Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απευθύνεται στην ολομέλεια της Βουλής. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Είναι ηθικό σκάνδαλο τα Paradise Papers, λέει ο Τσακαλώτος: Φωνάζει ο Δένδιας για μέρισμα

Σε επίπεδο ηθικού σκανδάλου, ανήγαγε την υπόθεση των Paradise Papers ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα αυτό, στο πλαίσιο της ομιλίας του επί του νομοσχεδίου για τα τυχερά παιχνίδια, κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις για απραξία στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

«Είναι ηθικό σκάνδαλο να εξαιρούνται οι πλούσιοι με νόμιμο τρόπο» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, υπογραμμίζοντας πως, βεβαίως πρέπει να ελεγχθούν οι ενδεχόμενες παρανομίες, ωστόσο το βασικό πρόβλημα είναι το ηθικό: “ότι για 30 ή 40 χρόνια, οι πλούσιοι, οι ελίτ, έφτιαξαν ένα νόμιμο σύστημα για να εξαιρούνται».

Ο υπουργός Οικονομικών καταλόγισε δε «κυνισμό» στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς, όπως είπε, κατηγορεί μεν τον ίδιο και τον κ. Χουλιαράκη για επίθεση στη μεσαία τάξη, δεν έκανε όμως τίποτα για την αντιμετώπιση των “φορολογικών παραδείσων”.

«Δεν ισοπεδώσαμε την μεσαία τάξη, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης, την ζορίσαμε γιατί είχαμε άλλες προτεραιότητες και όχι σκοπίμως, όμως εδώ υπάρχει ζήτημα κυνισμού» είπε χαρακτηριστικά, ενώ καταλόγισε ευθύνες τόσο στην ΝΔ όσο και στην κεντροαριστερά για την κατάσταση τόσων ετών: Απευθυνόμενος δε, προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ΔΗΣΥ, είπε: “Πού ήταν η θέση σας αφού εσείς καίγεστε για τις μεσαίες τάξεις;».

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών, εισηγήθηκε προς την ολομέλεια την διεξαγωγή συζήτησης για την φορολογία, με αιχμή την αποκάλυψη των Paradise Papers.

Έντονη αντίδραση από τον Νίκο Δένδια (ΝΔ) για το μήνυμα του πρωθυπουργού για το κοινωνικό μέρισμα – “Υπερβολική” χαρακτήρισε την τοποθέτηση αυτή, ο Ευ. Τσακαλώτος

Για αντιθεσμική πρακτική που “παραπέμπει σε πολιτεύματα άλλου είδους”, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για το τηλεοπτικό του μήνυμα σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας. Η έντονη αντίδραση του κ. Δένδια εστιάστηκε στο ότι ο πρωθυπουργός προχώρησε σε αυτή την κίνηση, χωρίς να έχει ενημερωθεί προηγουμένως η Βουλή, και μάλιστα ενώ την ίδια ώρα στο κοινοβούλιο συζητείται οικονομικό νομοσχέδιο (αυτό για τα τυχερά παιχνίδια).

«Είναι πρωτοφανές, συνεδριάζοντος του κοινοβουλίου και μάλιστα επί θέματος αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών, να κάνει ο πρωθυπουργός διάγγελμα επί θεμάτων οικονομικών και να αγνοεί το κοινοβούλιο» είπε ο κ. Δένδιας, ενώ σχολίασε ότι ο κ. Τσίπρας “άδειασε” με αυτό τον τρόπο και τον υπουργό Οικονομικών. “‘Αγνόησε συνολικά το εθνικό κοινοβούλιο, παραπέμποντας στη λογική άλλων εποχών, της κατευθείαν σχέσεως του ηγεμόνος με το λαό», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο “δεν ανήκει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, είναι βαρύτατο λάθος».

Απαντώντας στον Νίκο Δένδια ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολίασε σκωπτικά ότι “ο κ. Δένδιας έχει μια μικρή τάση υπερβολής” και προσέθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για «αλλαγή πολιτεύματος» επειδή ο πρωθυπουργός έκανε ένα διάγγελμα για το κοινωνικό μέρισμα.

Αντ. Π.

Be the first to comment on "Είναι ηθικό σκάνδαλο τα Paradise Papers, λέει ο Τσακαλώτος: Φωνάζει ο Δένδιας για μέρισμα"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*