Αναξιόπιστος ο Αναστασιάδης δηλώνει ο Λιλλήκας, που αναφέρεται σε έγγραφο της συνάντησης ΠτΔ – Έιντε




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει χάσει πλήρως την πολιτική αξιοπιστία του και όσα δηλώνει σε μνημόσυνα ή σε φιέστες δεν έχουν παρά μόνο προεκλογική χροιά, ανέφερε ο υποψήφιος Πρόεδρος, Γιώργος Λιλλήκας, καταλήγοντας σε εννιά συμπεράσματα από την ανάγνωση του εγγράφου της συνάντησης Αναστασιάδη – Έιντε στις 24 Ιουλίου 2017 που δημοσιεύεται αυτούσιο σε ιστοσελίδα και είναι ένα από τα έγγραφα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αποστείλει σε ομάδα πολιτών και δημοσιογράφων. 

Σε δήλωσή του σήμερα ο κ. Λιλλήκας είπε ότι μετά από όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί από αυτό το έγγραφο είναι ότι εκείνο που πραγματικά δεσμεύει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και αποδεικνύει πως διαπραγματεύεται την τύχη του λαού μας είναι οι υποχωρητικές προτάσεις που κατέθεσε και ο καταστροφικός χειρισμός του.

«Είναι πλέον ξεκάθαρο, με παραδοχές του κ. Αναστασιάδη ότι η πολιτική του χρεοκόπησε οδηγώντας την εθνική μας υπόθεση σε τραγική κατάσταση. Ο κ. Αναστασιάδης οφείλει να δώσει εξηγήσεις και στο Εθνικό Συμβούλιο και κυρίως στο λαό». Στο έγγραφο αυτό, κατά τον κ. Λιλλήκα, γίνονται συγκλονιστικές παραδοχές από τους κκ. Αναστασιάδη και Έιντε «για το μέγεθος της διολίσθησης των θέσεών μας και των χειρισμών του στο Κυπριακό, που  τον αφήνουν σοβαρά, ανεπανόρθωτα και για πάντα εκτεθειμένο έναντι του κυπριακού λαού και της ιστορίας».

Είναι παροιμιώδης η έλλειψη διορατικότητας του κ. Αναστασιάδη αφού δεν μπόρεσε να διαβλέψει ότι οι υποσχέσεις και οι παραινέσεις των γνωστών δυτικών κύκλων και του Έιντε, να υποβάλει γραπτές προτάσεις ικανοποιώντας όλα όσα ζητούσε η τουρκική πλευρά στις εσωτερικές πτυχές, με την υπόσχεση ότι θα συμβιβάζετο η Τουρκία στα κεφάλαια της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, θα οδηγούσαν, όπως και έγινε, στην παγίδευσή του, πρόσθεσε.

Στη δήλωσή του ο κ. Λιλλήκας πρόσθεσε ότι η Τουρκία, όχι μόνο δεν ανταπέδωσε στις γραπτές γενναιοδωρίες του Προέδρου Αναστασιάδη αλλά έφυγε από το Κραν Μοντνά αποενοχοποιημένη και εφοδιασμένη «με τις νέες, τραγικές υποχωρήσεις της ε/κ πλευράς», που Τουρκία και ΗΕ θεωρούν ως κεκτημένο και θα τις βρούμε μπροστά μας σε μια νέα φάση επανέναρξης των συνομιλιών. «Και αυτά, δεν είναι δικές μας εκτιμήσεις, αλλά αποκαλύψεις και παραδοχές του ίδιου του κ. Αναστασιάδη στα διαμειφθέντα της συνάντησης».

Ο υποψήφιος Πρόεδρος, παραπέμποντας συχνά σε διάφορες σελίδες του πολυσέλιδου εγγράφου, χαρακτηρίζει αδιανόητο ότι το εν λόγω έγγραφο δεν δόθηκε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραδέχεται, σε τουλάχιστον 7 περιπτώσεις, ότι τα έδωσε όλα στην τουρκική πλευρά: την εκ περιτροπής Προεδρία, χωρίς μάλιστα κοινό ψηφοδέλτιο, την ισότιμη μεταχείριση των Τούρκων εγκαταλείποντας την αναλογία 4:1, την αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ και τα δύο καθεστώτα στο περιουσιακό με προτεραιότητα στους χρήστες για τις περιουσίες που θα είναι υπό τ/κ διοίκηση.

Ενδεικτικές είναι οι παραδοχές του κ. Αναστασιάδη στις σελίδες 3,4,5,9,13,14,18 του εγγράφου όπου συστηματικά παραδέχεται ότι πρόσφερε στην τουρκική πλευρά όσα αυτή απαιτούσε και δεν πήρε τίποτα, ανέφερε ο Γιώργος Λιλλήκας που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «με την πολιτική και τους χειρισμούς του έχει καταστεί επικίνδυνος για την εθνική μας υπόθεση».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, δεν αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα των υποχωρήσεων του που καθιστούν την υπό διαπραγμάτευση λύση άδικη και θνησιγενή, δεν απέσυρε τις προτάσεις του, είναι επιρρεπής σε πιέσεις και χαρακτηρίζεται από υποχωρητικότητα, είναι έτοιμος να κλείσει το Κυπριακό με συγκεκαλυμμένες εγγυήσεις, παραμονή αριθμού τουρκικών στρατευμάτων και τον χάρτη του Σχεδίου Ανάν, κορόιδεψε και το Εθνικό Συμβούλιο και τον Κυπριακό ελληνισμό, ενώ στερείται διορατικότητας και αυτοσχεδιάζει στο Κυπριακό, με αποτέλεσμα να άγεται και να φέρεται από τους συνομιλητές του και να αυτοπαγιδεύεται στην τουρκική τακτική.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 06/11/2017

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: