Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το πρόστιμο που επέβαλε η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (EΠΑ) ύψους €20,8 εκατ. στις εταιρείες ExxonMobil Cyprus Limited, Petrolina (Holdings) Public Ltd, Hellenic Petroleum Cyprus Ltd και Lukoil Cyprus Limited, για καθορισμό τιμών των καυσίμων, και οι νεκροί και οι καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία στη Δυτική Αττική είναι μεταξύ των θεμάτων που κυριαρχούν σήμερα στον Τύπο.

Οι σημερινές εφημερίδες προβάλλουν επίσης πρωτοσέλιδα τις εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, καθώς και το ότι μια 14χρονη, που διέφυγε από τη Στέγη Νεανίδων, εντοπίστηκε λιπόθυμη στην οδό Λήδρας έπειτα από χρήση ναρκωτικών.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Καμπάνα €20,8 εκατ. από το παρελθόν!», αναφέρεται στην νέα απόφαση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού για τις εταιρείες πετρελαιοειδών. Η Επιτροπή βρήκε και πάλι ότι παρανόμησαν την περίοδο 2004 – 2006 σε σχέση με τον καθορισμό λιανικής τιμής πώλησης της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην ορκωμοσία 241 νεοπροσληφθέντων αστυφυλάκων, των πρώτων που προσλήφθηκαν μετά το 2011. Σε άλλη είδηση γράφει πως αύξηση του προϋπολογισμού για το επενδυτικό μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης από τα €20 στα €45 εκατομμύρια για επενδύσεις της γεωργίας και της κτηνοτροφίας αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Βαριά καμπάνα για τις αντλίες καυσίμων», γράφει στο κύριο του θέμα ότι πρόστιμο €20,8 εκατ. επέβαλε η ΕΠΑ σε τέσσερις εταιρείες πετρελαιοειδών, και προσθέτει ότι το πρόστιμο είναι σχεδόν το μισό των €43 εκατ. που επιβλήθηκαν το 2009 και ακυρώθηκε το 2011 από το Ανώτατο Δικαστήριο. Η μείωση του προστίμου να οφείλεται στην απόφαση της ΕΠΑ να απαλλάξει τις εταιρείες από την κατηγορία της μεταξύ τους συνεννόησης. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην φονική καταιγίδα που έπληξε τις περιοχές Μάνδρα Αττικής και Μέγαρα, με απολογισμό 15 νεκρούς, πολλούς τραυματίες και τεράστιες ζημιές. Αλλού γράφει ότι μειώνονται από 38 σε 17 οι κατηγορίες των ελεγχόμενων αξιωματούχων των οποίων θα δημοσιοποιούνται τα πόθεν έσχες.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Έτσι πέταξαν μια 14χρονη» και γράφει ότι την απόλυτη αδυναμία του κράτους να στηρίζει παιδιά που χρειάζονται βοήθεια εκφράζει με τον πιο οδυνηρό τρόπο μια 14χρονη που εντοπίστηκε χθες λιπόθυμη στη οδό Λήδρας. Φιλοξενείτο εδώ και ενάμισι χρόνο στη Στέγη Νεανίδων και εντοπίστηκε στη Λήδρας μετά από χρήση ναρκωτικών. Σε άλλη είδηση γράφει ότι υπερχρεωμένα παραμένουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στην Κύπρο. Παρά τη μείωση του χρέους που καταγράφηκε, αυτό υπολογίστηκε στο 265,4% του ΑΕΠ. Αλλού αναφέρεται στην τραγωδία με 15 νεκρούς από τη φονική κακοκαιρία στη Δυτική Αττική.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Όχι σε νέας πρόταξης και στρατηγικής!», γράφει, στο κύριο της θέμα, για τις αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού ότι απέναντι στις λογικές πρόταξης που αναπτύσσει ο κ. Αναστασιάδης και στα επικίνδυνα παράλογα της δήθεν νέας στρατηγικής του κ. Παπαδόπουλου, το ΑΚΕΛ αντιτάσσει την προσήλωσή του σε λύση του Κυπριακού στη βάση των διαχρονικών θέσεων του Εθνικού Συμβουλίου. Αλλού γράφει ότι έστω και με μεγάλη καθυστέρηση η ΕΠΑ επέβαλε πρόστιμο €20,8 εκ. σε τέσσερις εταιρείες πετρελαιοειδών για συμφωνημένες τιμές πώλησης καυσίμων. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στη μαζική παρουσία φοιτητών και μαθητών στην εκδήλωση καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους από την Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων και την Παγκύπρια Συντονιστική Μαθητών στο οδόφραγμα Αγίου Κασιανού.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Πρόστιμο στις εταιρείες πετρελαιοειδών για καθορισμό τιμών», αναφέρεται στο κύριο της θέμα στην απόφαση της ΕΠΑ να επιβάλει πρόστιμο σε τέσσερις εταιρείες πετρελαιοειδών για συνεννόηση με τα πρατήρια καυσίμων τους για καθορισμό των τιμών βενζίνης και πετρελαίου κίνησης. Σε άλλη είδηση προβάλλει τις εκδηλώσεις καταδίκης της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι βουλευτές δήλωσαν ότι είναι απαράδεκτο το κράτος να δαπανά πέραν του €1 δισεκατομμυρίου το χρόνο στην εκπαίδευση, ενώ οι γονείς να πληρώνουν επιπλέον €50 εκ. ετησίως για δίδακτρα σε ιδιωτικά απογευματινά φροντιστήρια.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 16/11/2017 08:03

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: