Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το πόρισμα για την διαρροή των θεμάτων στις εξετάσεις για διορισμό στην εκπαίδευση, οι δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ για την πορεία της οικονομίας, η έκθεση της Επιτρόπου Διοίκησης για τις συνθήκες κράτησης του Παναγιώτη Νεοκλέους στο Μέλαθρο Αγωνιστών, οι νέες δηλώσεις Ακιντζί και η σύλληψη αρχιτέκτονα με πλαστές άδειες οικοδομής, είναι από τα βασικά θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Νέα έρευνα» και αναφέρει πως το πόρισμα για τη διαρροή στα θέματα των εξετάσεων κατέδειξε ότι η πρόωρη δημοσιοποίηση αποδίδεται σε ανθρώπινο λάθος και ότι σήμερα στο Υπουργικό θα ληφθεί απόφαση για διορισμό ανεξάρτητου ερευνητή για πειθαρχική έρευνα. Αλλού αναφέρει ότι πήραν μπροστά οι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας και θα υπάρχουν συνθήκες πλήρους απασχόλησης ως το 2020-21. Η «Α» σε άλλο ρεπορτάζ προβάλλει το θέμα της σύλληψης αρχιτέκτονα που έκτιζε για 12 χρόνια σπίτια με άδειες μαϊμού.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Η έρευνα δείχνει ευθύνες για πέντε» γράφει στο κύριό του θέμα ότι το πόρισμα για τις εξετάσεις πάει στον Εισαγγελέα για να αποφανθεί για την εγκυρότητά τους και ότι πειθαρχική έρευνα θα διεξαχθεί από ανεξάρτητο ερευνητή. Αλλού ο «Π» αναφέρει ότι έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως αναφέρεται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Τμήμα Φυλακών στις συνθήκες κράτησης του Παναγιώτη Νεοκλέους στο Μέλαθρο Αγωνιστών. Επίσης προβάλλεται η σύσκεψη στο Προεδρικό που αποφάσισε ότι ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας θα είναι ανεξάρτητος.

«Απαιτεί ενδιάμεση συμφωνία» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος του «Φιλελευθέρου» που αναφέρεται σε νέες δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη για συμφωνία -πλαίσιο και μετά πρόγραμμα διαπραγματεύσεων. Αλλού αναφέρει ότι ορίστηκαν διαμεσολαβητές για να ξεκαθαρίσουν τις υπερπληρωμές στις εταιρείες λεωφορείων. Επίσης ο «Φ» αναφέρει ότι η Κύπρος είναι εντός των στόχων της PESCO και ότι χθες ο ΠτΔ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό Πρωθυπουργό.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Ερχονται…μαζικές πωλήσεις δανείων» γράφει στο κύριό της θέμα ότι η Κεντρική Τράπεζα θέλει να επιστρατεύσει το εργαλείο της τιτλοποίησης και πώλησης δανείων σε τρίτους καθώς δεν είναι ικανοποιητικός ο βαθμός μείωσης των ΜΕΔ. Σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρει πως το πόρισμα του Υπουργείου Παιδείας εξαντλήθηκε σε ανθρώπινο λάθος. Επίσης η «Χ» γράφει ότι τους δύο αντίθετους κόσμους της Στατιστικής και της Πραγματικής Οικονομίας αναδεικνύουν για άλλη μια φορά νέα στοιχεία.

«Ανθρώπινο λάθος η γκάφα των εξετάσεων» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ που αναφέρει ότι διατάχθηκε πειθαρχική έρευνα για το θέμα της διαρροής στις εξετάσεις για διορισμό στην εκπαίδευση. Αλλού αναφορά γίνεται στην δεύτερη άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού με νέους και νέες και φιλοξενείται και φωτογραφία. Επίσης προβάλλονται οι κίνδυνοι στην υγεία των παιδιών που προκαλούν ίσως και καρκίνο, από παχυντικά τρόφιμα, παθητικό κάπνισμα κλπ, με βάση μελέτη του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» με τίτλο «Η Κύπρος εμπορικός κόμβος της Ελλάδας» αναφέρει στο κύριό της θέμα ότι μέσα στο 2016 ενεγράφησαν στην Κύπρο 1,799 επιχειρήσεις από Ελλάδα, με αύξηση 77% από το 2015 και ότι το οικονομικό επιμελητήριο της Ελλάδας εκφράζει ανησυχία για την φυγή. Επίσης αναφορά γίνεται στο κόστος εξαγοράς και συγχώνευσης εταιρειών στην Ευρώπη. Η «Κ» γράφει ακόμη πως διεξήχθη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τρόπους πάταξης της φοροδιαφυγής.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 15/11/2017 07:30

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: