Ξεκαθαρίζει το τοπίο: Ο Τραμπ θέλει αυστηρότερους όρους, ενώ ο Ροχανί μιλά για διεθνή απομόνωση των ΗΠΑ




O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε το Κογκρέσο να επιβάλει αυστηρότερους όρους στη διεθνή συμφωνία που στοχεύει να αποτρέψει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, χωρίς ωστόσο να φθάσει στο σημείο να «σκίσει» τη συμφωνία όπως είχε υποσχεθεί. Ο Ροχανί από την πλευρά του κάνει λόγο για “μοναχική” επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράν.

Έπειτα από ένα μακρύ κατηγορώ σε βάρος αυτής της εμβληματικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2015, τη «χειρότερη» που έχουν ποτέ διαπραγματευτεί οι ΗΠΑ σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δεν αποχωρούν. Ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν θα την «επικυρώσει» εκ νέου εξαιτίας του ότι η Τεχεράνη δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της, παρά τις διαβεβαιώσεις για αυτό της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Απειλώντας ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία «ανά πάσα στιγμή», ο Τραμπ κάλεσε τους Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς όπως και τις υπόλοιπες χώρες που τη συνυπέγραψαν –τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία– να επιδείξουν αποφασιστικότερη στάση απέναντι στην Τεχεράνη.
«Εάν δεν καταφέρουμε να βρούμε μια λύση (…) θα μπει τέλος στη συμφωνία» προειδοποίησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε διάρκειας 20 λεπτών, σε εχθρικό τόνο κατά της Τεχεράνης, την οποία χαρακτήρισε «δικτατορικό» καθεστώς.

«Ποιο είναι το νόημα μιας συμφωνίας που το μόνο που προσφέρει είναι να καθυστερεί τη δυνατότητα του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα;» διερωτήθηκε ο Αμερικανός ηγέτης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνησή του θέλει κυρίως να καταργήσει το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται σχετικά με την άρση των κυρώσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα μετά το 2025.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επίσης την επιβολή κυρώσεων σε βάρος ορισμένων ηγετικών στελεχών των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Οι Φρουροί της Επανάστασης «καταχράστηκαν τεράστια τμήματα της ιρανικής οικονομίας και υπεξαίρεσαν τις θρησκευτικές δωρεές προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τον πόλεμο και την τρομοκρατία στο εξωτερικό» τόνισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, χωρίς ωστόσο να τους χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση».
Ωστόσο, έδωσε εντολή στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει «πρόσθετες κυρώσεις».

Τι απάντησε ο Ροχανί;

Οι ΗΠΑ είναι “πιο μόνες από ποτέ εναντίον του ιρανικού λαού” δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, μετά την ομιλία που εκφώνησε ο Ντόναλντ Τραμπ με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο Ιρανός πρόεδρος επισήμανε ότι η διεθνής συμφωνία δεν μπορεί να ανακληθεί από μονάχα μια χώρα, ενώ υπογράμμισε ότι η Τεχεράνη τηρεί τις δεσμεύσεις της σε όλες τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει, αποδοκιμάζοντας τον Τραμπ που την χαρακτήρισε ατίθασο κράτος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ στέκονται ενάντια σε μια συμφωνία της διεθνούς κοινότητας και θα απομονωθούν.

Επιπλέον, ο Ιρανός ηγέτης, στο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε, διαμήνυσε ότι στηρίζει τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, που δεν θα σταματήσουν ποτέ να πολεμούν κατά των τρομοκρατών στην ευρύτερη περιοχή.

Περισσότερες ειδήσεις Κόσμος εδώ

13/10/2017 21:54
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters
Τεχεράνη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: