Εγκαίνια Δημοτικού Σχολείου και Κέντρου «Νίκος Α. Ανδριώτης» στην Αστόρια (βίντεο)




Του Δημήτρη Τσάκα, Εθνικός Κήρυκας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα λαμπερά πρόσωπα των νηπίων, των μαθητών, των δασκάλων και των στελεχών της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου έκαναν πιο επιβλητική την τελετή των εγκαινίων και του αγιασμού του Δημοτικού Σχολείου και του Κέντρου «Νίκος Α. Ανδριώτης» που έλαβε χώρα την Παρασκευή, το πρωί, στο προαύλιο του σχολείου και του ναού της Αγίας Αικατερίνης στο Ντίτμαρς.

Το τριώροφο κτίριο ανακαινίστηκε εκ θεμελίων σε χρόνο ρεκόρ με τη δωρεά του ενός εκατομμυρίου δολαρίων που προσέφερε ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Νίκος Ανδριώτης και κατέστη ένα από τα πιο σύγχρονα σχολικά κτίρια όχι μόνο της Ομογένειας, αλλά και της Νέας Υόρκης.

Ο ευεργέτης Νίκος Ανδριώτης, ο εργολάβος Νίκος Γαβαλάς, ο διευθυντής Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης και ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, την περίοδο που οι άλλοι παραθέριζαν στη γενέτειρα, ήταν επί ποδός και εργάζονταν για την ανακαίνιση, καθώς επίσης και για τη μελέτη βιωσιμότητας του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας προκειμένου να υλοποιηθεί η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος – η οποία όπως έγραψε ο «Ε.Κ.» αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ σε Ελληνικό Σχολείο στην Αμερική.

Και δεν πρόκειται για μια «σωσίβια» δωρεά όπως είθισται να λέμε, αλλά για δωρεά που θα διασφαλίσει το μέλλον του Λυκείου και θα του δώσει τη δυνατότητα να καταστεί σύμβολο της αριστείας με όλη τη σημασία της λέξεως.

Ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ανέφερε ότι το 2017 είναι ιστορικό έτος για την 90χρονη κοινότητα λόγω των δωρεών του κ. Νίκου Ανδριώτη και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, καθώς και λόγω του 6ώροφου κτιρίου που θα χτίσουν στο οικόπεδο απέναντι από το ναό και το οποίο θα παράσχει εισόδημα στην κοινότητα και το σχολείο.

Ο κ. Ανδριώτης μιλώντας στον «Ε.Κ.» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκπλήρωση ενός πόθου και οράματος και, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Για μένα είναι μια ξεχωριστή μέρα, γιατί με τη βοήθεια του Θεού προσπάθησα όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο να προσφέρω υπηρεσίες, αλλά να κάνω κάτι συγκεκριμένο το οποίο να θυμούνται τα παιδιά.

Αυτό το σχολείο το εγκαινιάσαμε όταν ήμουν πρόεδρος το 1976 και ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι μετά από 40 χρόνια θα ήμουν σε θέση να κάνω μια τέτοια δωρεά και να αξιωθώ να επιβλέψω το έργο και να τελειώσει σε χρόνο ρεκόρ. Κατορθώσαμε να προσφέρουμε στα παιδιά της τρίτης γενιάς ένα από τα πιο σύγχρονα σχολεία και να τους διδάξουμε τι εστί ευγένεια, φιλότιμο, ελληνική ψυχή και μεράκι και τη γενναιοδωρία», τόνισε.

Και συνέχισε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Νίκο Γαβαλά που ανέλαβε το έργο του γενικού εργολάβου και όλους τους εργαζόμενους στην εταιρεία του για την άριστη συνεργασία. Είναι πολύ δύσκολο να παραλάβεις ένα τριώροφο κτίριο να αφήσεις μόνο τους τέσσερις τοίχους και να το παραδώσεις σε δυόμισι μήνες».

Ο πρόεδρος της κοινότητας Εβαν Χριστάκος μιλώντας στον «Ε.Κ.» υπογράμμισε ότι τούτο το κτίριο χτίστηκε με τη δωρεά του Νίκου Ανδριώτη και την αγάπη του για τα παιδιά και την ελληνική παιδεία. «Κανένας δεν έχει προσφέρει περισσότερα από τον κ. Ανδριώτη στα παιδιά και στα σχολεία μας», συμπλήρωσε.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: