«Να αρπάξουν τις ευκαιρίες» κάλεσε τους νέους ανθρώπους η ερευνήτρια Φωτεινή Αγραφιώτη




Η ερευνήτρια Φωτεινή Αγραφιώτη, η δημιουργός του βραχιολιού “Nymi”, μιλώντας σε εκδήλωση για την «Ανοιχτή Καινοτομία» στην Κοζάνη κάλεσε τους νέους επιστήμονες και τους υποψήφιους ερευνητές να αντιμετωπίσουν τα χρόνια προβλήματα της χώρας, ακόμη και αυτά της καθημερινότητας που πολλές φορές μας αγανακτούν «ως εν δυνάμει επιχειρηματικές ευκαιρίες».

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα θεωρούν ότι δεν υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες ή ότι φοβούνται την επιχειρηματικότητα, αλλά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα με τόσα προβλήματα -συνέχισε η κ. Αγραφιώτη- οι νέοι επιστήμονες πρέπει «να αρπάξουν τις ευκαιρίες όχι μόνο για να βγάλουν χρήματα αλλά και να προσφέρουν λύσεις που θα αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών και θα βελτιώσουν την θέση της χώρας».

Θέλοντας να ενισχύσει την αισιοδοξία και το αίσθημα αυτοπεποίθησης αναφέρθηκε στη διαδρομή της από το Πολυτεχνείο Κρήτης στον Καναδά επισημαίνοντας ότι «είχα όλα τα επιστημονικά εχέγγυα για να κατασκευάσω το περίφημο δακτυλίδι Nymi», «το αμερικανικό πανεπιστήμιο δεν μου έμαθε κάτι περισσότερο» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «αυτό που μου δίδαξε είναι φιλοδοξία».

Σ΄ ένα ακροατήριο αποτελούμενο από υποψήφιους νέους επιχειρηματίες που φιλοδοξούν να φτιάξουν την δική τους start up, αλλά και φοιτητές από το Πολυτεχνείο και το ΤΕΙ Κοζάνης, η Φωτεινή Αγραφιώτη εξιστόρησε τη δική της διαδρομή ζωής στην επιστήμη, την έρευνα και το επιχειρείν. Αφηγήθηκε λεπτομέρειες από τα πρώτα βήματα της στην έρευνα, μίλησε για τις προσπάθειες και τις ώρες αγωνίας που πέρασε στο εργαστήριο για το εάν στο τέλος θα καταφέρει να φέρει εις πέρας την έρευνα της. Μίλησε για τα σταυροδρόμια που παρουσιάστηκαν ως διλλήματα στην ζωή της όταν μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού της βρέθηκε κρατώντας στα χέρια της μια σημαντική ανακάλυψη, την τεχνολογία πιστοποίησης καρδιακού παλμού «HeartID, ως μοναδικό βιομετρικό χαρακτηριστικό του ατόμου.

«Η θα δημιουργήσεις μια start up εταιρία για την οποία θα σε βοηθήσουμε από το πανεπιστήμιο να προωθήσεις την ανακάλυψη σου στην αγορά η θα λάβεις μια από τις γερές επιταγές που θα σου προσφέρουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και την αμυντική βιομηχανία» ήταν το δίλλημα που ετέθη από τους καθηγητές της για τα επόμενα βήματα της.

«Στην ζωή μου παίρνω πάρα πολλά ρίσκα και συνήθως ζω με τις συνέπειες αυτών», εξομολογήθηκε η κ. Αγραφιώτη, αποκαλύπτοντας ότι πριν δώσει την απάντηση της έψαξε στην Βικιπαίδεια να μάθει τι σημαίνει start -up επιχείρηση γιατί μέχρι τότε δεν είχε ιδέα. Τελικά αρνήθηκε τον δρόμο «της επιταγής» και αποφάσισε να βουτήξει στα βαθιά για να προωθήσει την εφαρμογή της. Η ανακάλυψη του HeartID είχε δοκιμαστεί σε ακραίες συνθήκες μάχης στις ερήμους του Αφγανιστάν, όπου το κέντρο επιχειρήσεων ξεχώριζε τον κάθε στρατιώτη των ειδικών δυνάμεων, από το βιομετρικό χαρακτηριστικό που μετέδιδε μέσω του καρδιακού παλμού. Οι ακραίες συνθήκες που βιώνει ο άνθρωπος στο πεδίο της μάχης, «μας πρόσφεραν την δυνατότητα να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο το Αλγόριθμό μας» συμπλήρωσε.

Σπ. Κουταβάς, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: