Κομπάζει και απειλεί ο Ερντογάν: Η Τουρκία έχει έναν από τους ισχυρότερους στρατούς του κόσμου




Η Τουρκία έχει έναν από τους ισχυρότερους στρατούς του κόσμου από άποψη επιχειρησιακής ικανότητας και εμπειρίας δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του κατά στην Στρατιωτική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας στην Άγκυρα ενώ εξέφρασε  την πεποίθηση ότι οι αιτήσεις για εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές το επόμενο έτος θα πολλαπλασιαστούν.

“Ο στρατός μας δεν είναι ο στρατός των πραξικοπηματιών και των χουντικών”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας ότι  «αυτός ο στρατός δεν είναι σε καμία περίπτωση ο στρατός των FETΟ, είναι απλώς ο στρατός της Τουρκίας, είναι ο στρατός του τουρκικού έθνους».

“Συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να πολεμάμε τους προδότες, αλλά δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να το εκμεταλλευτεί για να υποβιβάσει το στρατό μας, τους αξιωματικούς μας, τους στρατιώτες μας», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Τούρκος ΥΠΑΜ: Το 2019 στην Τουρκία το πρώτο ρωσικό σύστημα S-400

Το 2019 θα παραδοθεί στην Τουρκία το πρώτο ρωσικό σύστημα πυραύλων S-400 σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας, Νουρεττίν Τσιανικλί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, σε χθεσινές του δηλώσεις στην Επιτροπή Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο κ. Τσιανικλί ανέφερε ότι έχει υπογραφεί η συμφωνία για την προμήθεια του πυραυλικού συστήματος και περιλαμβάνει δύο συστήματα S-400, με το ένα να είναι προαιρετικό.

Η πρώτη παράδοση των συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2019, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΑΜ. «Μόλις ληφθούν αυτά τα συστήματα, η χώρα μας θα έχει εξασφαλίσει μια σημαντική ικανότητα αεράμυνας. Αυτή η λύση που στοχεύει στην αντιμετώπιση επείγουσας ανάγκης δεν θα εμποδίσει τη δέσμευσή μας να αναπτύξουμε τα δικά μας συστήματα».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει επίσης συνομιλίες με την γαλλο-ιταλική κοινοπραξία EUROSAM για την ανάπτυξη των δικών της αντιπυραυλικών συστημάτων, αφού υπέγραψε μνημόνιο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε αμυντικά έργα μεταξύ των τριών χωρών, δήλωσε ο κ. Τσιανικλί. «Με το εν λόγω μνημόνιο, οι Τουρκικές, Γαλλικές και Ιταλικές επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει συνεργασία για τον εντοπισμό, την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη χρήση μιας πιο προηγμένης έκδοσης του συστήματος πυραύλων SAMP-T σε μια κοινή κοινοπραξία».

Η Τουρκία σκοπεύει να πραγματοποιήσει σύντομα συνομιλίες με το EUROSAM, πρόσθεσε λέγοντας ότι η Άγκυρα στοχεύει να ολοκληρώσει τη συμφωνία το αργότερο μέχρι το τέλος του 2017.

Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε επίσης ότι τα όπλα που δόθηκαν από τις ΗΠΑ στις μονάδες προστασίας του Λαού των Κούρδων της Συρίας (YPG) θα μπορούσαν να εξοπλίσουν στρατό των 30.000 ανδρών. «Αυτά τα όπλα θα γυρίσουν εναντίον μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Οποιοδήποτε σημείο τοποθετούνται οι τρομοκράτες του YPG, αποτελεί απειλή για την Τουρκία».

Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία μετέφερε την ανησυχία της στην Ουάσιγκτον για τον εξοπλισμό των ανδρών YPG, ο Τούρκος ΥΠΑΜ είπε ότι έχουν παρατηρήσει μια αύξηση στην στρατιωτική υποστήριξη αυτών, τόσο ποιοτητά όσο και ποσοτικά, επαναλαμβάνοντας την θέση ότι το YPG αποτελεί για την Άγκυρα παρακλάδι του παράνομου γι’ αυτήν PKK.

Οι ΗΠΑ, είπε ο Τσανικλί, υποστήριξαν ότι τα όπλα αυτά μεταφέρθηκαν στην Συρία για να εξοπλίσουν τον εκεί αμερικανικό στρατό, αλλά εξέφρασε επιφυλάξεις καθώς ο αμερικανικός στρατός έχει εκεί μόνο 500 στρατιώτες, σύμφωνα με τα στοιχεία των ίδιων των ΗΠΑ.

Σχετικά με την εκκαθάριση των Τούρκων Ένοπλων Δυνάμεων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι συνολικά 8.570 άτομα τέθηκαν εκτός στρατεύματος, αφού αποδείχθηκε ότι είχαν οργανική σχέση με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

ΚΥΠΕ, ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη 23/11/2017 18:06

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: