Τρομοκρατική ενέδρα στον Νίγηρα: Σκοτώθηκαν τρία μέλη των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων




Τρία μέλη των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού ξηράς των ΗΠΑ σκοτώθηκαν και άλλα δύο τραυματίστηκαν σε μια ενέδρα στον Νίγηρα την Τετάρτη ενώ έκαναν μια περιπολία μαζί με στρατιώτες του Νίγηρα που εκπαίδευαν, γράφει η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματικούς.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πριν από λίγο αμερικανός αξιωματικός.

Νωρίτερα ένας εκπρόσωπος της AFRICOM, του διοικητηρίου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την Αφρική, επιβεβαίωσε ότι μια κοινή περίπολος δέχθηκε «εχθρικά πυρά» στο νοτιοδυτικό τμήμα του Νίγηρα, κοντά στα σύνορα με το Μαλί.

Ενέδρα εναντίον κοινής περιπόλου στρατιωτών του Νίγηρα και των ΗΠΑ, πληροφορίες για νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών

Άγνωστοι σκότωσαν πολλά μέλη των ενόπλων δυνάμεων του Νίγηρα κοντά στα σύνορα με το Μαλί την Τετάρτη, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους στον Νίγηρα. Στην ενέδρα, σύμφωνα με το Radio France International (RFI) σκοτώθηκαν επίσης μέλη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

«Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι πως έχουμε πέντε στρατιώτες του Νίγηρα νεκρούς και άλλοι πιθανόν αγνοούνται, αλλά δεν μπορώ να πω αν και κατά πόσον υπάρχουν θύματα (στις τάξεις του στρατού) των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ναματά Αμπουμπακάρ, τοπικός αξιωματούχος στην περιοχή Τιλαμπέρι του Νίγηρα.

Διπλωματική πηγή στον Νίγηρα επιβεβαίωσε ότι στρατιωτικοί έπεσαν σε ενέδρα. Σημείωσε ότι οι δράστες πιστεύεται ότι μπήκαν στη χώρα από το Μαλί και ότι σκότωσαν και τραυμάτισαν πολλούς στρατιώτες. Καμιά πηγή στον Νίγηρα δεν σχολίασε την πληροφορία ότι αμερικανοί στρατιώτες, που έχουν μια βάση στο Αγκαντέζ, επίσης σκοτώθηκαν.

Το RFI μετέδωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση για τον εντοπισμό των δραστών.

Ένας εκπρόσωπος της AFRICOM, του διοικητηρίου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την Αφρική, περιορίστηκε να επιβεβαιώσει την ενέδρα.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι μια κοινή περίπολος στρατιωτών των ΗΠΑ και του Νίγηρα δέχθηκε εχθρικά πυρά στο νοτιοδυτικό τμήμα του Νίγηρα», είπε ο εκπρόσωπος αυτός. Δεν σχολίασε την πληροφορία του RFI ότι αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στην ενέδρα.

Οι ένοπλες δυνάμεις αφρικανικών κρατών με την υποστήριξη δυτικών στρατιωτικών εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταστείλουν τη δράση τζιχαντιστικών οργανώσεων στις φτωχές, αραιοκατοικημένες ερήμους του Σαχέλ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: