Αλώβητη η Εθνική Ελλάδος… Όχι όμως και το ευρωπαϊκό μπάσκετ που …υποφέρει




Ακόμη και χωρίς το «βαρύ πυροβολικό» της, η εθνική Ελλάδος στο Μπάσκετ βγήκε «αλώβητη» από το πρώτο «παράθυρο» των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Με μόλις τρεις προπονήσεις, αυτοί που φόρεσαν το εθνόσημο πάλεψαν σαν Έλληνες και νίκησαν! Η εθνική βγήκε αλώβητη χάρη στις βαθιές ρίζες, τη μεδοθική δουλειά δεκαετιών, το μπασκετικό DNA μας. Με τον… αυτόματο πιλότο δηλαδή! Βγήκε αλώβητο, όμως και το ευρωπαϊκό μπάσκετ;

Τι κρατάμε από τους δύο πρώτους αγώνες της «γαλανόλευκης»;

  • Φυσικά, το πάθος και τη δίψα παιδιών που ίσως να μην αγωνιζόντουσαν ποτέ στην εθνική ανδρών. Βέβαια, ήταν και ο… παλιός Γιάννης Μπουρούσης που ταξίδεψε από την μακρινή Κίνα και ήταν το «Σινικό Τείχος» με 27 πόντους, 8 ριμπάουντ, 2 ασίστ απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία.
  • Τον συγκινητικό «μαχητή» Παναγιώτη Βασιλόπουλο! Ο πρωταθλητής Ευρώπης 2005 και ασημένιος στο Μουντομπάσκετ 2006, ένιωσε ξανά την ύψιστη τιμή, κι ενώ το 2012 οι τραυματισμοί του απέκλειαν το ενδεχόμενο να αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο ξανά.
  • Τον «μπόμπερ» Γιάννη Αθηναίου που έκανε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα! Με τρίποντο «μαχαιριά» κόντρα στους Βρετανούς στο τέλος της παράτασης.
  • Τις εμφανίσεις των Χάρη Γιαννόπουλου, Γιαννούλη Λαρεντζάκη, Ντούσαν Σάκοτα, Βαγγέλη Μαργαρίτη, Δημήτρη Κατσίβελη και Δημήτρη Μαυροειδή. Τον Νίκο Γκίκα που, όπως δήλωσε, δεν θα δώσει αυτή τη φανέλα σε κανέναν!
  • Τον άτυχο Αντώνη Κόνιαρη που τραυματίστηκε στον ώμο και θα μείνει εκτός των υποχρεώσεων του ΠΑΟΚ για 15 ημέρες.
  • Το πλούσιο θέαμα που προσέφερε η εθνική στο δεύτερο μέρος του αγώνα με το Ισραήλ. Τα εντυπωσιακά κοψίματα και καρφώματα του Θανάση Αντετοκούνμπο!

Αλήθεια… ποιος προπονητής θα ήθελε να είναι στη θέση του Θανάση Σκουρτόπουλου και των συνεργατών του; Να μην ξέρει μέχρι την τελευταία στιγμή ποιους παίκτες θα έχει στη διάθεσή του, τι πλάνα να καταστρώσει; Και από Παρασκευή σε Δευτέρα, να πρέπει να τα αλλάξει όλα, με τον Μπουρούση ήδη στην Κίνα και τρία νέα πρόσωπα στον αγώνα με το Ισραήλ; Πόνταρε στη σφοδρή επιθυμία των παικτών του και βγήκε νικητής! Αν η εθνική είχε ηττηθεί, όλα θα ήταν διαφορετικά σήμερα. Θα γινόμασταν μάρτυρες ενός τσουνάμι επικρίσεων σε εκείνον και στους παίκτες του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Καμιά φορά, η επιτυχία «σκεπάζει» -προσωρινά μόνο- τη δυσοσμία.

Ποιες ήταν αλήθεια οι παράπλευρες απώλειες;

  • Στα «χαρακώματα» FIBA και Euroleague, με τους παίκτες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, «θύματα» ενός πολέμου που δεν είναι δικός τους.
  • Στο δίλλημα που προέκυψε για τους δύο μεγάλους ελληνικούς συλλόγους, της παραχώρησης ή μη των διεθνών παικτών τους, η κόντρα FIBA/Euroleague διαιώνισε τον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Ο «κακός» Ολυμπιακός και ο «καλός» Παναθηναϊκός που έστω και στο δεύτερο παιχνίδι έστειλε τους Καλάθη, Θανάση Αντετοκούνμπο και Ιαν Βουγιούκα. Είναι «λιποτάκτες» οι Πρίντεζης, Μάντζαρης, Παπανικολάου και Παπαπέτρου; Φυσικά και όχι!
  • Παίκτες που έζησαν το όνειρό τους έδωσαν την ψυχή τους, αλλά την ίδια ώρα είχαν μια γλυκόπικρη γεύση, όσο κι αν δεν βγαίνουν να το παραδεχτούν: «Είμαι εδώ γιατί το αξίζω ή γιατί δεν υπήρχε άλλος;» Και τους αξίζει ένα τεράστιο μπράβο γιατί «μάτωσαν» γνωρίζοντας από την πρώτη στιγμή πως την τελική φάση θα τη δουν από τον καναπέ τους!
  • Η Ελλάδα δεν ήταν, βέβαια η μόνη χώρα που ρίχτηκε στη «μάχη» των προκριματικών με σημαντικές απώλειες. Οι περισσότερες χώρες αγωνίστηκαν με παίκτες, τα ονόματα των οποίων ήταν άγνωστα στο μέσο φίλαθλο. Μια Ισπανία με 11 νέα πρόσωπα στη σύνθεσή της νίκησε την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Σλοβενία των Πρέπελιτς, Βίντμαρ και Ζάγκορατς. Η Κροατία έκανε δύο ήττες και βλέπει την τελική φάση να απομακρύνεται. Η Ρωσία ηττήθηκε από τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη στην πρεμιέρα…
  • Η FIBA δηλαδή δεν πέτυχε το στόχο της! Αυτόν που είχε όταν μετονόμασε τη διοργάνωση από Μουντομπάσκετ σε Παγκόσμιο Κύπελλο και «αντέγραψε» το σύστημα διεξαγωγής του δημοφιλέστερου αθλήματος παγκοσμίου, του ποδοσφαίρου. Όχι! Το επίπεδο μπάσκετ που παρακολούθησαν οι ευρωπαίοι φίλαθλοι στα προκριματικά δεν ήταν διαφήμιση του αθλήματος και της διοργάνωσης.

Η πλήρης εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, η αλλαγή του αθλητικού μοντέλου και των οικονομικών σχέσεων που το διέπουν στην Ευρώπη θέτουν σε κίνδυνο τις αληθινές αξίες και τα ιδεώδη του και αλίμονο, αν δύο νίκες ή ακόμη και η πρόκριση στην τελική φάση εφησυχάσουν αυτούς που «κινούν τα νήματα». Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, δεν έμεινε αμέτοχος στη διαμάχη FIBA/Εuroleague. Αφού πρώτα είχε καλέσει Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό να διαθέσουν τους διεθνείς τους στην εθνική, στη σύνοδο των Υπουργών Αθλητισμού στις Βρυξέλλες την περασμένη Τρίτη, με δικές του προσπάθειες και επιμονή, «έβαλε στο τραπέζι» το φλέγον θέμα για το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ. «Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο» ήταν αρχικά η απάντηση που έλαβε από τον Επίτροπο, για το λόγο που ένα τόσο σοβαρό ζήτημα ήταν εκτός ατζέντας. Εν τέλει συζητήθηκε και όπως δείχνουν τα πράγματα θα ληφθούν… πρωτοβουλίες!

Ασπασία Βελόνακη, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: