Έρευνα για εμπλοκή Ιδρύματος Κλίντον στην πώληση της Uranium One στη Ρωσία ζητά ο Σέσιονς




Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζεφ Σέσιονς ζήτησε από τις ομοσπονδιακές αρχές ερευνών “να εξετάσουν βασικά ζητήματα” των καταγγελιών που έκαναν Ρεπουμπλικάνοι, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων μεταδίδει το CNN. Μεταξύ των καταγγελιών αυτών, συμπεριλαμβάνονται και ισχυρισμοί για σχέσεις μεταξύ του Ιδρύματος Κλίντον και της πώλησης της εταιρίας Uranium One.

Η πώληση της καναδικής εταιρίας ορυχείων ουρανίου στην Ρωσική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (Rosatom) έγινε επί της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ αποτελεί αντικείμενο έρευνας των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Η συμφωνία υπογράφτηκε το 2010, όταν η Χίλαρι Κλίντον ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι οι ισχυρισμοί δεν έχουν αποδειχτεί, τόσο μερικοί Ρεπουμπλικάνοι, όσο κι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζουν ότι ρωσικά συμφέροντα προσέγγισαν το Ίδρυμα Κλίντον υπό τo δέλεαρ της χορήγησης δωρεάς σε μια προσπάθεια να πειστεί η (τότε) ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, να υποστηρίξει την συμφωνία.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων Μπομπ Γκουντλέιτ, ο βοηθός υπουργός Δικαιοσύνης Στίβεν Μπόιντ τόνισε ότι τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Ροντ Ρόζενσταϊν θα δεχθούν σχετικές προτάσεις “για οποιαδήποτε θέματα της παρούσας έρευνας που πρέπει ν’ ανοίξουν, αλλά και για το αν ζητήματα που τελούν υπό διερεύνηση απαιτούν περισσότερα μέσα ή υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν τον διορισμό ειδικού ανακριτή.”

Η αποστολή της επιστολής έγινε χθες, μετά την διατύπωση δημόσιας κριτικής για την έμφαση που δίνει το υπουργείο Δικαιοσύνης στην έρευνα γύρω από ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, αλλά και τα παράπονα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν μπορεί να δώσει οδηγίες για την κατεύθυνση των ερευνών του ίδιου υπουργείου.

“Όλοι ρωτούν γιατί το υπουργείο Δικαιοσύνης (και το FBI) δεν ασχολούνται με την ανηθικότητα της Διεφθαρμένης Χίλαρι και των Δημοκρατικών,” ανέφερε ο Τραμπ σε μια σειρά αναρτήσεων του στο Twitter (3 Νοεμβρίου).

“H Ντόνα Μπραζίλ δήλωσε ότι η (Χίλαρι) πλήρωσε κι έκλεψε την προκριματική εκλογή. Τι γίνεται με τα ηλεκτρονικά μηνύματα που σβήστηκαν, το ουράνιο, τον Ποντέστα, τον ιδιωτικό διαμετακομιστή ηλεκτρονικών μηνυμάτων κι άλλα, κι άλλα… Οι άνθρωποι έχουν θυμώσει. Κάποια στιγμή το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI θα πρέπει να κάνουν αυτό που είναι σωστό και αρμόζει. Η αμερικανική κοινή γνώμη το αξίζει!” Συμπλήρωσε ο πρόεδρος Τραμπ.

Τόσο ο Γκουντλέιτ, όσο κι άλλοι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων έστειλαν δύο επιστολές στον Σέσιονς και στον υφυπουργό Ρόζενστάιν στις 27 Ιουλίου και στις 26 Σεπτεμβρίου 2017, ζητώντας τον διορισμό ενός άλλου ειδικού ανακριτή προκειμένου να ερευνηθούν “ζητήματα που είναι εκτός του πλαισίου της έρευνας που διεξάγει ο Ρόμπερτ Μιούλερ.

Την επιστολή του Μπόιντ δημοσιοποίησε χθες, η εφημερίδα “The Washington Post.”

“Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ…, λαμβάνει σοβαρά υπόψη του, την ευθύνη που έχει για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση του Κογκρέσου για θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος, ενώ επιδιώκει να το πράττει αυτό με μη πολιτικό τρόπο και σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει την λειτουργία του, την τήρηση των νόμων, αλλά και την ευθύνη του έναντι των ζητημάτων εθνικής ασφάλειας,” έγραψε χαρακτηριστικά ο Μπόιντ.

Παράλληλα, στην ίδια επιστολή γίνεται λόγος για προηγούμενη επιστολή που είχε ως αποδέκτη τον Γκουντλέιτ, αλλά κι άλλους από τον Γενικό Επιθεωρητή του αμερικανικού ΥΠΕΞ στις 12 Ιανουαρίου του 2017 κι αναφορικά με την επανεξέταση καταγγελιών γύρω από την έρευνα του FBI για το ζήτημα της χρήσης ιδιωτικού διαμετακομιστή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον, την περίοδο που υπηρετούσε στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Στην διάρκεια της συνεδρίασης για τη επικύρωση του διορισμού του από την Γερουσία, ο Σέσιονς είπε απευθυνόμενος στον Γερουσιαστή Τσακ Γκράσλεϊ ότι θα εξαιρέσει τον εαυτό του από κάθε έρευνα σχετική με τα ηλεκτρονικά μηνύματα της Κλίντον, αλλά και το Ίδρυμα Κλίντον.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ

14/11/2017 11:04
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: