Αναταραχή από τα γεγονότα και τις πολιτικές εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία: Μαζικές συλλήψεις




Του Αντώνη Στυλιανού

Οι μαζικές συλλήψεις κρατικών αξιωματούχων και 11 τουλάχιστον μελών της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας στα πλαίσια εκστρατείας για πάταξη της διαφθοράς υπό την αιγίδα του πρίγκιπα – διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχουν ήδη επιπτώσεις στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου. Αν και αναλυτές μεταδίδουν ότι ενδεχομένως οι συλλήψεις να αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου αγώνα για την εξουσία στη χώρα, το δεδομένο είναι ότι έχουν ευρύτερες γεωπολιτικές προεκτάσεις.

Οι συλλήψεις έγιναν αμέσως μετά τη δημιουργία επιτροπής κατά της διαφθοράς που συστάθηκε με βασιλικό διάταγμα και της οποίας ηγείται ο 32χρονος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που θεωρείται ο διάδοχος του θρόνου μετά την εκτιμώμενη αποποίηση του από τον 81χρονο βασιλιά Σαλμάν το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο πρίγκιπας διάδοχος ήδη έχει εδώ και αρκετό καιρό ισχυροποιήσει τη θέση του και την επιρροή του στα βασιλικά τεκταινόμενα της χώρας και η τελευταία κίνησή του θεωρείται από αρκετούς ως προσπάθεια εδραίωσης της εξουσίας του αλλά και εφαρμογής ενός ριζοσπαστικού προγράμματος μεταρρύθμισης της χώρας, που μάλλον βρίσκει κάποιες αντιδράσεις, ειδικά οι προσπάθειες για μείωση της εξάρτησης από τους γηγενείς πετρελαϊκούς πόρους.

Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει είναι η σύλληψη του πρίγκιπα Αλ Ουάλιντμπιν Ταλάλ, γνωστού για τις ωμές πολιτικές του παρεμβάσεις σε δυτικά μέσα ενημέρωσης αλλά και για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες με περιουσία 18 περίπου δισ. δολαρίων. Οι επιπτώσεις σε περίπτωση παγώματος των κεφαλαίων του και των περιουσιακών του στοιχείων ενδεχομένως να είναι τεράστιες, αντιλαμβανόμενοι την επιρροή που έχει σε πολυεθνικές εταιρείες.

Για τον λόγο ότι οι εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία αναμένεται να συνεχιστούν για το επόμενο χρονικό διάστημα, οι άμεσες και μεσοπρόθεσμες προβλέψεις αναφέρονται σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Ήδη, την πρώτη εργάσιμη μέρα μετά τις συλλήψεις, η τιμή του πετρελαίου μπρεντ ανέβηκε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δύο χρόνων. Το γεγονός ότι οι εξελίξεις αναμένεται να διαρκέσουν φαίνεται από το ότι στους συλληφθέντες βρίσκεται και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς.

Τα γεγονότα στη Σαουδική Αραβία επηρεάζουν εν πολλοίς τις παγκόσμιες αγορές λόγω του μεγέθους του μεριδίου της χώρας στην παραγωγή πετρελαίου αλλά και των δισεκατομμυρίων των επενδύσεων σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Η κρίση φαίνεται να έχει μεγάλες γεωπολιτικές προεκτάσεις, κυρίως λόγω της αντιπαράθεσης Σαουδικής Αραβίας και Ιράν για την επιρροή που έχουν στην ευρύτερη περιοχή.

  • Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.BLaw (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: