Η αλήθεια για το “κούρεμα” των καταθέσεων: Σύγκρουση Μαυρίδη με Πρόεδρο Αναστασιάδη και Αβέρωφ

Ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης. Φωτογραφία ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Σε ανακοίνωσή του, ο κύπριος Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης, κάνει λόγο περί κατασκευής ψεύτικων ειδήσεων σε ότι αφορά τις δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σχετικά με το πρώτο κούρεμα, τον Μάρτιο του 2013.

Η ακριβής δήλωση έχει ως εξής:

“Τις προάλλες σε δύο συνεντεύξεις, οι Ν. Αναστασιάδης και Αβ. Νεοφύτου, σχολίασαν το πρώτο κούρεμα, Μάρτιο 2013, το οποίο προτάθηκε από την Κυπριακή Κυβέρνηση και περιελάμβανε τις εγγυημένες καταθέσεις.

Ο Αβ. Νεοφύτου σε παραλήρημα έξαρσης χλεύασε την απόρριψη του πρώτου κουρέματος από την Κυπριακή Βουλή και αναφέρθηκε σε βιομηχανία λάσπης και ψεύτικες ειδήσεις εναντίον του Αναστασιάδη επειδή «έχει ερείσματα και αξιοπιστία στην Ευρώπη».

Στη δική του συνέντευξη, ο Αναστασιάδης αναφερόμενος στο πρώτο κούρεμα ανέτρεψε όσα ο Πρόεδρος Ντράγκι [Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας (ΕΚΤ)] και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για χρόνια παραθέτουν. Ο Αναστασιάδης δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμιά παρέμβαση ή διόρθωση από την ΕΚΤ για να εξαιρεθούν οι εγγυημένες καταθέσεις από κούρεμα και τόνισε ότι το κούρεμα «ήταν δική τους απόφαση (της ΕΕ) και όχι δική μας εισήγηση.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μίλησαν στην ώρα των εξελίξεων το 2013 και όχι σήμερα εν μέσω προεκλογικού. Όσα παρατίθενται κονιορτοποιούν εκείνα που προβάλλει σήμερα ο Αναστασιάδης. Ιδού τα γεγονότα όπως παρουσιάστηκαν τότε από όργανα της ΕΕ, χωρίς οποιαδήποτε ένσταση από την Κύπρο.

Α) Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ενώπιον των ΜΜΕ, 4 Απριλίου 2013 -και άλλοτε έκτοτε-, για το πρώτο κούρεμα που πρότεινε η Κύπρος περιλαμβάνοντας τις ασφαλισμένες καταθέσεις κάτω των €100,000, τα εξής:
“Η ΕΚΤ παρουσίασε μια θέση που δεν περιλάμβανε κούρεμα των ασφαλισμένων καταθέσεων. Και αυτή ήταν και η θέση των άλλων προτάσεων, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο…

Μετά υπήρξαν μακρές διαπραγματεύσεις με τις κυπριακές αρχές που αντιπροσωπεύονταν σ΄εκείνη τη συνάντηση, και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων το ξέρετε, δηλαδή το οριζόντιο κούρεμα περιλάμβανε και τις ασφαλισμένες καταθέσεις. Αυτό δεν ήταν έξυπνο, για να πούμε το ελάχιστο, αλλά διορθώθηκε την επόμενη μέρα σε μια τηλεδιάσκεψη του Γιούρογκρουπ.»

Η παρέμβαση για διόρθωση -προηγήθηκε της απόφασης της Βουλής- ουδέποτε γνωστοποιήθηκε στην Κύπρο από την Κυβέρνηση.

Β) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Δήλωση της (20 Μαρτίου 2013) μετά την απόρριψη του πρώτου κουρέματος από την Κυπριακή Βουλή, την εμμονή της Κυπριακής Κυβέρνησης να περιλαμβάνονται στο κούρεμα οι ασφαλισμένες καταθέσεις, ενάντια στην σθεναρή αντίθεση της Επιτροπής που έθεσε τις ενστάσεις της «ΠΡΙΝ την ψηφοφορία στην Κυπριακή Βουλή» και σημειώνει, προφανώς ανακουφιστικά μετά την απόρριψη από την Βουλή, ότι θα πρέπει «τώρα οι Κυπριακές Αρχές να παρουσιάσουν εναλλακτικό σενάριο» αφού μόνο με συμφωνία της Κύπρου μπορούσε να ληφθεί απόφαση!

Η Κυπ. Κυβέρνηση δεν πρότεινε οποιοδήποτε εναλλακτικό σενάριο και καταλήξαμε στο κούρεμα που η Κυβέρνηση σήμερα θεωρεί καταστρεπτικό αλλά κατηγορεί άλλους ότι ευθύνονται! Παρεμπιπτόντως, την απόρριψη του πρώτου κουρέματος εγκωμίασε ο σύμβουλος του Προέδρου από το Παν. Κύπρου με άρθρο του (2015) υποδεικνύοντας ότι «αν αυτός ο νόμος περνούσε, τότε κανένας δεν θα μπορούσε να τον αναιρέσει και το λάθος δεν θα μπορούσε να διορθωθεί.»

Κατά πόσον η αλήθεια βρίσκεται στους δύο Κύπριους πολιτικούς ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΚΤ και Επιτροπή), ο καλόπιστος αναγνώστης μπορεί να το αξιολογήσει. Πάντως, η περίπτωση του Αβ. Νεοφύτου είναι ιδιάζουσα.

Δεν συμμετείχε στις τότε συνεδρίες αλλά εμφανίζεται να ξέρει τα γεγονότα καλύτερα από την ΕΚΤ και την Επιτροπή που ήταν κύριοι συμμετέχοντες σε όλες τις συνεδρίες!

Τα έγγραφα της ΕΚΤ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι στην ιστοσελίδα μου ([email protected] europa.eu)

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 13/11/2017 19:13

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal