Και χρέη χαρίζουμε…Η Μόσχα δίνει ανάσα έξι ετών στο Μαδούρο για αποπληρωμή 3,15 δισ. δολαρίων




Η Βενεζουέλα, που έχει κηρυχθεί σε καθεστώς ‘επιλεκτικής χρεοκοπίας’, έλαβε σήμερα οικονομική ανάσα έξι ετών από τη Ρωσία, η οποία δηλώνει ότι θέλει με τον τρόπο αυτόν να στηρίξει την αποπληρωμή του υπέρογκου χρέους που βαρύνει το καθεστώς του Σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών της Βενεζουέλας Σίμον Ζέρπα έφθασε σήμερα το πρωί στη Μόσχα και υπέγραψε μια συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας προς τη Ρωσία, ύψους 3,15 δισεκ. δολαρίων, ποσό που χορηγήθηκε το 2011 για την αγορά ρωσικών όπλων.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, η συμφωνία προβλέπει ένα νέο 10ετές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, με ‘ελάχιστες’ πληρωμές για τα έξι πρώτα χρόνια.

«Η ελάφρυνση του βάρους του χρέους…θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια που θα αποδεσμευθούν για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, θα βελτιώσει τη φερεγγυότητα του δανειολήπτη και θα αυξήσει τις πιθανότητες όλοι οι πιστωτές να ανακτήσουν τις πιστώσεις που έχουν ήδη συμφωνήσει», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Αυτή η ανάσα, ωστόσο, απέχει πολύ από το να αντιμετωπιστεί το μέγεθος των οικονομικών δυσκολιών του Καράκας, που προσπαθεί να αναδιαρθρώσει ένα χρέος που συνολικά υπολογίζεται γύρω στα 150 δισεκ. δολάρια.

Τα κεφάλαια που δανείστηκαν εταιρίες της Βενεζουέλας από τη Ρωσία, περιλαμβανομένης της πετρελαϊκής PDVSA, δεν εντάσσονται στη συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους που συμφωνήθηκε σήμερα μεταξύ της Μόσχας και του Καράκας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Βενεζουέλας Σίμον Ζέρπα σε δημοσιογράφους. Οι όροι που συμφωνήθηκαν είναι αρκετά ευέλικτοι και ευνοϊκοί για το Καράκας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας για τα Οικονομικά Βιλμάρ Κάστρο Σοτέλντο.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

15/11/2017 15:22
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP – Reuters
Μόσχα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: