμού, του τουρισμού – μεταξύ άλλων – εντός του πλαισίου της αναπτυξιακής ατζέντας, είναι αμοιβαία επωφελείς και βοηθούν στην επίτευξη της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευαίσθητη περιοχή μας, η οποία αντιμετωπίζει πολλούς κινδύνους, ιδιαίτερα την τρομοκρατία» υπογραμμίζει.

Η Πρέσβειρα υπενθυμίζει παράλληλα ότι η τριμερής συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας ήταν ο πρώτος τριμερής μηχανισμός που δημιουργήθηκε στην περιοχή.

Το Κάιρο υποστηρίζει «τα δίκαια αιτήματα του κυπριακού λαού» για λύση

Σε ερώτηση για τη θέση του Καΐρου στο Κυπριακό, στον απόηχο της τελευταίας προσπάθειας στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, το περασμένο καλοκαίρι, η κ. Χαλίλ λέει ότι η στάση τη Αιγύπτου «ήταν και θα παραμείνει πάντοτε σταθερή και συνεπής».

«Η Αίγυπτος υποστηρίζει μια συνολική και διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού η οποία θα επανενώνει το νησί, στη βάση του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» σημειώνει. Πιστεύει επίσης ότι μια τέτοια διευθέτηση, καθώς και η υλοποίηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου «θα είναι επωφελής όχι μόνο για το λαό της Κύπρου στο σύνολό του, αλλά θα συμβάλουν επίσης σημαντικά στη σταθερότητα και στην ειρήνη της περιοχής».

Η κ. Χαλίλ συμπληρώνει ότι η Αίγυπτος παραμένει δεσμευμένη στο συντονισμό με την Κύπρο σε όλους τους περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς, ιδιαίτερα στα Ηνωμένα Έθνη και στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας «κατά τρόπο που αποσκοπεί στην προώθηση των δίκαιων αιτημάτων του κυπριακού λαού για επίτευξη μιας λύσης και για επανένωση του νησιού τους σε ένα ομόσπονδο κράτος, στο οποίο οι δύο κοινότητες θα συμβιώνουν με ειρήνη και ανεκτικότητα».

Σε σχέση με την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, η Πρέσβειρα της Αιγύπτου λέει ότι θα πρέπει να καταστούν καταλύτης για την περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.

«Η Αίγυπτος πιστεύει ότι αυτή η συνεργασία θα εξυπηρετηθεί καλύτερα μέσα από την προσήλωση των χωρών της περιοχής σε καθιερωμένες αρχές του διεθνούς δικαίου» λέει η κ. Χαλίλ, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον καθολικό χαρακτήρα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σημειώνει, εξάλλου, ότι η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου αναπτύσσεται ραγδαία, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιαδη στην Αίγυπτο τον Δεκέμβριο του 2014 και την υπογραφή της Συμφωνίας-Πλαίσιο για την ανάπτυξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που εκτείνονται από τη μια πλευρά της Μέσης Γραμμής στην άλλη.

Αυτό αντικατοπτρίζει την προθυμία των δύο πλευρών να επιτύχουν την βέλτιστη χρήση των κοινών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή, λέει.

Στη συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η Πρέσβειρα Χαλίλ σημειώνει τέλος τους «ισχυρούς ιστορικούς και παραδοσιακούς δεσμούς μεταξύ των τριών φιλικών χωρών».

«Είναι περιττό να πούμε ότι η Αίγυπτος φιλοξένησε χιλιάδες Κύπριους και Έλληνες κατά τον περασμένο αιώνα και ότι υπάρχουν πολλοί Αιγύπτιοι κυπριακής καταγωγής που ζουν στην Αίγυπτο, καθώς και πολλοί Αιγύπτιοι που ζουν και εργάζονται σήμερα στην Κύπρο και στην Ελλάδα, όπου αισθάνονται σαν στο σπίτι τους λόγω των κοινών παραδόσεων, του πολιτισμού, των αξιών και της ιστορίας» καταλήγει.

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 18/11/2017 09:36

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: