Μήνυμα Αβραμόπουλου για επανεκκίνηση των σχέσεων Ε.Ε.-Μαρόκο, από τη Βόρεια Αφρική




Μήνυμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ε.Ε.-Μαρόκο έστειλε από τη χώρα της Βορείου Αφρικής ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις στο Ραμπάτ με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας κ. Νασέρ Μπουρίτα και με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Αμπντελουαφί Λαφτίτ, με τους οποίους και συζήτησε σχετικά με τα ζητήματα της συνεργασίας Ε.Ε.-Μαρόκο στους τομείς του μεταναστευτικού, της ασφάλειας και της διαχείρισης των συνόρων. Επίσης ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε και με τους Πρέσβεις των Κρατών Μελών της Ε.Ε. στο Μαρόκο.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι ένα νέο κεφάλαιο ανοίγεται στις διμερείς σχέσεις Ε.Ε.-Μαρόκο. Η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί. Τα ζητήματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας, των οποίων έχω την ευθύνη, έχουν καθοριστική σημασία τόσο για την Ε.Ε. όσο και για το Μαρόκο. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα θέματα για τα οποία ανοίγεται ένας σημαντικός δρόμος για το μέλλον των διμερών μας σχέσεων.

Το Μαρόκο είναι μια χώρα πολύ σημαντική. Αποτελεί σταθερό και σταθεροποιητικό παράγοντα σε μια περιοχή που διέρχεται βαθιά κρίση. Βασιζόμαστε στη συνεργασία αυτή, βάση της οποίας είναι η ειλικρίνεια, αλλά και η εύρεση κοινών λύσεων που θα εξυπηρετούν τα στρατηγικά μας συμφέροντα.

Βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά. Είμαστε αποφασισμένοι να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τη μετανάστευση και να συνεχίσουμε τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, ενισχύοντας την ασφάλεια των πολιτών μας», υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών του Μαρόκο κ. Μπουρίτα.

Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος έστειλε και μήνυμα υπέρ της ανάγκης ειλικρινούς και φιλικού διαλόγου μεταξύ Ε.Ε. και Μαρόκο. «Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας. Το μήνυμα είναι σαφές.

Η ΕΕ και το Μαρόκο επανεκκινούν τις επαφές τους μέσω ενός ειλικρινούς και φιλικού διαλόγου, προκειμένου να ανταποκριθούμε από κοινού στις απαιτητικές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη αυτή τη στιγμή η παγκόσμια κοινότητα. Οφείλουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τη ενίσχυση της ασφάλειας και την αποτελεσματικότερη διαχείριση της μετανάστευσης.

Πρέπει, επίσης, να αναγνωρίσουμε τη σημαντική συμβολή του Μαρόκο στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης τα τελευταία χρόνια. Είναι μια χώρα που, επίσης, βρίσκεται κάτω από πίεση. Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε βοήθεια. Ο διάλογος και η ειλικρινής συνεργασία ΕΕ-Μαρόκο θα συνεχιστούν και στο μέλλον», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

24/11/2017 19:51
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: