Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η προεκλογική συζήτηση για το ζήτημα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και το Κυπριακό, η επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου στην Κύπρο, τα στοιχεία σε σχέση με τα Paradise Papers που αφορούν την Κύπρο, και καταγγελίες για κυκλώματα εκμετάλλευσης αλλοδαπών που θέλουν να αποκτήσουν κυπριακή υπηκοότητα, είναι τα κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Ζητά και ρέστα ο Νικόλας» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι πίσω από τις αοριστολογίες για τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ο Νικόλας Παπαδόπουλος επιχειρεί υπό το βάρος της πίεσης που δέχεται να αποπροσανατολίσει τους ψηφοφόρους ζητώντας από τους Ν. Αναστασιάδη και Στ. Μαλά να ξεκαθαρίσουν εκείνοι τη θέση τους γύρω από το πλαίσιο λύσης. Αλλού γράφει ότι η απόφαση της τότε Κυβέρνησης Χριστόφια να κλείσει το Παρασκευαΐδειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο το 2010, στο πλαίσιο της ευρύτερης φιλοσοφίας της για κρατικοποιήσεις, πήρε το θέμα των μεταμοσχεύσεων νεφρών στην Κύπρο πολύ πίσω όσον αφορά τους αριθμούς. Σε άλλο θέμα η «Α» προβάλει την επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου στην Κύπρο και κάνει λόγο για αιγυπτο-κυπριακό μέτωπο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο «Πολίτης» με τίτλο, στο κύριο του θέμα, «Κυπριακό άρωμα στα Paradise Papers», γράφει ότι το υλικό της βάσης δεδομένων για τα Paradise Papers εμπλουτίστηκε με τα στοιχεία της δικηγορικής εταιρείας Appleby και ότι το νέο υλικό περιλαμβάνει στοιχεία για 189 αξιωματούχους, 42 οντότητες και 232 διευθύνσεις που σχετίζονται με την Κύπρο. Αλλού, ο «Π» προβάλει επίσης την επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου και κάνει λόγο για επίσημη επίσκεψη με ισχυρό συμβολισμό. Γράφει ότι στην ατζέντα της θα βρεθούν θέματα ενέργειας, άμυνας και συνεργασίας την οικονομία και άλλους τομείς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στέφθηκε με επιτυχία ο Διεθνής Μαραθώνιος Λάρνακας και ότι έλαβαν μέρος περίπου 3.000 δρομείς Κύπριοι και ξένοι.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Κυκλώματα στις υπηκοότητες» γράφει, στο κύριο του θέμα, για σοβαρές καταγγελίες για κυκλώματα μεσαζόντων που εκμεταλλεύονται μετανάστες μαζεύοντας τις οικονομίες τους, με την υπόσχεση ότι θα τους εξασφαλίσουν κυπριακή υπηκοότητα και ότι εξαπατηθέντες ζήτησαν ήδη την παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος διαβίβασε τις καταγγελίες στην Αστυνομία. Αλλού γράφει ότι στους 20 έχει ανέβει πλέον ο απολογισμός των νεκρών από τις φονικές πλημμύρες στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι αρχίζει σήμερα η εκδίκαση του σκανδάλου των πινακίδων στον Δήμο Πάφου ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Με μισόλογα δεν κτίζεται προοπτική λύσης» αναφέρεται στο κύριο της θέμα στο Κυπριακό, και γράφει ότι το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει την ανάγκη κατάθεσης ξεκάθαρων θέσεων στο Κυπριακό από τους υποψήφιους για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Σταύρος Μαλάς απευθυνόμενος στον Νίκο Αναστασιάδη λέει πως ο λαός δεν θέλει μισόλογα ενώ καλεί τον Νικόλα Παπαδόπουλο να ξεκαθαρίσει τη θέση του για τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Ανώτατο και Διοικητικό Δικαστήριο ακυρώνουν αποφάσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου για απόλυση καθηγητή και μετακίνηση – απόσπαση διοικητικού λειτουργού. Αλλού, η «Χ» γράφει ότι με σημειώματά τους στο Υπουργείο Υγείας και στη Βουλή, ασθενείς αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην πολύωρη αναμονή, την ανοργανωσιά και την έλλειψη συντονισμού μεταξύ λειτουργών υγείας.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 20/11/2017 08:52

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: