Χαιρετίζει η ΕΔΕΚ τις δηλώσεις Παυλόπουλου για αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων




“Χαιρετίζουμε τα όσα ανέφερε στη χθεσινή του ομιλία ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος”, αναφέρει η ΕΔΕΚ.

“Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε:

« […] η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό καθεστώς τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και εγγυητριών δυνάμεων. Και δημιουργήθηκε, αυτονοήτως, ως καθαρώς μεταβατικό […]. Η διαιώνιση του μεταβατικού καθεστώτος στην Κύπρο, υπό τ’ ανωτέρω δεδομένα, θα δημιουργούσε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο για κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφού, σε περίπτωση εισβολής σ’ αυτό εκ μέρους οιουδήποτε τρίτου κράτους, το τελευταίο θα μπορούσε να επικαλεσθεί το προηγούμενο της Κύπρου για να θεμελιώσει «δικαιώματα» παραμονής στρατευμάτων και εγγυήσεων σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τα πιο αποτελούν μια ξεκάθαρη απάντηση σε όσους συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια λύση που θα προνοεί παραμονή κατοχικών στρατευμάτων και εγγυήσεων μετά τη λύση του κυπριακού.

Θυμίζουμε πως οι Δυνάμεις της Αλλαγής που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου στη “Νέα Στρατηγική για την Κυπριακή Δημοκρατία και τη Λύση του Κυπριακού” στο κεφ. 7.1 σελ. 23 δηλώνουν ξεκάθαρα:

Πλήρης και μόνιμη κατάργηση οποιουδήποτε επεμβατικού ή εγγυητικού δικαιώματος τρίτης χώρας που θα αφορά είτε το σύνολο είτε τμήμα της Κυπριακής επικράτειας.

Τα επεμβατικά και εγγυητικά δικαιώματα πρέπει να καταργηθούν πριν από την παραπομπή της Συμφωνίας λύσης σε δημοψήφισμα. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και με τη Συνθήκη Συμμαχίας του 1960.

Πλήρης αποχώρηση του συνόλου των κατοχικών στρατιωτικών δυνάμεων από το νησί πριν την έναρξη εφαρμογής της λύσης”, καταλήγει.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 23/11/2017 13:22

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: