Ναι σε μεγάλο συνασπισμό λέει η πλειοψηφία των Γερμανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση




Υπέρ της συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού, δηλαδή της κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών, τάσσεται η πλειοψηφία των πολιτών στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid, την οποία και δημοσιεύει σήμερα η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 52% τάσσεται υπέρ του μεγάλου συνασπισμού των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ αντίθετο εμφανίζεται το 39%.

Η δημοσκόπηση όμως αυτή φανερώνει και ένα ακόμη στοιχείο: ότι μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού Τζαμάικα (Χριστιανοδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι), οι δύο μεγάλοι φαίνεται να ευνοούνται, ενώ απώλειες παρουσιάζουν τα μικρότερα κόμματα.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «εάν την Κυριακή αυτή πραγματοποιούνταν εκλογές, τι θα ψηφίζατε;», το 33% απαντά τους Χριστιανοδημοκράτες – οι οποίοι και σημειώνουν αύξηση δύο ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα – το 22% προτιμά τους Σοσιαλδημοκράτες – με άνοδο και για αυτούς μιας ποσοστιαίας μονάδας – το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» καταγράφει απώλεια δύο ποσοστιαίων μονάδων και βρίσκεται στο 11%, οι Πράσινοι, επίσης με απώλεια μιας μονάδας, στο 10%, ενώ απώλειες (μια μονάδα) εμφανίζουν και οι Φιλελεύθεροι, που φθάνουν στο 9%.

Στους κερδισμένους και το κόμμα της Αριστεράς, που βρίσκεται στο 10%, κερδίζοντας μια ποσοστιαία μονάδα.

Να σημειωθεί πως την ερχόμενη Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγιερ, έχει προσκαλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο για έναν πρώτο γύρο συνομιλιών, την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας και επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ και τον Πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς.

Στόχος, η δημιουργία ενός νέου μεγάλου συνασπισμού (Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών) προκειμένου η χώρα να αποφύγει ένα νέο επαναληπτικό εκλογικό γύρο.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος – Γερμανία/ΒΕΡΟΛΙΝΟ 26/11/2017 14:36

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: