Για ποιον θα είναι “μαύρη” η σημερινή Δευτέρα: Σύγκρουση μέχρις εσχάτων Τσίπρα με Μητσοτάκη




Ποιός θα είναι ο χαμένος στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για το θέμα τηςε πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία; Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο εταίρος του Πάνος Καμμένος; Ή η αντιπολίτευση;

Η αλήθεια είναι ότι μία δύσκολη πολιτική δοκιμασία θα αντιμετωπίσει σήμερα Δευτέρα η κυβέρνηση, καθώς συζητείται στη Βουλή η επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας για την υπόθεση πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Η Ν.Δ. πιστεύει ότι η υπόθεση αυτή έχει αφήσει εκτεθειμένο τον υπουργό Άμυνας.

Η συζήτηση έχει λάβει χαρακτήρα θρίλερ, καθώς ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Πέμπτη, αλλά αναβλήθηκε για σήμερα, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού, ώστε να είναι και ο ίδιος παρών, καθώς είχε δεχθεί κριτική, ότι επίτηδες είχε προσδιοριστεί εκείνη την ημέρα, κατά την οποία απουσίαζε στο Παρίσι για να παραλάβει το βραβείο του. Η κυβέρνηση διαρρέει ότι ο κ. Τσίπρας είναι αποφασιμένος να κερδίσει και αυτή τη μάχη.

Η συζήτηση της επερώτησης θα υπερβεί τη συνήθη διαδικασία και θα συμπεριλάβει και τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών, κάτι πραγματικά ασυνήθιστο στα κοινοβουλευτικά χρονικά.

Ωστόσο είναι τέτοια η σημασία του θέματος, ακόμη και για την κυβερνητική συνοχή, που ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να δώσει ένα τέλος και κυρίως να παράσχει κάποιες πειστικές απαντήσεις, για να μην σέρνεται άλλο μία υπόθεση, που προκαλεί, όχι μόνο τα πυρά της αντιπολίτευσης, αλλά και εσωκομματικό πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ. Όλες τις προηγούμενες μέρες έχουν υπάρξει φωνές διαφωνίας στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αν και ο πρωθυπουργός στηρίζει απόλυτα τον κ. Καμμένο.

Δύο είναι τα κεντρικά ερωτήματα, που θα τεθούν στη σημερινή συζήτηση:

Πρώτον, γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να πωλήσει πολεμικό υλικό στη Σαουδική Αραβία, η οποία έχει εμπλεκεί σε γενοκτονία στην Υεμένη και γενικά εξελίσσεται σε μία νέα απειλή αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή και

Δεύτερον, γιατί μεθοδεύτηκε έτσι η πώληση και εμφανίστηκε μεσάζοντας (ο καταδικασμένος για λαθρεμπορία Βασίλης Παπαδόπουλος) σε μία διακρατική συμφωνία. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση το στοιχείο αυτό εγείρει υποψίες για σκανδαλώδεις διαδικασίες, αφού στην πορεία αποδείχθηκε ότι ο συγκεκριμένος ενώ εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος της Σ. Αραβίας, στην πραγματικότητα δεν ήταν έτσι!

Το πρώτο ερώτημα έχει προκαλέσει κυρίως την κριτική από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Οι κ. Σκουρλέτης, Φίλης, Κυρίτσης και άλλοι διαχώρισαν προ ημερών τη θέση τους, για ιδεολογικούς λόγους κυρίως και ζήτησαν να μην ολοκληρωθεί η συμφωνία. Παρόμοια κριτική ασκήθηκε κι από κόμματα, όπως το ΚΚΕ.

Το δεύτερο ερώτημα, με καταγγελίες περί σκανδάλου, θέτουν κυρίως η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, που απειλούν μάλιστα με νέες αποκαλύψεις κατά τη συζήτηση τη Δευτέρα.

Ο κ. Καμμένος έγραψε στο Twitter χθες τα εξής: “Σε συνεργασία με καταζητούμενο πράκτορα της ΜΙΤ οι «αποκαλύψεις» για την Σαουδική Αραβία”. Και παρέπεμψε σε κείμενο της ιστοσελίδας epikairo.com, που ισχυρίστηκε τα εξής:

Νέα, πρωτοφανή διάσταση παίρνει η υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στην Σαουδική Αραβία. Όπως αποκαλύπτει το Επίκαιρο, ο ενορχηστρωτής αυτής της υπόθεσης που επιχειρείται να παρουσιαστεί ως σκάνδαλο, είναι στρατολογημένος πράκτορας των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος καταζητείται με διεθνές ένταλμα σύλληψης από την Interpol!

Υπόθεση πλέον αποκτά διαστάσεις εθνικής προδοσίας, διότι όπως φαίνεται τα έγγραφα τα οποία κάνουν χρήση βουλευτές της αντιπολίτευσης και μερίδα μέσων μαζικής ενημέρωσης, έχουν διαρρεύσει από το συγκεκριμένο πράκτορα.
Αυτό αποκαλύφθηκε από το ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος το οποίο δημοσιεύει απόρρητό έγγραφο του υπουργείου εξωτερικών, το οποίο όμως έχει διαρρεύσει από ιστοσελίδα η οποία δημιουργήθηκε από τον εν λόγω πράκτορα.

Ο άνθρωπος αυτός ο οποίος αυτομόλησε στην Τουρκία μετά από μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο, ονομάζεται Εμμανουήλ Χατζησάββας, και εδώ και χρόνια παριστάνοντας τον πρώην πράκτορα της ΕΥΠ, κάνει συστηματική δολιοφθορά και προπαγάνδα υπέρ των τουρκικών συμφερόντων. Στόχοι του εκτός από τον υπουργό εθνικής άμυνας, υπήρξαν ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Γιάννης Ρουμπάτης και άλλα στελέχη που είναι προφανές ότι ενοχλούν το τουρκικό κράτος.

Από τη Νέα Δημοκρατία έχει ανακοινωθεί ότι θα παρουσιάσει στοιχεία που δείχνουν τη σχέση του κ. Παπαδόπουλου με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Πρέπει να δώσουν απαντήσεις γιατί έσπευσαν να υπογράψουν άρον-άρον στο αεροδρόμιο της Μίκρας μια συμφωνία με έναν καταδικασμένο λαθρέμπορο από το 2011», δήλωσε ο τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος θα απουσιάζει στην Ουάσιγκτον κατά την σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, καθώς έχει σημαντικές συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:

Σε «πρόβα εκλογών» μετατρέπεται ντε φάκτο η σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα διασταυρώσουν με ιδιαίτερη ένταση τα ξίφη τους, ενώ στη συνεδρίαση αναμένεται ότι θα τοποθετηθούν και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ιδιαίτερος προβληματισμός για τη συνεχιζόμενη συζήτηση περί εμπλοκής του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου, καθώς:

Πρώτον, επισκιάζεται το αφήγημα περί success story της κυβέρνησης Τσίπρα με μοχλό τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Δεύτερον, ακυρώνεται η προσπάθεια να βρεθεί η Ν.Δ. σε θέση άμυνας στα θέματα διαφάνειας, μέσω της αξιοποίησης των Paradise Papers, ενώ πλήττεται και το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς.

Tρίτον, εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω αποκαλύψεις, ενώ η παραμονή του κ. Καμμένου και των ΑΝΕΛ αποτελεί όρο για την επιβίωση της κυβέρνησης.

Ο εντεινόμενος προβληματισμός του κ. Τσίπρα αποτυπώνεται και στην επιλογή να μεταθέσει τη συζήτηση της επερώτησης της Ν.Δ. για τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, ώστε να είναι παρών, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα είχε επιχειρήσει να παραμείνει έξω από το «κάδρο» της αντιπαράθεσης για την υπόθεση.

Πλέον, υπό την πίεση και του κυβερνητικού του εταίρου ή κατ’ άλλους επειδή πιστεύει ότι έχει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του κ. Μητσοτάκη στις αναμετρήσεις τους στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνει να στηρίξει πλήρως τον κ. Καμμένο, ανοίγοντας όλη τη «βεντάλια» της κριτικής που έχει ασκήσει κατά καιρούς στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για θέματα διαφάνειας: Από την υπόθεση του Χρηματιστηρίου και της Siemens, μέχρι τα δάνεια προς τα κόμματα, τις υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, της Novartis και τα Paradise Papers. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση με τον κ. Τσίπρα για υποθέσεις του παρελθόντος, αλλά θα επιμείνει στα ερωτήματα που εγείρονται αναφορικά με την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας και τις σχέσεις του υπουργού Αμυνας με τον μεσάζοντα όπλων, επιχειρώντας να εμφανίσει τους κ. Τσίπρα και Καμμένο ως «συνυπεύθυνους». Θα καλέσει, δε, τον πρωθυπουργό εάν επιθυμεί να συζητήσουν για το παρελθόν να το πράξει σε άλλη συζήτηση στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην Πειραιώς τις τελευταίες ημέρες εξετάστηκε το ενδεχόμενο η σημερινή συζήτηση της επερώτησης της Ν.Δ. να αξιοποιηθεί για ευρύτερες πρωτοβουλίες: Να ζητήσει, δηλαδή, ο πρωθυπουργός να κινηθεί η διαδικασία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ή η Ν.Δ. να υποβάλει πρόταση μομφής είτε κατά του κ. Καμμένου είτε συνολικά κατά της κυβέρνησης.

Τυχόν πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης –με το επιχείρημα ότι η Ν.Δ. ζητεί επί της ουσίας την αποχώρηση του υπουργού Aμυνας, αλλά δεν έχει τις «αντοχές» να καταθέσει πρόταση μομφής– έχει το πλεονέκτημα ότι θα μεταφέρει τη συζήτηση σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ., αλλά και θα συσπειρώσει τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ANEΛ όπου έχουν αρχίσει ήδη να ακούγονται κριτικές φωνές και ερωτήματα για τους έως τώρα χειρισμούς. Από την άλλη, όμως, έχει το μειονέκτημα ότι μπορεί να εκληφθεί ως αμυντική κίνηση του πρωθυπουργού έναντι των συνεχιζόμενων αποκαλύψεων.

Από την πλευρά της, στην παρούσα τουλάχιστον φάση, η Ν.Δ. δεν προσανατολίζεται στην κατάθεση πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Aμυνας ή συνολικά κατά της κυβέρνησης. Στην Πειραιώς εκτιμάται πως εάν καταθέσει πρόταση μομφής και αυτή απορριφθεί από το σύνολο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ANEΛ, επί της ουσίας η υπόθεση θα «κλείσει» πολιτικά. Αντιθέτως, τώρα θα παραμείνει ανοικτή, εξέλιξη κρίσιμη για την Πειραιώς καθώς εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις όχι μόνο για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά και για άλλη πώληση οπλικού συστήματος επί υπουργίας Καμμένου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: