Το βιβλίο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, με τίτλο “Η Δημόσια Υπηρεσία – Μία ενδοσκόπηση Δημοσίου Δικαίου”, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο πρόεδρος του σώματος Ομοτίμων Καθηγητών, του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του ΕΚΠΑ Διονύσης Κόκκινος σημείωσε ότι “το πρώτο συστατικό στοιχείο ως προς την ανίχνευση της έννοιας της δημόσιας υπηρεσίας είναι το δημόσιο συμφέρον”.
Ο καθηγητής της Νομικής, Σπύρος Βλαχόπουλος, στην ομιλία του ανέφερε ότι το βιβλίο του Προκόπη Παυλόπουλου ξεπερνά την διάκριση συνταγματικού και διοικητικού δικαίου μέσα από την ενότητα του δηοσίου δικαίου. Αναπτύσσει την αρχή της ισότητας υπό την έννοια της όμοιας αντιμετώπισης ομοίων καταστάσεων και ανόμοια αντιμετώπιση ουσιωδώς ανομοίων καταστάσεων. Ανέφερε ακόμη ότι το βιβλίο αναπτύσσει επίσης την σύνδεση της ισότητας με την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας. Το βιβλίο αναφέρεται στην αρχή διάκρισης των εξουσιών: η εκτελεστική από την φύση της διασφαλίζει την δράση των κρατικών οργάνων, η νομοθετική είναι κανονιστικός οδηγός των εκτελεστικών οργάνων και η δικαστική είναι ο εγγυητής της εφαρμογής του κράτους δικαίου. Αναφέρεται επίσης στην σχέση της αρχής της ισότητας με την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας .
Τέλος ανέφερε ότι το βιβλίο πραγματεύεται το δημόσιο συμφέρον υπό το ερώτημα εάν δικαιολογεί το δημόσιο συμφέρον παρεκκλίσεις ακόμη και από την αρχή της συνταγματικής νομιμότητας; Επικαλούμενος και σχετική νομολογία του ΣτΕ που υιοθέτησε την αρχή ότι το δημόσιο συμφέρον δεν μπορεί να κατοχυρώσει παρεκκλίσεις από την αρχή της συνταγματικής νομιμότητας, η απάντηση είναι αρνητική.
Στις αρχές της συνέχειας και ισότητας στην λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας, όπως αναπτύσσεται στο βιβλίο, αναφέρθηκε ο έτερος των ομιλητών, καθηγητής Νομικής, Γιώργος Δελλής. Οι αρχές της συνέχειας και της ισότητας υπερβαίνουν την ελεύθερη οικονομία, ανέφερε και πρόσθεσε ότι χρησιμοποιώντας την δημόσια εξουσία το δίκαιο εγγυάται κάτι περισσότερο από τις αρχές αυτές, εγγυάται το κράτος δικαίου και την κοινωνική αλληλεγγύη. Σημείωσε ακόμη ότι σύμφωνα με το βιβλίο η πλήρης απορρύθμιση των αγορών αντίκειται στο ελληνικό Σύνταγμα και στην συνθήκη της ΕΕ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ