Διπλωματική μάχη προκάλεσαν τα αντιμουσουλμανικά tweets του Ντόναλντ Τραμπ




Η αναμετάδοση από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ χθες Τετάρτη στον λογαριασμό του στο Twitter αντιμουσουλμανικών βίντεο οδήγησε σε μια διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και του πιο στενού τους συμμάχου, της Βρετανίας.

Ο Τραμπ απάντησε ξερά στις επικρίσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, η οποία χαρακτήρισε «λάθος» την ανάρτηση από τον Αμερικανό πρόεδρο αντιμουσουλμανικά βίντεο του βρετανικού ακροδεξιού κόμματος Britain First.

«Τερέζα @theresamay, μην επικεντρώνεσαι σε μένα, επικεντρώσου στην καταστροφική Ριζοσπαστική Ισλαμική Τρομοκρατία που λαμβάνει χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εμείς τα πάμε μια χαρά», έγραψε ο Τραμπ σε tweet του.

Πάντως το όνομα χρήστη του Twitter που πληκτρολόγησε ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι αυτό της πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Ένας εκπρόσωπος της Μέι είχε δηλώσει νωρίτερα: «Το Britain First επιδιώκει να διχάσει τις κοινότητες χρησιμοποιώντας ρητορική γεμάτη μίσος που διασπείρει ψέματα και προκαλεί εντάσεις». «Ήταν λάθος που το έκανε αυτό ο πρόεδρος Τραμπ», πρόσθεσε.

«Η Βρετανία έχει μια περήφανη ιστορία ως ανοικτή και ανεκτική κοινωνία και η ρητορική του μίσους δεν έχει θέση εδώ», επεσήμανε μέσω του Twitter και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Το Britain First ιδρύθηκε το 2011 από πρώην μέλη του Εθνικού Κόμματος Βρετανίας (BNP). Δεν έχει κερδίσει ποτέ καμία εκλογική διαδικασία και δεν δημοσιοποιεί τον αριθμό των μελών του. Στοχοθετεί κυρίως τους μουσουλμάνους, οργανώνοντας πικετοφορίες έξω από τεμένη, όπου οι συγκεντρωμένοι κρατούν σταυρούς.

Τα τρία βίντεο είχε αναρτήσει πρώρα η Τζέιντα Φράνσεν, αντιπρόεδρος της Britain First και είχαν τίτλους «Ένας μουσουλμάνος μετανάστης ξυλοκοπεί έναν Ολλανδό με πατερίτσες», «Ένας μουσουλμάνος καταστρέφει ένα άγαλμα της Παρθένου Μαρίας» και «Ένα πλήθος ισλαμιστών σπρώχνει έναν έφηβο από μια σκεπή και τον ξυλοκοπεί μέχρι θανάτου».

Το τελευταίο βίντεο είχε γυριστεί το 2013 στην Αίγυπτο στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τότε στρατάρχη και είχε χρησιμοποιηθεί στη δίκη ενός άνδρα που είχε συμμετάσχει στις ταραχές. Παρουσιάζεται χωρίς συγκείμενο, όπως και τα άλλα δύο, με προφανή σκοπό να παρουσιάσει όλους τους μουσουλμάνους και το ισλάμ ως επικίνδυνα.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς εκτίμησε ότι η ακρίβεια των βίντεο δεν είναι το θέμα. «Η απειλή είναι πραγματική, αυτό στο οποίο αναφέρεται ο πρόεδρος είναι η ανάγκη για εθνική ασφάλεια και στρατιωτικές δαπάνες. Αυτά είναι πολύ πραγματικά πράγματα, δεν υπάρχει κάτι λάθος στο θέμα».

Ο Τραμπ αναμετέδωσε τα βίντεο αυτά μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, τον οποίο παρακολουθούν 44 εκατομμύρια άνθρωποι νωρίς χθες το πρωί, μεταξύ 06:35 και 06:45 (τοπική ώρα), χωρίς κανένα σχόλιο.

Η πρεσβεία της Ολλανδίας στις ΗΠΑ απάντησε στον Αμερικανό πρόεδρο μέσω του Twitter με αφορμή το βίντεο με την επίθεση εναντίον του νεαρού με τις πατερίτσες: «Ο δράστης της βίαιης επίθεσης που απεικονίζεται στο βίντεο γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ολλανδία. Τιμωρήθηκε και εκτίει ποινή βάσει του ολλανδικού δικαίου».

Ακόμη και ο Βρετανός δημοσιογράφος Πιρς Μόργκαν, που στηρίζει τον Τραμπ, επέκρινε τα tweets: «Κύριε πρόεδρε, μην υποτιμάτε αυτό που κάνατε. Είπατε σε όλους τους ρατσιστές, τους μισαλλόδοξους, τους αντιισλαμιτές και τους υπέρμαχους της υπεροχής της λευκής φυλής ότι είστε στο πλευρό τους».

Πάντως η Φράνσεν, που το 2016 καταδικάστηκε επειδή προσέβαλε μια γυναίκα που φορούσε ισλαμική μαντίλα, ικανοποιήθηκε από τη δημοσιότητα που κέρδισε ξαφνικά: «Ο Θεός ας ευλογεί τον Τραμπ! Ας ευλογεί τις ΗΠΑ!».

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ

30/11/2017 09:36
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Ουάσινγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: