Καταδίκη από ΕΕ της μη ανανέωσης εντολής οργανισμού για χημικά όπλα σε Συρία και σχετικό ρωσικό βέτο




“Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας σχετικά με την ανανέωση της εντολής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (Κοινός Μηχανισμός Έρευνας των Ηνωμένων Εθνών – JIM) πριν τη λήξη της στις 17 Νοεμβρίου, υπονομεύει τις προσπάθειες εξασφάλισης λογοδοσίας για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία”.

Αυτό δήλωσε σήμερα η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι, σχετικά με τη διερεύνηση της χρήσης χημικών όπλων στη Συρία, εκφράζοντας “τη λύπη της ΕΕ για τα ρωσικά βέτο”.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή “καταστρέφει τις προσπάθειες για την εδραίωση του διεθνούς καθεστώτος μη διάδοσης των χημικών ουσιών”, κάτι το οποίο χαρακτηρίζει “πολύ ανησυχητικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Η ΕΕ επιδοκιμάζει ιδιαίτερα την ανεξαρτησία του JIM και το έργο που έχει επιτελέσει σε δύσκολες συνθήκες. “Χρησιμοποιώντας μια καλά εδραιωμένη μεθοδολογία, υπέβαλε ουσιαστικές εκθέσεις που επιβεβαιώνουν τέσσερις επιθέσεις χημικών όπλων από τις Συριακές Ένοπλες Δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της τρομακτικής επίθεσης εναντίον του Khan Sheikoun στις 4 Απριλίου 2017 και δύο από τον Da`esh”, σημειώνει η Ύπατη Εκπρόσωπος.

Ως εκ τούτου, η ΕΕ ενθαρρύνει το Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεχίσει να εργάζεται για την εξεύρεση συμφωνίας για τη συνέχιση των διεθνών ερευνών προκειμένου να ανατεθεί η ευθύνη για τη χρήση χημικών όπλων βάσει βασικών αρχών που ορίζονται στις αποφάσεις 2235 (2015) και 2319 (2016) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

“Η χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε, είτε πρόκειται για κρατικούς, είτε για μη κρατικούς φορείς, οπουδήποτε και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο και πρέπει να διερευνηθεί και να καταδικαστεί”, ξεκαθαρίζει. “Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει περιθώριο ατιμωρησίας και ότι οι υπεύθυνοι γι `αυτές τις πράξεις τιμωρούνται ανάλογα”, αναφέρει η κ. Μογκερίνι.

Σημειώνει ότι η ΕΕ έχει επανειλημμένα λάβει μέτρα κατά της επιβεβαιωμένης χρήσης χημικών όπλων από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις και τη Da`esh, επιβάλλοντας περιοριστικά μέτρα, το τελευταίο τον Ιούλιο του 2017, και θα συνεχίσει να το κάνει. Η ΕΕ τονίζει την ανάγκη λογοδοσίας για εγκλήματα που συνεπάγονται παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στη Συρία και επαναλαμβάνει την υποστήριξή της προς το έργο των οργάνων όπως η εξεταστική επιτροπή και ο διεθνής αμερόληπτος και ανεξάρτητος μηχανισμός στο θέμα αυτό.

“Η βαρύτητα της κατάστασης υπογραμμίζει για μία ακόμη φορά ότι μόνο μια πολιτική λύση, όπως ορίζεται στην ΑΣΑΗΕ 2254 και στο ανακοινωθέν της Γενεύης του 2012, θα εξασφαλίσει διαρκή σταθερότητα στη Συρία και θα επιτρέψει μια αποφασιστική νίκη της Da`esh και άλλων τρομοκρατικών ομάδων που ορίζονται από το ΟΗΕ Συρία”, αναφέρει η κ.Μογκερίνι εκ μέρους των κρατών μελών.

“Οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την παγίωση της κατάπαυσης του πυρός, για την υποστήριξη της αντίδρασης στην ανθρωπιστική κρίση ή για την ενθάρρυνση του διαλόγου μεταξύ των μερών, πρέπει να στηρίξει τη διαδικασία της Γενεύης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ”, καταλήγει.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 24/11/2017 14:13

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: