Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Τα αποτελέσματα της τριμερούς Συνόδου των ηγετών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου στη Λευκωσία, αλλά και η σύντομης διάρκειας έλευση του Σαάντ Χαρίρι χθες το βράδυ στην Κύπρο είναι κάποια από τα θέματα που αναδεικνύονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η διερεύνηση των λιστών με υπόπτους φοροδιαφυγής, η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τους λήπτες ΕΕΕ, οι επαφές Λακκοτρύπη με εκπρόσωπους του τερματικού της Νταμιέτα και τα τουρκικά σενάρια για την Αμμόχωστο.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Τριμερής Γέφυρα σταθερότητας, ανάπτυξης και ευκαιριών» γράφει ότι την υπογραφή τους στην παραπέρα διεύρυνση της πρότυπης και πολυεπίπεδης συνεργασίας που θεσμοθέτησαν τα τελευταία χρόνια οι τρεις χώρες, έβαλαν χθες στη Λευκωσία οι Πρόεδροι της Κύπρου και της Αιγύπτου και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Ισραηλινοί δεν αφέθηκαν να περάσουν στα κατεχόμενα λόγω παράνομου ξενοδοχείου. Επίσης αναφέρεται σε σενάρια στον τ/κ Τύπο για πρόθεση δημιουργίας μαρίνας στο νησάκι του ΝΟΑ, δίπλα από την περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Μικρό το καλάθι για φοροφυγάδες» γράφει ότι η μέχρι σήμερα διερεύνηση των διαφόρων λιστών που είδαν το φως της δημοσιότητας (Λαγκάρντ, Panama Papers) με υπόπτους φοροδιαφυγής που έχει στην κατοχή της η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει αποφέρει θεαματικά αποτελέσματα, καθώς από τα 490 ονόματα της λίστας Λαγκάρντ προέκυψαν επιπλέον φόροι €1,8 εκ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έγιναν θεσμός οι τριμερείς. Επίσης αναφέρει ότι αντιπροσωπεία της κοινοπραξίας Union Fenosa που διαχειρίζεται το τερματικό στη Νταμιέτα της Αιγύπτου συναντάται αύριο με τον Υπουργό Ενέργειας για υποδομές και την υπό διαπραγμάτευση εμπορική συμφωνία.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Στη συμμαχία και η Ιταλία» γράφει ότι η Ιταλία θα αποτελέσει το επόμενο μέλος της συνεργασίας ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο, διευρύνοντας έτσι τους συμμετέχοντες και ενισχύοντας περισσότερο την προσπάθεια για περιφερειακή σύμπραξη επί του ενεργειακού άξονα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στην αιφνιδιαστική επίσκεψη Χαρίρι στην Κύπρο. Ακόμη γράφει ότι ομάδα υψηλόβαθμων στελεχών της Union Fenosa Gas έρχεται στην Κύπρο για συναντήσεις την Πέμπτη αναφορικά με το αέριο της «Αφροδίτης» προς την Αίγυπτο.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Λήπτες ΕΕΕ καλούνται να ζήσουν με €64!» γράφει ότι προβλήματα με τη χαμηλή επιδότηση που παρέχει σε λήπτες ΕΕΕ, για ενοίκιο και τόκους στεγαστικού δανείου, καταγράφει η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ταλαιπωρούν 11χρονο κοριτσάκι με αναπηρίες στο πλαίσιο του αγώνα που διεξάγει η οικογένειά του για τροποποιήσεις στην κατοικία της, ώστε να καταστεί προσβάσιμη. Ακόμη γράφει ότι η Τράπεζα Κύπρου διερευνά ενδεχόμενη πώληση πακέτου δανείων ύψους €450 εκ. από τα οποία τα €370 είναι μη εξυπηρετούμενα.

Η Αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Ειρήνη και ενέργεια στο επίκεντρο της συνόδου» γράφει ότι οι ηγέτες Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου επαναβεβαίωσαν την Τρίτη τη δέσμευσή τους για εμβάθυνση της τριμερούς συνεργασίας, κυρίως στα θέματα ενέργειας, ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας, τουρισμού, τεχνολογίας και καινοτομίας. Ακόμη γράφει ότι ο παραιτηθείς Πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι έκανε σύντομη επίσκεψη στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι είναι αβέβαιος ο ρόλος του προβεβλημένου στελέχους του ΑΚΕΛ Νίκου Κατσουρίδη.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» με τίτλο «Κινήσεις ενόψει Κακής Τράπεζας το 2018» γράφει ότι οι τράπεζες προχωρούν σε δραστικές κινήσεις για να αποφορτίσουν τους ισολογισμούς τους από τα «τοξικά δάνεια». Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στη συνάντηση Χαρίρι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, χθες στη Λάρνακα. Επίσης γράφει ότι η τριμερής μετεξελίσσεται σε τετραμέρη με την Ιταλία, όπως αποφασίστηκε χθες κατά τη Σύνοδο ηγετών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου στη Λευκωσία.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 22/11/2017 07:35

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: