Η Δημοκρατία δεν εκδικείται, λέει ο Παππάς για άδεια σε Κουφοντίνα: Κατηγορεί ΝΔ, επικαλείται τον νόμο




«Ουδείς στον δημόσιο διάλογο δύναται να προτρέπει στη μη τήρηση του νόμου. Σε αυτό πρέπει να μείνουμε. Είναι προφανέστατο ότι οι πράξεις αυτές είναι απεχθείς, εχθρικές προς τη Δημοκρατία μας. Είναι απολύτως αναμενόμενο και δικαιολογημένο το αίσθημα των συγγενών των θυμάτων, αλλά η Δημοκρατία προχωρά ακριβώς με την τήρηση του ψηφισμένου νόμου και πείθει και συνεχίζει. Δεν εκδικείται».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, κατά τη συνέντευξή του στον Real fm, απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου, για τη χορήγηση διήμερης άδειας, από τις φυλακές, του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση από τη ΝΔ ότι «αποφεύγει να αποδοκιμάσει με σαφήνεια το γεγονός ότι ένας αμετανόητος δολοφόνος και μάλιστα με ένδεκα δολοφονίες στην πλάτη του βρίσκεται εκτός φυλακής, ενώ θα έπρεπε τουλάχιστον να έχει σωφρονιστεί», ο κ. Παππάς τόνισε, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί «ως μη όφειλε» να πολιτικοποιήσει το γεγονός.

«Προσπαθώ να καταλάβω εάν η θέση της είναι η κείμενη νομοθεσία να μην τηρηθεί» είπε και πρόσθεσε ότι θεωρεί «ολίσθημα», το υπονοούμενο «ότι πρέπει να συζητήσουμε εάν εγκρίνουμε τις εγκληματικές πράξεις στις οποίες έχει προβεί ο συγκεκριμένος και για τις οποίες έχει καταδικασθεί. Δεν πρέπει να αφήνουμε ούτε ως υπονοούμενο να μετακυλίεται εκεί η συζήτηση και νομίζω ότι πρέπει να συζητάμε αυτά τα ζητήματα με την αρμόζουσα ψυχραιμία και σοβαρότητα. Ο νόμος αυτός ισχύει, πριν να έρθει η δική μας διακυβέρνηση και αυτός εφαρμόζεται» σημείωσε.

Αναφερόμενος στην παραδοχή του Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο ευρωκοινοβούλιο, ότι τα χρήματα των φορολογουμένων χρησιμοποιήθηκαν με λάθος τρόπο για να σωθούν οι τράπεζες, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής σημείωσε: «Θα πρέπει να κοιτάξουμε λίγο μπροστά, διότι η διαδικασία απόδοσης ευθυνών στις δημοκρατίες είναι πολύ συγκεκριμένη και αφορά τη λαϊκή ψήφο».

«Δηλώσεις όπως αυτές», συνέχισε, «πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για να εμβαθύνουμε τη συζήτηση για το ποια Ευρώπη θέλουμε, για το ποια θεσμικά κοινωνικά και οικονομικά μέτρα πρέπει να ληφθούν ούτως ώστε να μη γίνουμε μάρτυρες μιας επανάληψης μιας οικονομικής τραγωδίας όπως αυτή που έζησε η Ελλάδα. Η Ελλάδα μπαίνει σε αυτή τη συζήτηση με τρόπο αποφασιστικό και δυναμικό, πρωταγωνιστεί σε αυτή τη συζήτηση». Υπενθύμισε την από κοινού εμφάνιση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Γαλλίας στην Πνύκα, όπου όπως είπε, «το ζήτημα της νέας θεσμικής οργάνωσης και θωράκισης της Ευρώπης απέναντι και σε οικονομικές κρίσεις αλλά και εμβάθυνση της Δημοκρατίας τέθηκαν επί τάπητος. Σε αυτό κρίνονται και οι πολιτικές δυνάμεις, γιατί το “μένουμε Ευρώπη” ως σύνθημα αποτελεί κενό γράμμα, εάν δεν συζητάς επί της ουσίας για το σε ποια Ευρώπη θέλεις να μείνεις». Ερωτηθείς για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο για την επόμενη μέρα από τη λήξη του προγράμματος, ο κ. Παππάς απάντησε: «Πρέπει να επικεντρώσουμε τη συζήτηση στην επόμενη μέρα και στα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε για να μην ξαναπάθουμε όσα πάθαμε. Νομίζω ότι είναι λάθος να μιλάμε για το τέλος των προγραμμάτων, ως μιας στιγμής όπου θα αλλάξουν μαγικά τα πάντα από τη μια στιγμή ως την άλλη. Είναι μία πάρα πολύ σημαντική στιγμή, μια στιγμή κατά την οποία τελειώνει η επιτροπεία τύπου μνημονίου, βεβαίως θα έχουμε τις υποχρεώσεις οι οποίες απορρέουν από την συμμετοχή μας στο πρόγραμμα».

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στα αντίμετρα τα οποία έχουν επιλεγεί απέναντι στα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι, «όταν ζητούσε να αποδεχθούμε τα αιτήματα του ΔΝΤ, το οποίο έπεφτε έξω σε όλες του τις προβλέψεις δεν έδειξε τον ίδιο ζήλο για την κατοχύρωση του εδάφους που κερδίζεται με τα αντίμετρα. Θα έχουμε μια έξοδο καθαρή από νέα μέτρα και εξήγγειλε ότι σε πολύ λίγες μέρες η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες για το μοίρασμα του υπερπλεονάσματος για δεύτερη συνεχή χρονιά στοχευμένα σε συμπολίτες μας, οι οποίοι δυσκολεύονται και αυτό θα είναι ενδεικτικό της νέας πορείας στην οποία μπαίνει η οικονομία και η κοινωνία μας» ανέφερε ο κ. Παππάς.

Αναφορικά με τα paradise papers, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής υπογράμμισε ότι τέτοιες υποθέσεις βρίσκονται στα θεμέλια, της κρίσης την οποία βιώσαμε και πρόσθεσε ότι «η διαρροή κεφαλαίων η ύπαρξη των φορολογικών παραδείσων απασχολεί σε παγκόσμιο επίπεδο τις κυβερνήσεις και σηματοδοτεί και τις επιλογές που κάνει ο καθένας».

Ερωτηθείς τέλος για τη θεσμοθέτηση εισφοράς 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ, υπέρ του ταμείου επικούρησης και περίθαλψης των δημοσιογράφων, και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κυρίως για τον Τύπο, ο κ. Παππάς απάντησε ότι ο λογαριασμός του ΕΔΟΕΑΠ, δεν θα έβγαινε χωρίς αυτή την επιβάρυνση, και τόνισε ότι είναι πολύ θετικό «ότι υπερψηφίστηκε συντριπτικά από τον δημοσιογραφικό κόσμο η ρύθμιση και άνοιξε ο δρόμος για την υπερψήφιση της σχετικής τροπολογίας για την σωτηρία του Ταμείου, και πρόσθεσε ότι οι επιβαρύνσεις προκύπτουν από την πολιτική επιλογή την οποία καλώς πήραμε να συμβάλουμε στη διάσωση του Ταμείου».

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στη μείωση του τηλεοπτικού φόρου διαφήμισης διευκρινίζοντας ότι δημιουργούνται νέες επιβαρύνσεις για τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις και δεν θα μειωθούν τα έσοδα του Δημοσίου.

«Οι τηλεοπτικοί σταθμοί, πριν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση, δεν πλήρωναν καθόλου για το τίμημα της άδειας που κατείχαν» είπε ο κ. Παππάς και συνέχισε: «Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση μπροστά στο συνταγματικό και νομικό κενό, καταλογίσαμε τον τηλεοπτικό φόρο διαφήμισης, που έπαιζε τον ρόλο ενός, εντός πολλών εισαγωγικών, υποκατάστατου της χρέωσης που θα έπρεπε οι τηλεοπτικοί αυτοί σταθμοί να υφίστανται, για τη χρήση των συχνοτήτων. Από τον φόρο αυτόν το Δημόσιο έχει εισπράξει σε αυτά τα τρία χρόνια, περισσότερα από 90 εκατ. ευρώ. Η μείωση του φόρου διαφήμισης αφορά μόνο τους αδειοδοτημένους τηλεοπτικούς σταθμούς. Γι αυτούς θα ελαφρυνθεί ο φόρος διαφήμισης, αλλά θα επιβαρυνθούν από το κόστος της τηλεοπτικής άδειας, η σχετική τροπολογία έχει ημερομηνία εφαρμογής την 1η Απρίλη του 2018, και την επιβάρυνση για τον ΕΔΟΕΑΠ. Επίσης το Δημόσιο θα αυξήσει τα έσοδά του από την αύξηση της απασχόλησης στους πανελλαδικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Αυτή τη στιγμή στους σταθμούς αυτούς εργάζονται γύρω στα 1.800 άτομα και μετά την αδειοδότηση υποχρεωτικά θα εργάζονται 2.800 τουλάχιστον».

Εξήγγειλε, τέλος, ότι θα ξεκινήσει άμεσα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης λεπτομερής διάλογος με πάρα πολύ σφικτό χρονοδιάγραμμα που θα καταλήξει σε μέτρα στήριξης του Τύπου.

«Αντιλαμβανόμαστε απολύτως ότι υπάρχουν πολύ σημαντικά βάρη και πρέπει να βρούμε τρόπους, να ελαφρυνθούν, διότι ο Τύπος, έντυπος ηλεκτρονικός και ραδιόφωνα, είναι μία πάρα πολύ ειδική οικονομική δραστηριότητα άπτεται της λειτουργίας της Δημοκρατίας της πολυφωνίας και του πλουραλισμού και η πολιτεία οφείλει όπως έγινε και σε άλλες χώρες και πρέπει να στηριχθεί» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

10/11/2017 13:32
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: