Άσκηση «Blue Flag»: Για πρώτη φορά έπειτα από 100 χρόνια πετούν γερμανικά μαχητικά πάνω από το Ισραήλ




Έπειτα από 100 χρόνια πετά η γερμανική Αεροπορία ξανά πάνω από το Ισραήλ, στη μεγαλύτερη παγκοσμίως Άσκηση που διοργανώνει η ισραηλινή Αεροπορία. Τέσσερα μαχητικά Eurofighter της Μοίρας 73 Steinhoff από το Rostock έφθασαν στην έρημο Negev 72 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα, προκειμένου να συμμετάσχουν στην διεθνή αεροπορική Άσκηση «Blue Flag». Επιπρόσθετα η απουσία της Τουρκίας και η συμμετοχή της Ελλάδας δεικνύει μεταξύ άλλων την αλλαγή “συμμαχιών” στην περιοχή.

Αυτή η εβδομάδα θα είναι ιστορικής σημασίας για την ΠΑ της Γερμανίας. Πριν από έναν αιώνα, κατασκοπευτικά αεροσκάφη της Βασιλικής Βαυαρικής Αεροπορίας είχαν πραγματοποιήσει πτήσεις πάνω από την έρημο Negev, προκειμένου να βγάλουν τις πρώτες αεροφωτογραφίες της Παλαιστίνης.

Τώρα, 125 Γερμανοί στρατιώτες θα συμμετέχουν επί δύο εβδομάδες στην άσκηση Blue Flag, στην οποία θα πραγματοποιούνται ημερησίως περί τις 100 αποστολές που θα αφορούν επιχειρήσεις κατά τρομοκρατών και αερομαχίες. Ισραηλινοί ειδικοί θα προσομοιώσουν χερσαίες Δυνάμεις, εξοπλισμένες με ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Η Άσκηση θα είναι εξαιρετικά επωφελής για τη γερμανική Αεροπορία, δεδομένου ότι τα αεροσκάφη της θα πετάξουν πολύ χαμηλότερα και ταχύτερα από ό,τι στην πυκνοκατοικημένη Γερμανία. Η στρατιωτική συνεργασία Γερμανίας-Ισραήλ δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο.

Γερμανοί πιλότοι ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΜΕΑ) εκπαιδεύονται στο Ισραήλ. Μονάχα το 2017 πραγματοποιήθηκαν 80 κοινά εγχειρήματα των δύο Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών και 20 εξ αυτών αφορούσαν αεροπορικές επιχειρήσεις. Στο παρελθόν, οι επαφές πραγματοποιούνταν υπό μυστικότητα, μεταξύ άλλων για να μην προκληθεί η δυσαρέσκεια των αραβικών κρατών.

Ωστόσο η Blue Flag είναι εξέχουσας σημασίας. Σύμφωνα, μάλιστα, με Γερμανούς αξιωματούχους, αποτελεί και ένα πολιτικό μήνυμα, διότι εφόσον τα αραβικά κράτη συνεργάζονται με τους Ισραηλινούς στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών, γιατί όχι και η Γερμανία; Αυτό που καθιστά επίσης ιδιαίτερη την Blue Flag 2017 είναι το γεγονός ότι συμμετέχουν 8 χώρες, ενώ πολλές άλλες έστειλαν παρατηρητές.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι μιλούν για διπλωματία της Αεροπορίας διότι η Blue Flag 2017 θα συνδράμει στη σφυρηλάτηση νέων στρατηγικών συμμαχιών στον αγώνα κατά του κοινού εχθρού: του ριζοσπαστικού Ισλάμ σε όλο τον κόσμο. Ο κατάλογος των προσκεκλημένων μαρτυρά τη μετατόπιση των παγκόσμιων συμφερόντων την προηγούμενη δεκαετία. Αυτό το έχει αντιληφθεί το Ισραήλ και επιχειρεί να κερδίσει νέους συμμάχους.

Ένα παράδειγμα αποτελεί η απουσία της Τουρκίας από τη Blue Flag. Μέχρι και την προηγούμενη δεκαετία η Άγκυρα ήταν για το Ισραήλ σύμμαχος και στρατηγικός εταίρος του ΝΑΤΟ. Ισραηλινά μαχητικά πραγματοποιούσαν κοινές ασκήσεις στην Τουρκία. Ωστόσο η ανάληψη της εξουσίας από τον Ερντογάν ανέτρεψε τα δεδομένα. Το γεγονός ότι ήταν φίλα προσκείμενος στη ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ και προστάτης της HAMAS, άσπονδου εχθρού του Ισραήλ, απομάκρυνε τις δύο χώρες. Αλλά και στη Δύση αυξάνονται οι αμφιβολίες για το πόσο ακόμα θα είναι αξιόπιστος εταίρος του ΝΑΤΟ ο Ερντογάν με τις απολυταρχικές και νεο-οθωμανικές τάσεις του στον Βόσπορο, σύμφωνα με την Die Welt.

Στην συγκεκριμένη άσκηση, αντί για τη λευκή ημισέληνο στην κόκκινη σημαία, θα κυματίζει ο λευκός σταυρός της ελληνικής. Ωστόσο τίποτα δεν επιδεικνύει καλύτερα τη μετατόπιση των παγκόσμιων συμφερόντων από την παρουσία των Ινδών πιλότων στην Blue Flag 2017.

Με στοιχεία DIE WELT

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: