Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η εμπλοκή της Κύπρου στη διερεύνηση της υπόθεσης ξεπλύματος χρήματος από τον πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Πόλ Μάναφορντ, δεσπόζει στα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου.

Οι σημερινές εφημερίδες προβάλλουν επίσης το θέμα της απώλειας εσόδων από την εφαρμογή της διακρατικής συμφωνίας με τον ΟΠΑΠ, την αθώωση των δύο κατηγορουμένων στην ποινική υπόθεση για ενοίκια του ΤΕΠΑΚ και το κύμα φυγής ιατρών από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αναπάντητη κλήση» γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν κρίνει αναγκαίο να απαντήσει στον Γενικό Ελεγκτή για το θέμα του ΟΠΑΠ, «στέλνοντάς του έτσι με την σιωπή του πολλά μηνύματα». Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Κυπριακή Δημοκρατία στην υπόθεση του πρώην δικαστή, προέδρου του Δικαστηρίων Οικογενειακών Διαφορών, Κώστα Καμένου, ο οποίος είχε απολυθεί για πειθαρχικά παραπτώματα το 2006. Η «Α» προβάλλει επίσης τη μείωση των μεριδίων της Cyta τόσο στις ευρυζωνικές συνδέσεις όσο και στα μερίδια της κινητής τηλεφωνίας.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα με τίτλο «Τα έκαναν μαντάρα για τα ενοίκια ΤΕΠΑΚ» και γράφει ότι ευθείες αναφορές σε κακό χειρισμό της υπόθεσης, για την Αστυνομία, τη Νομική Υπηρεσία και την Ελεγκτική Υπηρεσία, με αποτέλεσμα να μην παρουσιαστούν ή να εξαφανιστούν τεκμήρια και να κριθούν ως αναξιόπιστοι μάρτυρες, έκανε η πρόεδρος του Κακουργιοδικείου ]διαβάζοντας την πολυσέλιδη απόφασή της με την οποία αθωώθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι στις δύο πρώτες ποινικές υποθέσεις για τα κτίρια «Συμεών και «Καλυψώ». Σε άλλη είδηση γράφει ότι το ενδεχόμενο νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό μετά τις εκλογές βλέπει η Κυβέρνηση. Αλλού γράφει ότι καθοριστική ήταν η συμβολή των κυπριακών αρχών στη συγκράτηση του κατηγορητηρίου σε βάρος του Πολ Μάναφορντ, πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Στον τυφώνα και η Κύπρος», γράφει στο κύριο του θέμα ότι χρώμα Κύπρου έχει το σκάνδαλο που ξέσπασε στις ΗΠΑ και εμπλέκει τον πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ Πόλ Μάναφορντ και Ρικ Γκέιτς, οι οποίοι κατηγορούνται ότι διακινούσαν μαύρο χρήμα μέσω υπεράκτιων εταιρειών στην Κύπρο, τις Σεϊχέλες, τον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι χάος επέφερε η επιβολή της Βουλής και του ΥΠΟΙΚ στα Συμβούλια Αποχετεύσεων Λευκωσίας και Πάφου όπως μειώσουν τα αποχετευτικά τέλη κατά 30% και 15% αντιστοίχως. Αλλού αναφέρεται στον «πόλεμο» μεταξύ της βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου και του συναδέλφου της από τον ΔΗΣΥ Ζαχαρία Ζαχαρίου.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ιός φυγής… από τα δημόσια νοσηλευτήρια» ότι στον αναπνευστήρα, βαριά άρρωστη, με τον ιό της υποστελέχωσης βρίσκεται από χθες η ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, αφού παραιτήθηκε ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής της ΜΕΘ, ενώ παραίτηση έχει υποβάλει και ο δεύτερος εντατικολόγος με ισχύ από τα μέσα Νοεμβρίου. Αλλού αναφέρεται στο θέμα της ανάπτυξης στο Πέρα Πεδί και γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραδέχθηκε ότι τα αδέλφια του πώλησαν το μερίδιό τους, ενώ ο ίδιος συνεχίζει να διατηρεί το ένα δωδέκατο του τεμαχίου γης. Αλλού γράφει ότι ο πρώην ΥΠΟΙΚ Μιχάλης Σαρρής δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης γνώριζε από τις 4 Μαρτίου του 2013 για το κούρεμα των καταθέσεων.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η Κύπρος βοήθησε στην έρευνα για τον Μάναφορντ», ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας δήλωσε ότι οι κυπριακές αρχές βοήθησαν τις αμερικανικές αρχές στην διερεύνηση για τον πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας Πόλ Μάναφορντ, ανταποκρινόμενες σε δύο αιτήματα νομικής αρωγής. Αλλού γράφει ότι ο κύπριος επιχειρηματίας Γεώργιος Δαυίδ αναγορεύτηκε σε τελετή, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Μοριακής Ιατρικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στην βράβευση του Γερμανού Ευρωβουλευτή Ράιμερ Μπέκε με το μετάλλιο της Εξαίρετης Προσφοράς.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η Κύπρος έδωσε στοιχεία και ‘έδεσε’ τον Μάναφορντ» γράφει ότι καθοριστικά για τις έρευνες των αμερικανικών αρχών σχετικά με τον Πολ Μάναφορντ αποδεικνύονται τα στοιχεία που έδωσε η Κύπρος για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες. Αλλού γράφει ότι μέσα στον Νοέμβριο το δημόσιο χρέος της Κύπρου αναμένεται να πέσει κάτω από το 100% ως προς το ΑΕΠ, διότι το ΥΠΟΙΚ αναμένεται να αποπληρώσει μέρος του δανείου στην ΚΤΚ ύψους €600 εκατομμυρίων. Σε άλλη είδηση γράφει στην συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών παρουσία του ΥΠΟΙΚ την ερχόμενη Δευτέρα θα συζητηθεί το πώς θα βρεθούν τα €500 εκατ για το ταμείο κουρεμένων.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 01/11/2017 07:45

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: