Εξήλθε από τη φυλακή ο Δημήτρης Κουφοντίνας: Υποδοχή από “αλληλέγγυους” με συνθήματα




Eκτός φυλακής για πρώτη φορά μετά από τη φυλάκισή του βρέθηκε την Παρασκευή ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, Αγγελική Σωτηροπούλου, και τον γιο του Έκτορα.

Ο καταδικασμένος για τρομοκρατία βγαίνοντας από τη φυλακή χαμογέλασε και άνοιξε τα χέρια του στους αλληλέγγυους που τον υποδέχθηκαν με το σύνθημα «το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά».

Η συνήγορός του Ιωάννα Κούρτοβικ έκανε λόγο για ένα δικαίωμα που αποκτήθηκε με αγώνες και θυσίες τα προηγούμενα χρόνια. Επιτέθηκε, δε, σε όσους εκφράζουν τη διαφωνία τους λέγοντας ότι «ασχημονούν και και φωνασκούν».

Οι αυστηροί περιοριστικοί όροι επιβάλλουν την παρουσία του δύο φορές την ημέρα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του τόπου διαμονής του (Βαρνάβας Αττικής).

Η διήμερη άδεια, η πρώτη που εγκρίθηκε από το συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού ύστερα από αλλεπάλληλες αιτήσεις, στηρίζεται στις προϋποθέσεις που θέτει παλαιός νόμος, ο οποίος ισχύει για τη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους. Στις προϋποθέσεις δεν περιλαμβάνεται η βαρύτητα των αδικημάτων που έχει διαπράξει ο κρατούμενος, αλλά η συμπεριφορά του εντός της φυλακής (πειθαρχικά κ.λπ.). Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που συναινεί και ο εισαγγελέας, επόπτης των φυλακών, ο οποίος έχει δικαίωμα να αρνηθεί, ανεξάρτητα από τη στάση των άλλων δυο μελών του συμβουλίου.

Για την οικογένεια και τα μελίσσια…

«Θα χρησιμοποιήσω την άδεια στο πλαίσιο του νόμου και για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά μου και επιθυμώ επίσης να επανασυστήσω στην μελισσουργική μονάδα που είχα», ήταν η απάντηση του Δημήτρη Κουφοντίνα σε ερώτηση μέλους του συμβουλίου των φυλακών που του χορήγησε τη διήμερη άδεια.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την ακρόαση του από τα μέλη του συμβουλίου των φυλακών δεν ρωτήθηκε σχετικά με τις κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε ως μέλος της «17Ν», καθώς αυτό δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία για τη χορήγηση των αδειών κρατουμένων.

Απλά το μέλος της «17Ν» τηρώντας τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας επικαλέστηκε στο εν λόγω συμβούλιο τους δεσμούς με την οικογένεια και την επαγγελματική του αποκατάσταση που είναι ο δρόμος για την επανένταξη στην κοινωνία.
Δεν παραλείπουν να επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι ακόμα και οι πρωταίτιοι του πραξικοπήματα της 21ης Απριλίου, θα μπορούσαν να κάνουν χρήση του δικαιώματος της άδειας, αλλά ποτέ δεν υπέβαλαν.

Σύμφωνα με κύκλους τόσο του υπουργείου Δικαιοσύνης όσο και των φυλακών, ο θεσμός των αδειών είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος, με ποσοστό «αστοχίας» περίπου στο 2%. Αστοχία νοείται δε η μη επιστροφή του κρατούμενου ή η διάπραξη νέου αδικήματος κατά την άδεια, αναφέρει το Πρώτο Θέμα.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι η άδεια δεν συνιστά ούτε αθώωση ούτε καταδίκη του κρατούμενου, αφού ο σχετικός νόμος, δεν θέτει διακρίσεις για το ποιοι κρατούμενοι θα πάρουν άδεια με βάση το αδίκημα που καταδικάστηκαν αλλά μόνο με βάση την συμπεριφορά τους στις φυλακές και «την καλή χρήση της».

Πάντως, σύμφωνα με επίσημη έκθεση του συνηγόρου του πολίτη του 2013 -προσέθεταν οι ίδιοι κύκλοι- για τις τακτικές άδειες κρατουμένων η ερώτηση από το συμβούλιο των φυλακών προς τον αιτούντα άδεια «για το αδίκημα που καταδικάστηκε και η απαίτηση για δήλωση μετάνοιας είναι παράνομη»
.
Έτσι, κάθε κρατούμενος, δικαιούται να ζητήσει άδεια. Οι ισοβίτες όταν συμπληρώσουν 8 χρόνια πραγματικής κράτησης.

Επίθεση σε Μητσοτάκη

Για θράσος και παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Έκτωρ Κουφοντίνας.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ, στο άκουσμα της είδησης για την άδεια Κουφοντίνα, έγραψε στο Twitter: «Οποιαδήποτε άδεια στον Κουφοντίνα είναι αδιανόητη. Όχι μόνο για τις απεχθείς πράξεις του που στρέφονταν κατά της Δημοκρατίας, αλλά και γιατί δεν έχει εκφράσει ποτέ καμία μεταμέλεια γι’ αυτές και παραμένει ιδεολογικός καθοδηγητής της νέας γενιάς τρομοκρατών», αναφέρει το Πρώτο Θέμα.

Ο γιος του Δημήτρη Κουφοντίνα, με αφορμή τις πληροφορίες που φέρουν τον πατέρα του να παίρνει αύριο για πρώτη φορά άδεια από τις φυλακές, υποστηρίζει ότι «οι μάσκες έπεσαν» και υποστηρίζει ότι με την απόφαση για την άδεια του πατέρα του εφαρμόζεται ο νόμος.

Αναλυτικά στην ανάρτηση του επισήμανε:

«Πέφτουν οι μάσκες λοιπόν. Βλέπουμε ποιοι παρενέβαιναν στη δικαιοσύνη που αρνιόταν το δικαίωμα στην άδεια εδώ και 8 χρόνια, παραβιάζοντας κατάφωρα και συστηματικά τον νόμο, ζητώντας επίμονα μια δήλωση αποκήρυξης.
Σήμερα δεν έγινε τίποτε άλλο από το πιο απλό και αυτονόητο: Εφαρμόστηκε ο νόμος. Ο ισχύον νόμος. Ο αστικός νόμος. Έστω και με καθυστέρηση 8 ετών.

Το μόνο που είναι «αδιανόητο» κ. Μητσοτάκη είναι το θράσος σου. Μια λέξη μόνο: Siemens.»

Σύμφωνοι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι

«Ο Δημήτρης Κουφοντίνας πήρε μία άδεια την οποία δικαιούται» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, σημειώνοντας ότι θα την είχε πάρει νωρίτερα, εάν δεν είχε παραβιάσει την άδειά του ο Χριστόδουλος Ξηρός.

«Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα, μέσα στην φυλακή, πληροί κατά τη γνώμη μας τα κριτήρια χορήγησης της άδειας και οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται, ακόμα και όταν διαπιστώνουμε ότι μπορεί να αγγίζουν τις αντοχές της κοινωνίας μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Και καταλήγει η ανακοίνωση των σωφρονιστικών υπαλλήλων: «Το καλοκαίρι ως η εποχή του “όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω” παρήλθε. Προσδοκούμε ότι θα παρέλθει και από την πολιτική ζωή του τόπου και θα σταματήσει επιτέλους η διαφωνία και οι αντιδικίες για τα αυτονόητα».

Tweet Μητσοτάκη

Στο άκουσμα της είδησης για την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα ξέσπασε μια θύελλα πολιτικών αντιδράσεων με πρώτο τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ακολούθησαν τα πυρά και άλλων πολιτικών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε αδιανόητη την άδεια που χορηγήθηκε στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Η δήλωση του προέδρου της ΝΔ αναφέρει: «Οποιαδήποτε άδεια στον Κουφοντίνα είναι αδιανόητη. Όχι μόνο για τις απεχθείς πράξεις του που στρέφονταν κατά της Δημοκρατίας, αλλά και γιατί δεν έχει εκφράσει ποτέ καμία μεταμέλεια γι’ αυτές και παραμένει ιδεολογικός καθοδηγητής της νέας γενιάς τρομοκρατών».

Την άδεια αποφάσισαν δικαστικοί, λέει η κυβέρνηση

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε η κυβέρνηση μέσω διαρροής από κυβερνητικές πηγές πήρε αποστάσεις από την απόφαση για χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Όπως αναφέρουν οι πηγές η απόφαση για το ηγετικό στέλεχος της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα υπήρξε ομόφωνη στο αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού και με τη σύμφωνη γνώμη του, συμμετέχοντος σε αυτό, αντιεισαγγελέα Εφετών.

Είναι προφανές ότι ουδεμία σχέση είχε η κυβέρνηση με το θέμα υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι ο αντιεισαγγελέας Εφετών ήταν έως τώρα αρνητικός στα προηγούμενα αιτήματα του Δημήτρη Κουφοντίνα, γι’ αυτό και είναι η πρώτη φορά που του χορηγείται σήμερα άδεια.

Ντόρα Μπακογιάννη

Στο κύκλο των αντιδράσεων προέχουσα θέση έχει η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία έχει πληγεί από την τρομοκρατία. Αναλυτικότερα, η κυρία Μπακογιάννη εξέφρασε την έκπληξη της για το ενδεχόμενο να λάβει άδεια από τις φυλακές ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Σε τηλεφωνική της παρέμβαση στο Action24 η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ είπε ότι είναι αδιανόητο το πρώτο πιστόλι της 17Ν να κυκλοφορεί ελεύθερος. Ακόμη, ανέφερε ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης οφείλουν να πάρουν τώρα θέση για την συγκεκριμένη υπόθεση και σημείωσε ότι κανένας δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τι θα κάνει ο Κουφοντίνας αυτές τις δύο ημέρες εκτός φυλακής.

“Ένας δολοφόνος 11 ανθρώπων, χωρίς μεταμέλεια δεν πρέπει να βγαίνει”

«Ένας δολοφόνος 11 ανθρώπων που δεν έχει δείξει την παραμικρή μεταμέλεια δεν μπορεί να βγαίνει από την φυλακή», αναφέρει ο Σταύρος Θεοδωράκης με μήνυμα στο twitter, αναφορικά με τη χορήγηση διήμερης αδείας στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς προσθέτει επίσης πως «η δημοκρατία πρέπει να είναι ανεκτική, όχι όμως και με αυτούς που συνεχίζουν να υπερασπίζονται και να προπαγανδίζουν δολοφονικές πράξεις».

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

09/11/2017 11:08
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: