Δεσμευτική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη συμφωνία του Brexit ανακοίνωσε η Βρετανία




Το βρετανικό κοινοβούλιο θα έχει τελικά την ευκαιρία να ψηφίσει με τρόπο δεσμευτικό επί της τελικής συμφωνίας για το Brexit πριν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ, ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.

Η ανακοίνωση εκλαμβάνεται ως σημαντική υπαναχώρηση της κυβέρνησης έναντι των πιέσεων τόσο της αντιπολίτευσης όσο και πολλών βουλευτών των Συντηρητικών που αντιτίθενται σε ένα σκληρό Brexit ή σε μία έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Ο κ. Ντέιβις είπε ότι οι όροι της εξόδου της Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένης της όποιας συμφωνίας για μια μεταβατική περίοδο και της συμφωνίας για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων κατοίκων, θα πρέπει να γίνουν νόμος του κράτους μέσω του κοινοβουλίου.

«Η συμφωνία θα ισχύσει μόνο εφόσον το κοινοβούλιο την εγκρίνει», είπε ο αρμόδιος υπουργός επιβεβαιώνοντας ότι οι βουλευτές και οι λόρδοι θα έχουν τη δυνατότητα να απορρίψουν ή να τροποποιήσουν ένα πρωτογενές νομοσχέδιο περί της συμφωνίας του Brexit που θα φέρει η κυβέρνηση. Όπως πρόσθεσε ο κ. Ντέιβις, αν οι βουλευτές απορρίψουν κάποια πτυχή του νομοσχεδίου της συμφωνίας, τότε η κυβέρνηση θα θεωρήσει πως θα πρέπει να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να διεκδικήσει αλλαγές στην τελική συμφωνία.

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση είχε δεχθεί να διεξαγάγει ψηφοφορία στη Βουλή επί της τελικής συμφωνίας, χωρίς όμως αυτή να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης χαιρέτισε την ανακοίνωση χαρακτηρίζοντάς την «σημαντική υποχώρηση». Ωστόσο, οπαδοί της παραμονής στην ΕΕ ή έστω ενός ήπιου Brexit τονίζουν ότι δε θα πρέπει με κανέναν τρόπο μία απόρριψη της τελικής συμφωνίας από τους βουλευτές να εκληφθεί από την κυβέρνηση ως άδεια για να βγει η Βρετανία από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Για το λόγο αυτό τονίζουν, θα πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις πως η ψηφοφορία θα γίνει κάποια χρονική στιγμή που θα επιτρέπει συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για μία καλύτερη συμφωνία.

Η ανακοίνωση έγινε μία ημέρα πριν αρχίσει στην ολομέλεια της Βουλής των Κοινοτήτων το τρίτο στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας για την τροποποίηση και έγκριση του νομοσχεδίου Περί Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Η κυβέρνηση ήταν αντιμέτωπη με ήττα στις ψηφοφορίες που θα γίνουν το επόμενο διάστημα επί μίας σειράς τροπολογιών που έχουν καταθέσει βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Μεταξύ των περισσότερων των 400 τροπολογιών περιλαμβάνονται ορισμένες εξαιρετικά σημαντικές, όπως η πρόταση για διατήρηση της πλήρους δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί των βρετανικών υποθέσεων για τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.

Παρά τη σημαντική παραχώρηση της κυβέρνησης θεωρείται πολύ δύσκολο κάποιοι από του πιο ένθερμους πολέμιους του σκληρού Brexit εντός του Συντηρητικού Κόμματος να πειστούν να συνταχθούν με την κυβέρνηση σε όλες τις υπό ψήφιση τροπολογίες.

Ο φόβος κάποιας οδυνηρής κοινοβουλευτικής ήττας επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου υποχρέωσε την κυβέρνηση να αναβάλει δύο φορές τη διαδικασία της ενδελεχούς εξέτασης και ψήφισής του, η οποία θα αρχίσει τελικά την Τρίτη.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: