Η συμφωνία PESCO εξουδετερώνει το επιχείρημα της Τουρκίας για στρατό σε Κύπρο, λέει ο Αναστασιάδης




Με την υπογραφή της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας στην ΕΕ (PESCO) δημιουργείται για πρώτη φορά μια ασπίδα προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ευρωπαϊκού συνόρου από τις όποιες έξωθεν επεμβάσεις.

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας πως “συνεπώς εξουδετερώνεται και το βασικό επιχείρημα της Τουρκίας ότι η εδώ παρουσία του τουρκικού στρατού θα συνέβαλλε στην προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας από έξωθεν επεμβάσει”.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, μετά το γεύμα το οποίο παράθεσε για τα ονομαστήριά του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και στο οποίο παρακάθισε, για την υπογραφή σήμερα στις Βρυξέλλες της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας στην ΕΕ ( PESCO) και το πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει ή να φέρει θετικές εξελίξεις στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων που συζητείται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ακόμη πως με τη σημερινή πράξη η Ευρώπη αναλαμβάνει πλέον ενεργό ρόλο στη διαφύλαξη και στην καταπολέμηση της όποιας ξένης επιβουλής.

“Δημιουργείται για πρώτη φορά, λόγω και της γεωστρατηγικής θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια ασπίδα προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ευρωπαϊκού συνόρου από τις όποιες έξωθεν επεμβάσεις”, ανέφερε.

“Δεν είναι επιθετική αλλά αμυντική συμφωνία, και αυτό έχει πάρα πολλή σημασία. Και συνεπώς εξουδετερώνεται και το βασικό επιχείρημα της Τουρκίας ότι η εδώ παρουσία του τουρκικού στρατού θα συνέβαλλε στην προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας από έξωθεν επεμβάσεις”, επεσήμανε, σημειώνοντας πως “με τη σημερινή πράξη η Ευρώπη αναλαμβάνει πλέον, με τη μετεξέλιξη βεβαίως, ενεργό ρόλο στη διαφύλαξη και στην καταπολέμηση της όποιας ξένης επιβουλής”.

Κληθείς να πει τί είναι αυτό που ζήτησε από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα να μεταφέρει στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επικείμενη επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως “είναι κοινή η θέση μας, και του Έλληνα Πρωθυπουργού και η δική μας, ότι εάν και εφόσον υπάρξει μια τέτοια πολιτική βούληση από πλευράς Τουρκίας προκειμένου να εξευρεθεί επιτέλους μια βάση που να δημιουργεί προοπτικές δημιουργίας ενός κράτους ομαλού, κανονικού, μακράν εξαρτήσεων, με πλήρη σεβασμό των αρχών των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, (αυτή) θα είναι η μεγίστη συνεισφορά και προσφορά προς τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος”.

“Αυτή είναι η κοινή μας θέση, και αυτή την ελπίδα εκφράζω ότι εάν πραγματικά η βούληση της Τουρκίας είναι όπως ισχυρίζετο και ισχυρίζεται ότι θα είναι κάποια βήματα μπροστά από εμάς ως προς τη λύση (τότε) `ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα`”, ανέφερε.

Αναφερόμενος στα ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου, ο Πρόεδρος είπε πως “είμαι εδώ για να εκφράσω τις ολόψυχες ευχές μου για χρόνια πολλά, προκειμένου ο Μακαριώτατος να συνεχίσει να διαδραματίζει θετικό ρόλο όσον αφορά τα θρησκευτικά, τα πολιτιστικά αλλά και τα πολιτικά δρώμενα του τόπου”.

“Κατά τη διαρρεύσασα πενταετία είχαμε, οφείλω να ομολογήσω, μιαν άριστη, από πάσης άποψης συνεργασία, εις όλα τα θέματα που αφορούν τα όσα έχω προαναφέρει”, επεσήμανε.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 13/11/2017 15:41

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: