Ενίσχυση του γραφείου Ασύλου της Αθήνας επιδιώκει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου Χ. Καρέιρα




O Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Υποστήριξη του Ασύλου (European Asylum Support Office, EASO), Χοσέ Καρέιρα, που εδρεύει στη Μάλτα, σε συνέντευξή του στον EUObserver, εκφράζει την ελπίδα για ενίσχυση του Γραφείου με 500 άτομα προσωπικό και 500 ειδικούς μέχρι το 2020 στο πλαίσιο της νέας εντολής και του νέου προϋπολογισμού (από 16 εκατ. ευρώ το 2015 σε 69 εκατ. ευρώ φέτος).

Όπως δηλώνει σχεδιάζει να τοποθετήσει το νέο προσωπικό των 500 ατόμων σε περιοχές που έχουν ανάγκες. Πολλοί θα συμπληρώσουν, όπως αναφέρει, το στελεχικό δυναμικό του Γραφείο Αθηνών και Ρώμης, όπου θα είναι υπεύθυνοι για τοπικές δράσεις.

Το Γραφείο Αθηνών εποπτεύει θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία, ενώ η παραπάνω συμφωνία επιτρέπει στο EASO να ελέγχει τον τρόπο εφαρμογής των προδιαγραφών για θέματα ασύλου από τα κράτη – μέλη, την ικανότητά τους να διαχειρίζονται αιτήσεις και να ταυτοποιούν τομείς, στους οποίους χρειάζονται βοήθεια.

Ο Πορτογάλος Διευθυντής υποστηρίζει ότι «το μέλλον ήρθε πριν από δύο χρόνια» όσον αφορά τη μετανάστευση και τα σχετικά προγράμματα του Γραφείου (εκπαίδευση στελεχών και προώθηση των υπηρεσιών ασύλου σε όλη την Ευρώπη) επισημαίνοντας ότι «όλα τα προϊόντα που αναπτύσσαμε πρέπει να αναβαθμιστούν, σύμφωνα με τον νέο κανονισμό και τις νέες αποφάσεις». Ειδικά σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, θα είναι υποχρεωτική για τις εθνικές Υπηρεσίες Ασύλου, καθώς και για τους ειδικούς, αναφέρει.

Πέραν αυτού, το Γραφείο θα αναλάβει την μελλοντική υποχρεωτική μετεγκατάσταση των αιτούντων ασύλου. «Θα αναλάβουμε τη διαχείριση ενός νευραλγικού μηχανισμού διανομής στην Ευρώπη με όρους αλληλεγγύης», τονίζει.

Θα πρόκειται για την εξέλιξη του τρέχοντος προγράμματος μετεγκατάστασης «με υποχρεωτική πτυχή», που θα αποσκοπεί στη δημιουργία ενός «πιο μόνιμου» προγράμματος μετεγκατάστασης στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Κανονισμού του Δουβλίνου αναφέρει, σημειώνοντας ότι το Ευρωκοινοβούλιο είναι έτοιμο να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τα κράτη – μέλη, δεδομένων των πολιτικών ευαισθησιών που συνδέονται με τα ζητήματα ασύλου.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

21/11/2017 21:12
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μ. Σπινθουράκη
Βρυξέλλες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: