Η Κύπρος βασικός εταίρος σε Μεσόγειο και ΕΕ δηλώνει ο Αιγύπτιος πρόεδρος αλ Σίσι




Η Αίγυπτος θεωρεί την Κύπρο ως βασικό εταίρο στη Μεσόγειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» της Κυριακής.

Προσθέτει πως μετά την επανάσταση της 30ής Ιουνίου, οι σχέσεις αυτές έχουν αποκτήσει νέα δυναμική, δεδομένου ότι η Κύπρος ήταν από τις πλέον υποστηρικτικές χώρες στη βούληση του αιγυπτιακού λαού.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου ο οποίος βρέθηκε στην Κύπρο την περασμένη εβδομάδα για επίσημη επίσκεψη καθώς και για την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, είπε πως η συνεχής διαβούλευση και ο συντονισμός μεταξύ των δύο χωρών, είτε σε διμερές επίπεδο είτε εντός του τριμερούς μηχανισμού με την Ελλάδα, αποσκοπούν στη διερεύνηση των τομέων συνεργασίας, στην οποία μπορεί να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας, της γεωργίας και του τουρισμού.

Σημείωσε επίσης ότι η ενέργεια είναι μια από τις σημαντικότερες πτυχές της περιφερειακής συνεργασίας και ολοκλήρωσης μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, δεδομένης της ιδιαίτερης στρατηγικής θέσης και των πρόσφατων ανακαλύψεων αυτών των χωρών. Αυτό, συνέχισε, «συνέβαλε στην αλλαγή των πολιτικών και του σχεδίου ενεργειακού εφοδιασμού στην περιοχή, επιτρέποντας στις χώρες της περιοχής να επιτύχουν αυτάρκεια στο φυσικό αέριο. Αντί, δηλαδή, να το εισάγουν, να εξάγουν τα πλεονάσματα στο μέλλον, ιδιαίτερα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, τόνισε ότι η χώρα του υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού ζητήματος με δίκαιο τρόπο, σύμφωνα με τα ψηφίσματα της διεθνούς νομιμότητας.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως στο πλαίσιο της συμμετοχής της σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς, η Αίγυπτος επιθυμεί τα ψηφίσματα που αφορούν το Κυπριακό να διατυπώνονται με ισορροπημένη γλώσσα και να είναι συνεπή με τα σχετικά ψηφίσματα της διεθνούς νομιμότητας.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 26/11/2017 11:39

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: