Οδύνη για τους 15 νεκρούς: Απαιτείται εθνική συνεννόηση για να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα, λέει το ΤΕΕ




«Απαιτείται εθνική, διακομματική συνεννόηση. Να βάλουμε συγκεκριμένες προτεραιότητες με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, έτσι ώστε να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα στο επόμενο διάστημα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, με αφορμή τις καταστροφές και τα θύματα εξαιτίας των πλημμυρών στη Δυτική Αττική, εκφράζοντας την άμεση ανάγκη εκπόνησης των κατάλληλων μελετών και την πραγματοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας σε εθνικό επίπεδο.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στασινός, «δεν πρέπει να λέμε “γιατί οι προηγούμενοι δεν τα έκαναν ή δεν τα σχεδίασαν, ούτε γιατί αυτοί που είναι υπεύθυνοι σήμερα δεν έκαναν τα τελευταία τρία χρόνια τα απαιτούμενα έργα”. Αυτά τα έργα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. To TEE έχει κάνει πληθώρα σχετικών και συγκεκριμένων προτάσεων τις τελευταίες δεκαετίες».

Όπως είπε, «τα γνώριζε η πολιτεία. Σήμερα διαπιστώνουμε πάλι τα αυτονόητα: υπάρχει αυθαίρετη δόμηση. Έχουν κλειστεί ρέματα που θα έπρεπε να έχουν αποκατασταθεί», επαναλαμβάνοντας ότι «αυτά τα έργα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες. Για τα βασικά έργα δε δόθηκε η απαραίτητη προτεραιότητα για να γίνουν και δε δόθηκε η απαιτούμενη χρηματοδότηση».

Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, «δεν υπάρχει συνολικός σχεδιασμός». Από εκεί και πέρα όμως, όπως επεσήμανε, «υπάρχουν έργα προφανή και με απλό τρόπο να υλοποιηθούν. Δεν απαιτούν κάποια υψηλή τεχνογνωσία που δεν έχουμε, ούτε χρειάζεται να μελετήσει κάποιος κάτι καινούριο για το πώς θα αντιμετωπιστεί κάποια συγκεκριμένη κατάσταση».

Κλείνοντας, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, τα συγκεκριμένα φαινόμενα αναμένεται να εμφανίζονται συχνά τα προσεχή χρόνια, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, και υπογράμμισε ότι« πρέπει να στοχεύσουμε σε συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες θα είναι πολύ πιο ευάλωτες σε τέτοιου είδους φαινόμενα και να δώσουμε προτεραιότητα σε συγκεκριμένα έργα».

Το χρονικό της τραγωδίας

Σύμφωνα, με το υπουργείο Υγείας, μέχρι τις 18:30 μεταφέρθηκαν στο «Θριάσιο» 15 νεκροί (5 γυναίκες και 10 άνδρες) και διακομίστηκαν 17 τραυματίες (6 γυναίκες και 11 άντρες).

Από τους τραυματίες, μία γυναίκα οδηγήθηκε στην μονάδα εντατικής θεραπείας διασωληνωμένη, μία ακόμα στην πνευμονολογική κλινική, μία στην ορθοπεδική και 3 γυναίκες και 3 άντρες στην Α΄ παθολογική κλινική. Οι υπόλοιποι έλαβαν εξιτήρια.

Από τους 15 νεκρούς, οι 6 αναγνωρίστηκαν μέχρι τις 19:00. Με ενέργειες του ΕΚΕΠΥ, οι ιατροδικαστικές υπηρεσίας Αθηνών και Πειραιώς θα παραμείνουν ανοικτές όλο το βράδυ για τη διενέργεια νεκροτομιών.

Επισημαίνεται ότι ο αριθμός, τόσο των νεκρών όσο και των τραυματιών, υπάρχει πιθανότητα να μεταβληθεί ακόμα και στα επόμενα λεπτά, γιατί σύμφωνα με ενημέρωση, τόσο του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας όσο και του αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος, οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι.

Σε κατάσταση ετοιμότητας το “Θριάσιο”

Το υπουργείο Υγείας τονίζει ότι το «Θριάσιο» νοσοκομείο τέθηκε σε κατάσταση ετοιμότητας μετά το πέρας της πρωινής λειτουργίας του, προκειμένου να διαχειριστεί αποκλειστικά αυτό τους τραυματίες και τους νεκρούς που διακομίσθηκαν εκεί απ’ τις πληγείσες περιοχές, ανεξαρτήτως του μέσου διακομιδής τους.

Περισσότερες ειδήσεις Ελλάδα εδώ

15/11/2017 21:29
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ηλίας Παλιαλέξης
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: