Η επιλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας και τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει




Του Σπύρου Πετούση

Καθώς πλησιάζουν οι Προεδρικές εκλογές εντείνεται και το δίλημμα του Κύπριου ψηφοφόρου. Τα κύρια χαρακτηριστικά στην επιλογή του επόμενου Προέδρου, είναι κατά την άποψη μου τα πιο κάτω: Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του, η κουλτούρα διακυβέρνησης του, η ευφυΐα και η ικανότητα του, η εξάρτηση του και η πιθανότητα επιτυχίας του, οι θέσεις του και το όραμα του για το μέλλον του τόπου.

Χαρακτήρας και προσωπικότητα

Αρνητικά, εάν είναι άτομο αδίστακτο που χρησιμοποιεί αθέμιτα μέσα για να ξεγελάσει τον Κύπριο πολίτη, χρησιμοποιώντας διάφορα προσωπεία ανάλογα με το ακροατήριο του και στην προσπάθεια του να ικανοποιήσει όλους. Θετικά είναι η ακεραιότητα του χαρακτήρα του, η αυθεντικότητα του, η ταπεινότητα του, η συνέπεια του, η εντιμότητα του, να εμπνέει εμπιστοσύνη και η αγάπη του για το λαό του. Γενικά η αξιοπιστία και το ήθος δείχνουν τον χαρακτήρα του. Για την προσωπικότητα του πρέπει να είναι χαρισματική, με μοναδικό προεδρικό στυλ, με συγκροτημένη σκέψη, ισορροπημένος, αποφασιστικός, ευέλικτος, με αυτοπεποίθηση, πάθος, θάρρος της γνώμης του και γενικά ηγετική φυσιογνωμία.

Η κουλτούρα διακυβέρνησης

Εάν η συμπεριφορά του είναι παλαιοκομματική και ξεπερασμένη. Η επιλεκτική αποστασιοποίηση του από τη συμπεριφορά του περίγυρου του δείχνει την υποκρισία του και τον μανδύα της απάτης που επικαλύπτει. Ένας περίγυρος που χρησιμοποιεί τις πελατειακές σχέσεις σαν αιχμή της πολιτικής του. Οι δημοκρατικές αρχές του και η ευαισθησία του στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η διαφάνεια της πολιτικής του, λογοδοσία, η ανοικτομυαλοσύνη του, η αποκέντρωση ασήμαντων αποφάσεων, η δημιουργικότητα και καινοτομία στην διακυβέρνηση του και η δέσμευση του για υλοποίηση των αποφάσεων του. Να είναι πρακτικός, προοδευτικός, με ηθικές αλλαγές και γνώστης της καταλληλόλητας επιλογής των ατόμων της διακυβέρνησης του. Να μοιράζεται τις αρχές του και να μην φοβάται το πολιτικό κόστος λέγοντας τη σκληρή αλήθεια στο λαό του.

Η ευφυΐα, ποιότητα και ικανότητα

Ένας πολιτικός που υποτιμά την νοημοσύνη του λαού και συμπεριφέρεται στρουθοκαμηλικά, θεωρείται μέτριος στον δείκτη νοημοσύνης. Επίσης η επιλογή των συνεργατών του είναι βασικό κριτήριο της ευφυΐας του.

Η επικοινωνιακή του ικανότητα, ο αυτοέλεγχος του, το χάρισμα να βλέπει την μεγάλη εικόνα εκτός κουτιού, η σοφία του να ξεχωρίζει το σωστό από το λάθος και να εστιάζει την πολιτική του, να διαχειρίζεται κρίσεις, επιδεξιότητα για συναίνεση μέσα στο Κοινοβούλιο.

Τέλος, το βάθος της συναισθηματικής του νοημοσύνης,για να καταλαβαίνει το λαό του και τα προβλήματα των φτωχών, μαζί με το απαραίτητο θάρρος και γνώση να στέκεται και να αγωνίζεται για τα δίκαια τους.

Η εξάρτηση του και η πιθανότητα επιτυχίας του

Εάν οι αποφάσεις του επηρεάζονται από την εξάρτηση του σε πολιτικό κόμμα, τότε δεν είναι ανεξάρτητος και το κόμμα που τον στηρίζει θα ποδηγετεί τις αποφάσεις του. Σε ένα προεδρικό σύστημα ένας ηγέτης πρέπει να είναι ανεξάρτητος για όλο το λαό και όχι μαριονέτα για εξυπηρέτηση κομματικώνσυμφερόντων και πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Η πιθανότητα επιτυχίας του είναι σημαντικό κριτήριο σε μια κοινωνία που έχει αποδειχθεί πολιτικά ανώριμη και εθισμένη στην κομματοκρατία. Εάν είχα να επιλέξω μεταξύ της πιθανότητας να επιλεγεί ο καλύτερος και να μην επιλεγεί ο χειρότερος, θα προτιμούσα το δεύτερο. Γατί μια κάκιστη επιλογή είναι πολύ χειρότερη από μια μέτρια επιλογή.

Το όραμα και οι θέσεις

Τέλος οι θέσεις του στην επίλυση του Κυπριακού και η εσωτερική διακυβέρνηση αποτελούν σημαντικά βαρίδια στην επιλογή του Προέδρου. Το δυνατό του όραμα και η συγκροτημένη σκέψη για την επίλυση του Κυπριακού έχει να κάνει με τα αποτελέσματα της τελευταίας δεκαετίας και το μέλλον μιας νέας έξυπνης στρατηγικής. Η εσωτερική διακυβέρνηση πρέπει να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, δικαιοσύνη και επιλογή των αρίστων ανεξάρτητα κομματικής προτίμησης. Επίσης η κοινωνικοοικονομική πολιτική του πρέπει να διακατέχεται από ευαισθησία στα αδύνατα στρώματα του λαού και να στοχεύει στη μεγάλη μάζα της μεσαίας τάξης. Το γεγονός ότι το σύστημα εξουσίας στην Κύπρο είναι Προεδρικό και όχι Κοινοβουλευτικό, δίνει το δικαίωμα του λαού να επιλέγει απευθείας τον Πρόεδρο που του αξίζει χωρίς κομματικές παρεμβάσεις και υποδείξεις, διευκολύνοντας την αναγκαία κομματική συναίνεση που χρειάζεται στην νομοθετική εξουσία.

*Εγκεκριμένος Διευθυντής CEngFIET, CMgrFCMI

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: