Η Κωνσταντινούπολη των Jean Pascal Sebah & Polycarpe Joaillier στο Σισμανόγλειο Μέγαρο




Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, σε συνεργασία με την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ., το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και την Αγιορειτική Εστία παρουσιάζει την έκθεση ιστορικής φωτογραφίας «Η Κωνσταντινούπολη των Jean Pascal Sebah & Polycarpe Joaillier (1890-1900) από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ».

Η έκθεση θα λάβει χώρα στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, από τις 7 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2017, με ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 15:00-20:00

Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2017 στη Θεσσαλονίκη, στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας, εντυπωσιάζοντας το κοινό της πόλης. Αυτή τη φορά μεταφέρεται για να παρουσιαστεί στον φυσικό της τόπο, την Κωνσταντινούπολη, οι κάτοικοι της οποίας θα έχουν τη δυνατότητα να δουν για πρώτη φορά το αρχειακό υλικό των δύο φωτογράφων, που αποτύπωσαν με τον φακό τους εντυπωσιακές, άγνωστες και άκρως γοητευτικές πτυχές της Πόλης της τελευταίας δεκαετίας του 19ου αιώνα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 54 φωτογραφίες των Jean Pascal Sebah (1872-1947) και Polycarpe Joaillier (1848-1904), οι οποίοι δημιούργησαν το φωτογραφικό εργαστήριο Sebah & Joaillier και ασχολήθηκαν κυρίως με τη φωτογράφιση της Κωνσταντινούπολης και της Αιγύπτου. Σκοπός της δουλειάς τους, ήταν η παραγωγή εντυπωσιακών φωτογραφικών λευκωμάτων, τα οποία προορίζονταν να πουληθούν σε επισκέπτες από τη Δύση που γοητεύονταν από το φυσικό περιβάλλον και τα μνημεία του παρελθόντος. Ωστόσο, σε κάποιες από τις φωτογραφίες, εμφανίζονται δείγματα της πρόθεσης των φωτογράφων για τη δημιουργία όχι μόνο ντοκουμέντων αλλά και έργων τέχνης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: