Ακούει, βλέπει και θυμώνει η Ουάσιγκτον: Οι τρομοκράτες πρέπει να μένουν στη φυλακή!




Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Είναι ακόμη νωπές οι βαρύγδουπες δηλώσεις και οι διθύραμβοι της κυβέρνησης αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα και την συνάντησή του στο Λευκό Οίκο, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τράμπ. Πραγματικά θα μπορούσε να πει κανείς, ότι σε γενικές γραμμές η επίσκεψη του κ. Τσίπρα είχε αρκετές θετικές πτυχές, αλλά δυστυχώς όπως λέει ο σοφός λαός, «τα ράσα δεν κάνουν τον παπά».

Σε μια εποχή που ο πλανήτης ολόκληρος στα πεζοδρόμια, τις γέφυρες, τους σταθμούς τρένων, και τα εμπορικά κέντρα, ζει με τον φόβο των τεράτων της τρομοκρατίας, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, συνειδητά παίρνει την πολιτική απόφαση να αφήσει να κυκλοφορεί ελεύθερος ανάμεσα στους Έλληνες πολίτες ένας στυγνός δολοφόνος τρομοκράτης, ο Κουφοντίνας, που έχει αφαιρέσει ζωές αθώων ανθρώπων. Παίρνει αυτή την καταστροφική πολιτική απόφαση στέλνοντας στα τάρταρα την εικόνα της χώρας και το εθνικό συμφέρον.

Όσοι έχουμε ζήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες ακόμη δεν έχουμε ξεχάσει τη ρετσινιά που κουβάλαγε η χώρα μας για δεκαετίες, λόγω των δολοφόνων τρομοκρατών της 17 Νοέμβρη, και το κόστος που είχε αυτή στα εθνικά συμφέροντα και την εικόνα της χώρας.

  • Αυτούς τους δολοφόνους τους πληρώσαμε ακριβά ως χώρα και ως έθνος ακόμα και στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, μέσω του αβάσταχτου κόστους στον τομέα της ασφάλειας που μας επιβλήθηκε από χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία. Οι Υπουργοί Δημόσιας Τάξης περνούσαν από ιερή εξέταση και αφόρητη πίεση σε κάθε επίσκεψή τους στην Ουάσιγκτον. Ακόμα ηχεί στα αυτιά του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη η φράση του τότε Διευθυντή της CIA, Ελληνοαμερικανού Τζόρτζ Τένετ, για τους δολοφόνους της 17Ν, «πιάστε τους γαμώ το στανιό μου».

Ευτυχώς είναι ξεκάθαρο ότι η Ουάσιγκτον και ο Αμερικανός Πρέσβης, όπως δείχνει η σκληρή δήλωση του κ. Τζέφρεϊ Πάιατ, που σε κάθε ευκαιρία λέει τόσο καλά λόγια για τον Πρωθυπουργό και την Ελληνική κυβέρνηση, και δούλεψε τόσο σκληρά για να παρουσιάσει μια θετική εικόνα στην Ουάσιγκτον και το Λευκό Οίκο για τον κ. Τσίπρα,αντιμετωπίζουν την απόφαση ένας καταδικασμένος δολοφόνος – τρομοκράτης να πάρει άδεια αναψυχής αντί να σαπίζει σε ένα κελί φυλακής χωρίς παράθυρο, με οργή και αποτροπιασμό.

Η Αμερικανική Κυβέρνηση και ειδικά ο Πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, έχουν εκφράσει σαφώς τη σκληρή και αδέκαστη θέση με την οποία αντιμετωπίζουν τους τρομοκράτες. Μόλις πριν λίγα εικοσιτετράωρα ο Αμερικανός Πρόεδρος, ζήτησε τη θανατική ποινή για τον τρομοκράτη του Μανχάταν, έχοντας πει ότι θα ήθελε να τον στείλει και στο Γκουαντάναμο.

Η άδεια αναψυχής στον Κουφοντίνα είναι ο τρόπος με τον οποίο φιλοδοξεί ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, να διαμορφώσουν μια στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ και να παίξουν το ρόλο του εργαλείου της Ουάσιγκτον στο σκληρό γεωπολιτικό παιχνίδι που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή. Αγνοώντας το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος τρομοκράτης και οι σύντροφοί του, έχουν αφαιρέσει ζωές αθώων Αμερικανών διπλωματών. Είναι δυνατόν;

Τιμά ιδιαίτερα τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, το γεγονός ότι επέλεξε να σηκώσει ψηλά της σημαία της καταδίκης αυτής της απρόκλητα προκλητικής πολιτικής απόφασης, τοποθετώντας την στη σωστή της βάση.

Μετά από αυτή την πρόκληση είναι σαφές ότι η Ουάσιγκτον, θα καθίσει να σκεφτεί καλά το κατά πόσο μπορεί να υπολογίζει σε μια στρατηγική επένδυση υπό αυτές τις συνθήκες και αυτή τη λογική στην Αθήνα. Και το αμείλικτο ερώτημα που τίθεται είναι σαφές. Η χώρα, η Ελλάδα, το Ελληνικό Έθνος τι φταίνε; Οι τρομοκράτες πρέπει να σαπίζουν στη φυλακή, αν όχι να εκτελούνται στην ηλεκτρική καρέκλα κάτι που αρμόζει στην περίπτωσή τους.

Για όσους στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό προς στιγμήν πλανήθηκαν η απάντηση είναι απλή και κατηγορηματική.

«Ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη άλλαξε, μήτε την κεφαλή του.»

  • Ο ΔημήτρηςΓ. Απόκης, είναιΔιεθνολόγος – Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of advanced International Studies, The Johns Hopkins University.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: