Η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου έχει ήδη χαράξει κοινή στρατηγική, δηλώνει ο Σίσι




Στη συμφωνία, να αρχίσει στις 21 Δεκεμβρίου ο κύκλος επαφών μεταξύ των δύο χωρών, για τη δημιουργία αγωγού από το κοίτασμα Αφροδίτη της κυπριακής ΑΟΖ προς την Αίγυπτο, κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος, ΝΒ. Αναστασιάδης και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Λευκωσία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά την τετραμερή Σύνοδο Κύπρου- Ελλάδας-Αιγύπτου-Ιταλίας, στις 5 Δεκεμβρίου, θα υπογραφεί μνημόνιο που θα προνοεί τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών ως προϋπόθεση για την δημιουργία αγωγών.

Παράλληλα, κινητικότητα παρατηρείται και στον άλλο αγωγό, τον «East Met» για τον οποίο προωθείται η υπογραφή μνημονίου συναντίληψης τον επόμενο μήνα με την Λευκωσία, με στόχο την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας μεταξύ των χωρών που θα έχουν άμεση εμπλοκή στην κατασκευή του αγωγού.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, σε δηλώσεις του, στήριξε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στα ενεργειακά. Μια στήριξη, που έρχεται σε μια περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Ο Πρόεδρος Σίσι αναφέρθηκε στις πολύ καλές, διαχρονικές και ιστορικές σχέσεις των δυο χωρών, που ανοίγουν νέες προοπτικές για τους δυο λαούς.

Φιλικές και εγκάρδιες ήταν οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη. Οι διμερείς επαφές και η αυριανή τριμερής συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας- Αιγύπτου, «αποδεικνύει ότι εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο Κύπριος πρόεδρος αναφέρθηκε σε 35 συμφωνίες και αριθμό μνημονίων συναντίληψης, που αποδεικνύουν «τις πολύ καλές σχέσεις μας (με την Αίγυπτο) που αναπτύσσονται σε όλους τους τομείς».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο πλευρές αποφάσισαν και ανακοίνωσαν τη θέσπιση μηχανισμού τακτικών συναντήσεων κάθε έξι μήνες. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην συνεργασία σε θέματα άμυνας, αλλά και ασφάλειας, με ευρύτερες επιδράσεις στην περιοχή.

Ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τον Αλ Σίσι, ότι η Κύπρος θα στηρίξει την Αίγυπτο στην ΕΕ. Η συνεργασία μας, είπε, εδράζεται στο δίκαιο της θάλασσας και στο διεθνές δίκαιο. Εξάλλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, ότι συζήτησαν για τα περιφερειακά ζητήματα, με έμφαση στα του Λιβάνου. Η Κύπρος, σημείωσε, υποστηρίζει την αναβίωση των συνομιλιών Ισραήλ και Παλαιστίνιων. Τέλος είπε, ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Σίσι για το Κυπριακό και τα όσα έγιναν στην Ελβετία.

Επίσης, ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης παρασημοφόρησε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου με την ανώτερη διάκριση, απονέμοντάς του το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’, ως ένδειξη φιλίας και συνεργασίας, αλλά και για τον ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρόεδρος Σίσι είπε, ότι είναι τιμή του το παράσημο του Μακαρίου Γ΄, πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά τις συνομιλίες, ο πρόεδρος Σίσι προσφώνησε ειδική συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής και δήλωσε υπερήφανος για την παρουσία του στο κυπριακό Κοινοβούλιο.

Στην προσφώνησή του, ο κ. Σίσι τόνισε, ότι είχε ευχηθεί να ήταν παρόντα σήμερα και τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, που αποχώρησαν από το Κοινοβούλιο το 1963, υπονοώντας τους Τουρκοκυπρίους.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου χαρακτήρισε ιστορικούς τους δεσμούς και τη φιλία των λαών των δύο χωρών, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν η Αίγυπτος είχε υποστηρίξει την προσπάθεια για την ανεξαρτησία της Κύπρου.

Ο κ. Σίσι τόνισε ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου «διανύει εποχή μη σταθερότητας, με πρωτοφανή μεταναστευτικά κύματα και αύξηση της τρομοκρατίας», χαρακτηρίζοντας επιβεβλημένη την αντιμετώπισή της, όπως και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι εξέφρασε την ευχή να ανοίξουν νέοι ορίζοντες συνεργασίες μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.

Προσφωνώντας την ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Σίσι εμφανίστηκε ταυτόχρονα πεπεισμένος ότι οι δύο χώρες μπορούν να πετύχουν στην αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Συλλούρης, πριν προσκαλέσει τον Πρόεδρο Σίσι στο βήμα, ανέφερε ότι είναι σε διαβούλευση με τους ομολόγους του από Αίγυπτο και Ελλάδα για θεσμοθέτηση Τριμερών Συναντήσεων των Προέδρων των τριών Κοινοβουλίων, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αλί Αμπντέλ Αάλ, να έχει ήδη ανταποκριθεί θετικά.

Στην ομιλία του ενώπιον του Σώματος, μέσω διερμηνέα, ο Πρόεδρος Σίσι αναφέρθηκε στην απουσία των μελών της τουρκοκυπριακής κοινότητας από το Κοινοβούλιο από το 1963 και ευχήθηκε οι άοκνες προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη να οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, μια ζωτική υπόθεση που όπως είπε είναι σημαντική όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για όλη την περιοχή.

Αναφέρθηκε επίσης στους στενούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο λαών και είπε ότι η Αίγυπτος αποτέλεσε τη δεύτερη πατρίδα Ελληνοκυπρίων, ενώ στήριξε και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι οι σχέσεις των Προέδρων των δύο χωρών, του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και του Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ, συνέβαλαν στη σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών, ενώ αναφέρθηκε και στη στήριξη εκ μέρους του Προέδρου Μακαρίου για την ίδρυση του Κινήματος των Αδεσμεύτων, κατά τη δεκαετία του 1960.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις των κοινοβουλίων των δύο χωρών, ο Πρόεδρος Σίσι είπε ότι προσβλέπει στην ενίσχυσή τους και στην ενεργοποίηση της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Κύπρου-Αιγύπτου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου σε περιφερειακά ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό και η τρομοκρατία.

Συγκεκριμένα, είπε ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου διανύει μια εποχή αστάθειας, καθώς οι εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία οδήγησαν στην αύξηση των μεταναστευτικών κυμάτων, αλλά και της τρομοκρατίας.

Αυτό, είπε, επιβάλει να αυξήσουμε τους τρόπους παρεμπόδισης αυτών των κινδύνων, να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία και να προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμησή του προς την Κύπρο για τη στήριξη των προσπαθειών που καταβάλΛει το Κάιρο για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών ενεργειών που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της Αιγύπτου.

Επαναβεβαίωσε παράλληλα τη βούληση για συνεργασία με την κυπριακή Κυβέρνηση, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των λαών των δύο χωρών, αλλά και των λαών της περιοχής.

Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Σίσι, είναι από τους πιο σημαντικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει ο κόσμος και δεν θα επιτευχθεί παρά μόνο με πολυεπίπεδη συνεργασία. Ανέφερε παράλληλα ότι η Αίγυπτος ενισχύει την πολιτική συνεργασία με την Κύπρο. Ήρθα σήμερα στην Κύπρο και είμαι απόλυτα πεπεισμένα ότι μπορούμε να πετύχουμε στην αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, κατέληξε ο Πρόεδρος Σίσι.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Σίσι, ο κ. Συλλούρης έκανε λόγο για ιστορική ημέρα για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και είπε ότι η παρουσία του στο Σώμα έχει πέρα από συμβολική και ουσιαστική σημασία για τις Κυβερνήσεις, τα Κοινοβούλια και τους λαούς της Κύπρου και της Αιγύπτου.

Είπε ότι με την παρουσία του, ο Πρόεδρος Σίσι «σφραγίζει και επιβεβαιώνει τις διαχρονικές σχέσεις και τους στενούς δεσμούς μας», ενώ δημιουργούνται νέες, ακόμα πιο στέρεες βάσεις για μεγιστοποίηση των σχέσεων σε πρακτική και αποτελεσματική συνεργασία.

«Οι διμερείς μας σχέσεις διανύουν σήμερα την πιο παραγωγική και δραστήρια φάση τους, με συνεπή αλληλοστήριξη στη διεθνή πολιτική σκηνή και εμβάθυνση της συνεργασίας σε ζητήματα καίριας σημασίας για τις δύο χώρες», είπε.

Πρόσθεσε ότι η τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου έχει ήδη χαράξει κοινή στρατηγική για προώθηση της συνεργασίας, με απώτερο στόχο την ασφάλεια και ευημερία των λαών και τη δημιουργία συνθηκών σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Η Βουλή, συνέχισε, αποδίδει μέγιστη σημασία στην επέκταση της συνεργασίας αυτής και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, ενώ είπε ότι το θέμα της θεσμοθέτησης Τριμερών Συναντήσεων Προέδρων των Κοινοβουλίων το συζήτησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο περιθώριο των εργασιών της Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, στην Αγία Πετρούπολη.

Μετά τη θετική ανταπόκριση του κ. Αάλ, ο κ. Συλλούρης είπε ότι βρίσκεται σε επαφή με τη Βουλή των Ελλήνων «ώστε η πρωτοβουλία αυτή να ενσαρκωθεί σύντομα».

Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση, τόσο της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και του κυπριακού λαού προς την Αίγυπτο για τη διαχρονική και συνεπή στάση αρχών ο που τηρεί στις προσπάθειες για εξεύρεση δικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε ο κ. Συλλούρης και για τις επιτυχείς προσπάθειες που καταβάλλει η Αίγυπτος στους κόλπους του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας για αποτροπή η ακύρωση ενεργειών αναβάθμισης ή και αναγνώρισης του παράνομου καθεστώτος στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως προς τις τελευταίες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «η Τουρκία συνεχίζει την άτεγκτη στάση της, αρνείται να επιδείξει σεβασμό προς το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και εμμένει στη διατήρηση συστήματος εγγυήσεων με τη μία ή την άλλη μορφή και την παραμονή τουρκικού στρατού στο νησί».

Είπε επίσης ότι Κύπρος έχει βιώσει επανειλημμένα την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών από αρκετές χώρες, καθώς και την πολιτική ίσων αποστάσεων.

«Το Κυπριακό και ήταν και παραμένει πρόβλημα εισβολής και κατοχής, η οποία πρέπει επιτέλους να τερματιστεί», είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι προσπάθειες θα οδηγήσουν σύντομα σε δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε εξάλλου την αλληλεγγύη της Κύπρου προς την Αίγυπτο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, υπερτονίζοντας ότι «το ύψιστο ανθρώπινο δικαίωμα είναι το δικαίωμα στη ζωή».

Αναφερόμενος στον ρόλο της Αιγύπτου στην περιοχή, είπε τέλος ότι αποτελεί βασικό εταίρο της ΕΕ, σε θέματα όπως το Παλαιστινιακό και η Ισραηλο-Παλαιστινιακή διένεξη. «Η φίλη χώρα μπορεί να βασίζεται στη στήριξη της Κύπρου, ως γέφυρας διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης και το αραβικών χωρών» κατέληξε.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 20/11/2017 15:11
20/11/2017 15:52, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Α. Βικέτος, Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: