Το Πρόγραμμα θα τελειώσει στην ώρα του και θα βάλουμε τέλος σε μια επώδυνη περίοδο, δήλωσε ο Τσίπρας




“Το πρόγραμμα θα τελειώσει στην ώρα του και θα βάλουμε τέλος σε μια μακρά και ιδιαίτερα επώδυνη περίοδο για την χώρα και την κοινωνία”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του THESSALONIKI SUMMIT, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

“Μόνη απαραίτητη προϋπόθεση πλέον είναι ασφαλής ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ώστε να αποφύγουμε ένα νέο γύρο αβεβαιότητας”, σημείωσε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλες οι πλευρές εργάζονται για το σκοπό αυτό.

Θετικό μομέντουμ για την οικονομία

Αναφέρθηκε στο “εξαιρετικά θετικό μομέντουμ για την οικονομία”, στο γεγονός ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ανανεωμένο και πιο έντονο από ποτέ άλλοτε στα χρόνια της κρίσης και τόνισε για την κυβέρνηση “αυτή είναι η τελευταία χρονιά που βρίσκει την Ελλάδα σε καθεστώς μνημονίου και ίσως η πλέον κρίσιμη”.

“Είναι τώρα που πρέπει να δείξουμε τη μέγιστη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας ώστε ν’ αφήσουμε οριστικά πίσω μας το εφιαλτικό παρελθόν της ύφεσης, είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: “Εμείς απαντήσαμε στην ιστορική πρόκληση της εποχής μας μ’ ένα σχέδιο που παρά το γεγονός των περιορισμών που θέτει το πρόγραμμα, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για τη μετάβαση σ’ ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα, σύγχρονο, εξωστρεφές, συνεργατικό, με έμφαση στην καινοτομία και τελικά συμβατό με τις απαιτήσεις του παγκόσμιου ανταγωνισμού. Ταυτόχρονα εκπληρώνουμε το διαχρονικό κοινωνικό αίτημα για βαθιές μεταρρυθμίσεις σε όλο το εύρος της δημόσιας ζωής με την εδραίωση κανόνων ίσης μεταχείρισης για όλους.

Ρήξη με το παρελθόν της ευνοιοκρατίας

Ειδικά στο ζήτημα αυτό, η ρήξη μας με το παρελθόν της ευνοιοκρατίας, των πελατειακών σχέσεων και των προνομιούχων ελίτ είναι απόλυτη. Αναφέρομαι στην κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα της μίζας, της διαπλοκής, και των θαλασσοδανείων. Το μοντέλο που δημιούργησαν, εξέθρεψαν, και αξιοποίησαν, οι κυβερνήσεις τους χθες, σε αγαστή σύμπνοια με «επιχειρηματίες», που η μόνη τους επένδυση, χωρίς κανένα ρίσκο, καμιά πρωτοβουλία, καμιά παραγωγική προσφορά, ήταν η απομύζηση των κρατικών ταμείων”.

“Ναι” στην υγιή επιχειρηματικότητα

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση θέλει την υγιή επιχειρηματικότητα είναι για μας, η οποία είναι εκείνη που θεμελιώνεται στην αληθινή παραγωγή, στην αληθινή επένδυση, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου και της οικονομίας, και σε ένα δυναμικό που εργάζεται και παράγει σε συνθήκες όχι ζούγκλας και υπερεκμετάλλευσης, αλλά εργασιακής νομιμότητας και αμοιβών ανάλογων με την προσφορά του. Την επιχειρηματικότητα που σέβεται τους νόμους, το περιβάλλον, και τους εργαζόμενους.

Αυτό είναι για μας το μοντέλο του αύριο, που θα βγάλει τη χώρα στη λεωφόρο της ανάπτυξης. Το μοντέλο της έντασης γνώσης, και όχι εργασίας”.

Κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αντίθεσή του στην αντίληψη και πρακτική πολλών κατ’ ευφημισμό επενδύσεων μέχρι σήμερα, που ήταν η αρπαχτή, η παράκαμψη νόμων, τα γραφειοκρατικά εμπόδια, συχνά σκόπιμα, η κωλυσιεργία.

“Μιλούσαν και μιλούν κάποιοι για ελεύθερη οικονομία, και στην πράξη επιβάλλουν τον πιο σκληρό προστατευτισμό για τους ημετέρους. Ο δικός σας ΟΑΣΘ είναι ένα μόνο παράδειγμα”, είπε και πρόσθεσε: “Μιλούσαν και μιλούν για ελεύθερο ανταγωνισμό, και εφάρμοζαν την προνομιακή πρόσδεση των κολλητών και των κουμπάρων στις κρατικές προμήθειες.

Μιλούσαν και μιλούν για προστασία της ελεύθερης αγοράς, και προίκιζαν τους «δικούς τους» με θαλασσοδάνεια, επιδοτήσεις, προνομιακές συμβάσεις, αφήνοντας στη ζώνη του λυκόφωτος χιλιάδες επιχειρηματίες και επιχειρήσεις.

Έτσι φτάσαμε να γεμίζουν δισεκατομμύρια οι λίστες, και να αιμορραγούν η οικονομία και η χώρα.

Δείτε πόσα χρόνια είχαν βαλτώσει οι αυτοκινητόδρομοι, το μετρό της Θεσσαλονίκης, οι σιδηρόδρομοι, η ενέργεια, ο Αστέρας της Βουλιαγμένης, το Ελληνικό”.

Το πέρασμα στη μεταμνημονιακή εποχή

“Η χώρα περνάει από το Grexit στο Grinvest, όσο κι αν κάποιοι κουνούν πιο εύκολα το δάχτυλο σε μας, από το πώς δεν κουνούσαν τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα στον καιρό των παχέων αγελάδων τους”, επισήμανε ο κ. Τσίπρας και παρουσίασε την αντίληψη της κυβέρνησης, λέγοντας: “Στη βάση μιας εντελώς διαφορετικής αντίληψης, που για μας είναι αντίληψη αρχής, οργανώνουμε το μέλλον της χώρας με το πέρασμα στη μεταμνημονιακή εποχή ευνοώντας την ανάπτυξη και τη δίκαιη κατανομή της στο σύνολο του ελληνικού λαού. Σήμερα, 2,5 χρόνια από τότε που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, τα στοιχεία είναι ενδεικτικά των αλλαγών που συντελούνται προς θετική κατεύθυνση, αλλά και του ανέμου ανανέωσης, που εμπνέει εμπιστοσύνη στο εξωτερικό και ταυτόχρονα μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για την οριστική έξοδο από την πολυετή κρίση.

Είπε, μάλιστα, πως δεν είναι μάγοι ή μαθητευόμενοι μάγοι, αλλά η διαχείριση κρίσεων τα 2,5 χρόνια συσσώρευσε εμπειρία πολλαπλάσια του χρόνου διακυβέρνησης.

Η Ελλάδα, καθημερινά, με σταθερά βήματα, αλλάζει και θέτει υγιείς βάσεις για την επόμενη μέρα. Η διεθνής κοινότητα διαβλέπει τη θετική προοπτική της χώρας”.

Ακολούθως αναφέρθηκε στα στοιχεία που δείχνουν ότι το ανορθωτικό εθνικό σχέδιο και τα θετικά αποτελέσματα είναι πλέον απτά μετά από 2,5 χρόνια εντατικής προσπάθειας:

-Οι εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο του 2017 αυξήθηκαν κατά 18% και πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση από το 2001. Μάλιστα αυξάνονται με ρυθμό μεγαλύτερο από τον ρυθμό των εισαγωγών, κάτι που διασφαλίζει την ισορροπία του ισοζυγίου πληρωμών και προοιωνίζεται τη σταδιακή μετάβαση σε ένα πιο εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο.

-Ο στόχος για ανάπτυξη 1,8% στο σύνολο του έτους είναι εφικτός και τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη θα κινείται σε επίπεδα άνω του 2%.

Η “άνεργη ανάπτυξη” που πατάει στο φτηνό εργατικό κόστος απηχεί την πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το σύνθημα της για «δουλειές να’ ναι και ότι να’ ναι», σημείωσε και πρόσθεσε:

-Το 2014 η ανεργία ήταν 26,5% – σήμερα είναι στο 21%. Κάθε χρόνο η ανεργία υποχωρεί 2 μονάδες. Επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αυξανόταν κάθε χρόνο κατά 1,5 μονάδα. Φέτος, μέχρι και τον Ιούλιο, δημιουργήθηκαν 263.000 νέες θέσεις εργασίας, αριθμός ρεκόρ 16ετίας. Πρόκειται για αύξηση 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Η ανεργία των νέων υποχώρησε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2014.

-Στη μεταποίηση καταγράφηκε ρεκόρ εννέα ετών. Ωστόσο το ποσοστό συμμετοχής του ΑΕΠ, από σχεδόν 9% σήμερα πρέπει να προσεγγίσει το 15% μέχρι το 2020.

-Σύμφωνα με τη Markit, ο κύριος δείκτης PMI καταγράφει τον εντονότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον Ιούνιο του 2008 και έφτασε τον Σεπτέμβριο το 52,8.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι “μόνο μέσω της ανάπτυξης θα μπορέσουμε να μειώσουμε σταδιακά τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά

και να ανακουφίσουμε την κοινωνία από το υπέρμετρο βάρος της φορολογίας που επέβαλαν οι δανειστές, στις έκτακτες συνθήκες της κρίσης”.

Ανέφερε, επίσης, πως “το 2016 επιτύχαμε εξοικονόμηση δαπάνης 10% ή 300 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της ηλεκτρονικοποίησης των διαδικασιών των δημοσίων συμβάσεων”.

Επενδύσεις με σεβασμό στο Σύνταγμα, τους νόμους και το περιβάλλον

Σε ότι αφορά στις επενδύσεις επισήμανε πως “ο σεβασμός στο Σύνταγμα, τους νόμους και το περιβάλλον όχι μόνο δεν αποθαρρύνει τους επενδυτές αλλά αντίθετα εδραιώνει το κύρος της χώρας, την ομοιομορφία των κανόνων και τους δίκαιους όρους ανταγωνισμού” και υπογράμμισε: “Απόψεις που ενθαρρύνουν το «μπάτε σκύλοι αλέστε» και απαξιώνουν τις δημόσιες υπηρεσίες και το ρόλο τους, δημιουργούν στους επενδυτές την εύλογη υποψία ότι κάποιοι μπορεί να τυχαίνουν προνομιακής μεταχείρισης”.

Άμεση επιστροφή στην ανάπτυξη με καλά αμειβόμενους εργαζόμενους

“Η στρατηγική της κυβέρνησης για την άμεση επιστροφή στην ανάπτυξη και τους υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης έχει ως κύριο άξονα τη βιομηχανία και τη δυναμική ανασύνταξή της”, τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: “Η βιομηχανική πολιτική στο παλιό χρεοκοπημένο καθεστώς ήταν μια εύκολη υπόθεση. Ανεξέλεγκτες επιδοτήσεις σε αντιπαραγωγικούς και φθίνοντες τομείς, θαλασσοδάνεια, προνομιακή πρόσβαση στη χρηματοδότηση και στον Τύπο για τις διαπλεκόμενες ελίτ και κοινωνικοποίηση των χρεών. Βραχυχρόνια αυτή η πολιτική μπορεί να απέφερε κομματικά και οικονομικά οφέλη όπως αύξηση του ΑΕΠ, της Εθνικής κατανάλωσης και πτώση της ανεργίας. Αφήνουμε το παρασιτικό μοντέλο κατανάλωσης εισαγωγών με δανεικά και στρεφόμαστε στη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος που δίνει έμφαση στους διεθνώς εμπορεύσιμους τομείς, την καινοτομία και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας”.

Σύγχρονη και συνεκτική βιομηχανική πολιτική

Για τις ανάγκες αυτής της μετάβασης χρειάζεται μια σύγχρονη και συνεκτική βιομηχανική πολιτική που θα λαμβάνει ταυτόχρονα υπόψη της τις διεθνείς εξελίξεις και θα προσαρμόζεται ανάλογα, επισήμανε και παρουσίασε την πολιτική της κυβέρνησης σε αυτόν τον τομέα, λέγοντας: “Η δική μας προσέγγιση είναι πολυεπίπεδη και αποτελείται από ένα στοχευμένο σύνολο δράσεων που αντιμετωπίζουν τα ζητήματα ρευστότητας, χρηματοδότησης και προσέλκυσης επενδύσεων, επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ενεργειακού κόστους, αναδιάρθρωσης χρεών, στήριξης της έρευνας και της καινοτομίας, χρηματοδότησης και προσέλκυσης επενδύσεων, επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ενεργειακού κόστους, αναδιάρθρωσης χρεών, στήριξης της έρευνας και της καινοτομίας, απονομής δικαιοσύνης και αποκλιμάκωσης των φορολογικών συντελεστών”.

Προς την κατεύθυνση αυτή ανέφερε:

-Η δραστική παρέμβαση με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό λύνει το γόρδιο δεσμό της υπερχρέωσης των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων και απεγκλωβίζει από τη στασιμότητα που είχαν περιέλθει τις επιχειρήσεις, το δημόσιο και τις τράπεζες, δηλαδή το σύνολο σχεδόν της οικονομίας. Εξασφαλίζεται με αυτόν τον τρόπο μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να παράγουν και δεν μπορούσαν, με πολλαπλά οφέλη για τη μισθωτή εργασία, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τα δημόσια έσοδα και την τραπεζική ευστάθεια. Θα γίνουν έτσι οι επιχειρήσεις ξανά επιλέξιμες στα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα δίνοντας πολύτιμη ανάσα στην οικονομία και τις θέσεις απασχόλησης.

-Παράλληλα επεξεργαζόμαστε ειδικό ταμείο χρηματοδότησης και συμμετοχών από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα συμβάλει με κεφάλαια στην επανεκκίνηση των ρυθμισμένων επιχειρήσεων με τις προφανείς θετικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και το σύνολο της οικονομίας.

-Ιδρύεται άμεσα η αναπτυξιακή τράπεζα-ομπρέλα με τη συμμέτοχη φορέων του δημοσίου όπως το ΕΤΕΑΝ, Ταμείο Παρακαταθηκών και δάνειων, το Πράσινο Ταμείο, Enterprise Greece.

-Βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση σε όλες τις περιφέρειες της χώρας το εθνικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ολοκληρώνεται η υποβολή 772 νέων επενδυτικών σχεδίων στον αναπτυξιακό νόμο ύψους 2 δισ. κυρίως στους κλάδους της αγροτοδιατροφής, της βιομηχανίας και του τουρισμού, ενώ στο τελικό στάδιο βρίσκεται η αξιολόγηση 610 σχεδίων.

-Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία στοχευμένα, που μέσω μόχλευσης κινητοποιούν πολλαπλάσιους πόρους ύψους 3 δισ. ευρώ, όπως το Τεπιχ 2, το equifund, το νέο εξοικονομώ κατ οίκον, το ταμείο υποδομών και το ταμείο μικροπιστωσεων.

-Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, προχωράμε και δημιουργούμε το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση για την ενίσχυση 100.000 πολύ μικρών επιχειρήσεων. Αυτές θα έχουν πιο εύκολη πρόσβαση σε μικρές πιστώσεις, μέχρι 15.000 ευρώ, για να ξεκινήσουν τα πρώτα τους βήματα ή για να βελτιώσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

-Το εθνικό σκέλος του Προγράμματος δημοσίων επενδύσεων αυξήθηκε για 2η συνεχή χρονιά και μάλιστα κατά 25% και έφτασε στο 1 δισ. ευρώ.

-Στη συμφωνία του μεσοπρόθεσμου προβλέπεται νομοθετικά ετήσια αύξηση κατά 1,5 δισ. ευρώ για υποδομές αγροτικής παράγωγης και προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων.

-Υπογράψαμε με την ΕΤΕπ τη μεγαλύτερη συμφωνία των τελευταίων 5 ετών ύψους 2,4 δισ. για το 2016 και 2 δισ. για το 2017.

-Ήδη από την αξιοποίηση των συμφωνιών με την EBRD και το σχέδιο Γιούνκερ 2 δισ. ευρώ διοχετεύτηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

-Πόροι από τις συμφωνίες αυτές θα κατευθυνθούν σε έργα υποδομών σε όλη τη χώρα.

Οι τράπεζες μας μειώνουν το φορτίο των κόκκινων δανείων, περιορίζουν μέρα με τη μέρα την εξάρτηση τους από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας και είναι έτοιμες να συμβάλλουν ξανά στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Οι πολίτες δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στο τραπεζικό σύστημα και επιστρέφουν τις καταθέσεις του.

-Οι άμεσες ξένες επενδύσεις άγγιξαν το 2016 υψηλό επταετίας.

-Υπογράφτηκαν 12 συμβάσεις έργων ΣΔΙΤ 633 εκατ. ευρώ.

Βελτιώνεται το επιχειρηματικό περιβάλλον μέσω της απλοποίησης των αδειοδοτήσεων, της αναμόρφωσης των μηχανισμών εποπτείας και του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για το 30% περίπου της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ιδίως στον τομέα της μεταποίησης του τουρισμού και της υγείας.

-Καταρτίσαμε τον κώδικα δεοντολογίας ηλεκτρονικού εμπορίου με τη συμμετοχή των μεγαλυτέρων κοινωνικών εταίρων, το νέο νόμο για την προσέλκυση επενδυτών στις νεοφυείς επιχειρήσεις και το βελτιωμένο νομοσχέδιο για την ταχεία αδειοδότηση των στρατηγικών επενδύσεων.

-Τους προσεχείς μήνες η Ελλάδα θα καταστεί μία από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως, όπου η σύσταση επιχειρήσεων θα καταστεί μία πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία.

Το όραμα για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός μίλησε για το όραμα του για τη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα και σημείωσε: “Οσον αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, χάρη στην καλή συνεργασία μεταξύ υπουργείου Οικονομίας και Περιφέρειας, αυτή κατακτά στις πρώτες θέσεις ως προς την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα ξεκλειδώσαμε τους πόρους που προβλέπονται για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ύψους περίπου 130 εκατ. ευρώ.

-Αναβαθμίζουμε τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης, καθιστώντας την περιοχή διαμετακομιστικό κόμβο για την ευρύτερη ΝΑ Μεσόγειο και πύλη εισόδου για όλη την Ευρώπη.

-Η μεγάλη πρόοδος στη σιδηροδρομική ΠΑΘΕ και φυσικά τη σιδηροδρομική Εγνατία που συμφωνήσαμε στην Καβάλα με τον Βούλγαρο ομόλογό μου θα συνδέσει την Θεσσαλονίκη με τη Μαύρη Θάλασσα, και με τον Δούναβη.

-Θέλουμε η Θεσσαλονίκη να παραμείνει το οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό επίκεντρο των Βαλκανίων.

Αυτό είναι το όραμα μας για την Θεσσαλονίκη.

Σημαντικά είναι επίσης:

-Το Μετρό, το έργο για το εμπορευματικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, τα νέα κτίρια σχολείων στη δυτική Θεσσαλονίκη, τα έργα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, την ανάπλαση του χώρου της Διεθνούς Έκθεσης, μεταξύ άλλων.

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον παριστάμενο Αμερικανό πρέσβη και είπε ότι του χρόνου τιμώμενη χώρα στην 83η ΔΕΘ θα είναι η χώρα, εκφράζοντας τη βεβαιότητα για μια επιτυχημένη παρουσία της.

Ανεξάντλητες οι δυνατότητες της Ελλάδας

Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση σε όλους να στηρίξουν την προσπάθεια που δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση, αλλά όλη τη χώρα, λέγοντας πως η Ελλάδα έχει ανεξάντλητες δυνατότητες και σημείωσε: “Προικισμένη με μια σπουδαία γεωστρατηγική θέση βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο των παγκόσμιων οικονομικών ανακατατάξεων. Με ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα των μεταφορών, της ενέργειας, της παιδείας και του Πολιτισμού, του Τουρισμού, της βιομηχανίας, της Ναυτιλίας, του πρωτογενή τομέα”.

Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα

“Μπορούμε, αρκεί να το πιστέψουμε, να βγούμε ξανά στο προσκήνιο, να ανακτήσουμε το χαμένο χρόνο και την ευημερία που χάσαμε και να εμπνεύσουμε ένα νέο όραμα για τις επόμενες γενιές του τόπου μας, είπε και πρόσθεσε: “Εμείς είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, ακούμε και εξετάζουμε κάθε πρόταση, δίνουμε χώρο στις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας να αναπτυχθούν και ετοιμάζουμε την επόμενη μέρα μιας Ελλάδας ισχυρής, αυτοδύναμης και πάνω απ’ όλα πιο δίκαιης.

Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα κι αυτό αντανακλάται στα στοιχεία και στις αναλύσεις των ειδικών και της αγοράς όσο και στις προσδοκίες και τις ελπίδες των πολιτών και της κοινωνίας. Το να στέκεται κανείς κριτικά απέναντι στα νέα δεδομένα είναι χρήσιμο και θεμιτό, αλλά το αν με βάση αυτά θα σταθμίσει το μέλλον απαισιόδοξα ή αισιόδοξα είναι ζήτημα επιλογής. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην κούραση να γίνει παραίτηση και ματαιοπονία τώρα που βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα της διαδρομής. Σας καλώ να στηρίξετε αυτήν προσπάθεια γιατί μας αφορά όλους, έναν προς έναν, αλλά και συνολικά. Όλοι μας, ο καθένας από το δικό του μετερίζι πρέπει να δείξουμε έμπρακτα την εμπιστοσύνη μας στην ελληνική οικονομία.

Εγώ προσωπικά με το γραφείο Πρωθυπουργού, καθώς και όλα τα συναρμόδια υπουργεία, έχουμε ανοιχτή την πόρτα μας να συζητήσουμε για επενδύσεις και καινούργιες ιδέες”.

Βιομηχανική πρωτεύουσα της Ελλάδας η Θεσσαλονίκη

Για τον ΣΒΒΕ ο πρωθυπουργός επισήμανε πως έχει καταστεί “ντε φάκτο” θεσμικός συνομιλητής και εταίρος της κυβέρνησης και για την πρόταση του να συσταθεί Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας είπε ότι όχι μόνο εκλαμβάνεται θετικά, αλλά σε ένα βαθμό υλοποιείται ήδη μέσω των διαύλων επικοινωνίας που έχουν αναπτύξει ο ίδιος, οι συνεργάτες του και οι συναρμόδιοι υπουργοί με όλους τους παραγωγικούς φορείς της χώρας.

Μάλιστα χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη “βιομηχανική πρωτεύουσα της Ελλάδας”.

Στον χαιρετισμό του στο δείπνο του THESSALONIKI SUMMIT ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις που έκλεισαν, τόνισε την ανάγκη στήριξης της εγχώριας βιομηχανίας και για τη θετική πορεία της οικονομίας παρατήρησε πως τίποτε δεν είναι δεδομένο.

Νίκος Ρούμπος, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: