Ξεκάθαρη η θέση του εκπρόσωπου ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό: Η διευθέτηση αφορά μόνο τα μέρη…




Η διευθέτηση του Κυπριακού αφορά τα μέρη, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, σημειώνοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν παράσχει τις καλές τους υπηρεσίες και οι απόψεις του Γενικού Γραμματέα είναι καλά γνωστές.

Κληθείς να διευκρινίσει χθεσινή του απάντηση, αναφορικά με δηλώσεις του παράνομου «υπουργού εξωτερικών» του ψευδοκράτους για επιζήτηση αναγνώρισης, ο κ. Ντουζαρίκ διευκρίνισε ότι υπάρχουν δύο ζητήματα. Πρώτον, ότι «η διευθέτηση του Κυπριακού αφορά τα μέρη».

«Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν παράσχει τις καλές τους υπηρεσίες. Ο Γενικός Γραμματέας παρέχει τις καλές του υπηρεσίες. Η έκθεσή του πήγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θα δημοσιοποιηθεί αργότερα αυτό το μήνα και νομίζω ότι οι απόψεις του Γενικού Γραμματέα στο θέμα αυτό είναι καλά γνωστές».

Ο κ. Ντουζαρίκ διευκρίνισε ότι η χθεσινή του απάντηση αφορούσε την αρχή επί του πώς σχεδιάζεται η αναγνώριση ή η ένταξη στον ΟΗΕ. «Δεν είναι δήλωση για την παρούσα φάση των συνομιλιών στην Κύπρο», ανέφερε.

Σε επισήμανση του δημοσιογράφου ότι στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα δεν υπάρχει αναφορά για τους λόγους που οδήγησαν στην αποτυχία του Κραν Μοντανά, ενώ αυτοί είναι η άρνηση της Τουρκίας να αποσύρει εγγυήσεις και στρατεύματα, ο κ. Ντουζαρίκ είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας ήταν ξεκάθαρος στην δήλωσή του μετά το Κραν Μοντανά.

«Χρησιμοποίησε πολύ ξεκάθαρες και απλές λέξεις. Δεν νομίζω ότι χρειάζονται περαιτέρω ερμηνείες. Θα είναι στην έκθεση και νομίζω η έκθεση μιλά από μόνη της», είπε.

Σε ερώτηση Ισραηλινού δημοσιογράφου, ο οποίος, αφού επισήμανε ότι οι οικισμοί των εποίκων έχουν ανακηρυχθεί παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου, ρώτησε αν ο Γενικός Γραμματέας θα διακρίνει τον μαζικό εποικισμό από υπηκόους της Τουρκίας ή αν βλέπει πιθανώς παράνομη εποικιστική δραστηριότητα, ιδίως από Τούρκους στρατιωτικούς, ο κ. Ντουζαρίκ απάντησε: «Θα αφήσω τη σύγκριση και την αντιπαραβολή στους αναλυτές και τους δημοσιογράφους. Ο Γενικός Γραμματέας έχει καταβάλει πολύ χρόνο και προσπάθεια – για να φτάσει και τους προκατόχους τους – για να εξευρεθεί μια διευθέτηση στην Κύπρο. Εναπόκειται στα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία. Ο ΟΗΕ βρίσκεται εκεί για να τα διευκολύνει και επίσης υπάρχει μεγάλος αριθμός ζητημάτων που πρέπει να διεκπεραιωθούν από τα μέρη».

Απαντώντας σε ερώτηση – που πιθανόν δεν κατάλαβε – για τους δασμούς που επέβαλε το ψευδοκράτος στους εγκλωβισμένους, ο κ. Ντουζαρίκ ανέφερε ότι «όλα αυτά τα θέματα χρειάζεται να αντιμετωπιστούν από τα μέρη. Ο Γενικός Γραμματέας ελπίζει έντονα ότι τα μέρη θα φτάσουν σε συμφωνία».

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ προς τον εκπρόσωπο να διευκρινίσει ποια είναι η θέση των Ηνωμένων Εθνών για την επιβολή δασμών στους εγκλωβισμένους από το ψευδοκράτος, από το γραφείο του επισυνάφτηκε η προχθεσινή ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπου εκφράζεται λύπη «για την απόφαση που ελήφθη από την τ/κ διοίκηση, την οποία θεωρεί ατυχή εξέλιξη», υπενθυμίζοντας ότι ο ρόλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ «στη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στις κοινότητες των Ελληνοκυπρίων και Μαρωνιτών στο βόρειο μέρος της νήσου βασίζεται σε μία από μακρού συμφωνία μεταξύ των πλευρών γνωστή ως 3η Βιέννη και παρέχει σε εκατοντάδες ηλικιωμένους κι άλλους ευπαθείς ανθρώπους βασικές προμήθειες σε εβδομαδιαία βάση».

Στην ίδια ανακοίνωση εκφραζόταν η ετοιμότητα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να βοηθήσει τα μέρη να φτάσουν σε αμοιβαίως αποδεκτή λύση, «έχοντας κατά νου τα συμφέροντα των επηρεαζόμενων κοινοτήτων».

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΗΠΑ/Ηνωμένα Έθνη 06/10/2017 21:29

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: