Δεν έχει σχέδιο: Επίθεση Παπαδόπουλου σε κυπριακή κυβέρνηση για κόκκινα δάνεια




“Από τη μία ο Υπουργός Οικονομικών ισχυρίζεται ότι οι αναδιαρθρώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων προχωρούν κανονικά, ενώ από την άλλη η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως σχεδόν τα μισά από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είναι δάνεια που έχουν τερματιστεί και δεν μπορούν πλέον γι’ αυτό το λόγο να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση”, δηλώνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

“Η σύγχυση της κυβέρνησης όσο αφορά στη διαχείριση αυτού του κρίσιμου ζητήματος που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία αποδεικνύει πως δεν υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Αντίθετα, εμείς έχουμε καταθέσει εδώ καιρό, συγκεκριμένες εισηγήσεις για τη διαχείριση του προβλήματος του υψηλού δανεισμού και του υψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αντιμετωπίζει σήμερα η κυπριακή οικονομία.

Όπως η πρότασή μας για τη δημιουργία ενός Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, στον οποίο θα μεταφερθεί εκεί η μάζα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε την κυπριακή οικονομία, να συγκρατήσουμε την πτώση της αξίας των ακινήτων αλλά, και όπως έγινε και στην περίπτωση άλλων χωρών που λειτούργησαν παρόμοιους θεσμούς, να εξαναγκάσουμε με ειδικές συμφωνίες τις τράπεζες να διαγράψουν χρέη, ν’ απαλλάξουν εγγυητές, να προστατεύσουμε την κύρια κατοικία και την μικρή επαγγελματική στέγη, με συγκεκριμένα κριτήρια που θα καθοριστούν σε αυτές τις συμφωνίες.

Εμείς έχουμε σχέδιο για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων , η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο. Το μόνο που μας λένε είναι να κάνουμε υπομονή. Τέτοια προβλήματα δεν λύνονται από μόνα τους, ιδιαίτερα όταν μια χώρα έχει ν’ αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε οποιαδήποτε χώρα κατ’ αναλογία πληθυσμού στην παγκόσμια ιστορία των τραπεζών”, καταλήγει.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 14/11/2017 12:37

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: