Τις μακρές περιόδους κράτησης μεταναστών θα εξετάζει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ




Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναμένεται να εξετάσει κατά πόσο χιλιάδες μετανάστες οι οποίοι υποβάλλονται σε μακρές περιόδους κράτησης σε ειδικά κέντρα, θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα ακρόασης για να αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπόθεση είχε ήδη παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου τον Νοέμβριο του 2016, αλλά οι οκτώ δικαστές, οι οποίοι εικάζεται ότι είχαν φτάσει σε αδιέξοδο, επέλεξαν να αναβάλλουν την εξέταση του θέματος ως τώρα, με τον αριθμό των δικαστών να είναι και πάλι εννιά μετά τον διορισμό του Συντηρητικού Δικαστή Νιλ Γκόρσατς.

Όσοι προσβάλλουν την απέλασή τους μετά την σύλληψή τους στα αμερικανικά σύνορα ή όσοι έχουν συλληφθεί για αδίκημα το οποίο πιθανόν να σημαίνει την απέλασή τους και επιλέγουν να προσφύγουν εναντίον της απόφασης για το δικαίωμά τους να παραμένουν στην Αμερική, παραμένουν για μήνες ή ακόμη και για χρόνια υπό κράτηση.

Πρόκειται για μια κατάσταση πραγμάτων η οποία θεωρείται απαράδεκτη από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), που υποστηρίζει την ομαδική αγωγή η οποία έχει καταχωρηθεί από τον Μεξικανό Αλεχάντρο Ροντρίγκεζ και άλλους μετανάστες.

«Είναι φοβερό για ένα πολίτη ο οποίος έχει συλληφθεί για την διάπραξη ενός αδικήματος να δικαιούται ακρόασης εντός 48 ωρών, κατά την οποία, αν η Κυβέρνηση δεν μπορεί να δείξει ότι υπάρχει ο κίνδυνος φυγής αυτού του ανθρώπου ή ότι ο ίδιος είναι επικίνδυνος για την κοινότητα, τότε απελευθερώνεται», είπε ο Νομικός Διευθυντής της ACLU Ντέιβιντ Κόουλ.

Πρόσθεσε ότι «ωστόσο ένα ξένο, που δεν έχει διαπράξει κανένα αδίκημα, τον κρατούμε για έξι μήνες χωρίς οποιαδήποτε ακρόαση».

Έχοντας φτάσει στις ΗΠΑ σε νεαρή ηλικία στον Ροντρίγκεζ είχε παραχωρηθεί άδεια παραμονής και εργαζόταν ως βοηθός οδοντιάτρου. Αλλά αφότου συνελήφθη γιατί οδηγούσε κλεμμένο αυτοκίνητο και είχε στην κατοχή του ναρκωτικά, οι Αρχές ξεκίνησαν τις διαδικασίες απέλασης του.

Κρατήθηκε για πάνω από τρία χρόνια εν αναμονή της ολοκλήρωσης των διαδικασιών απέλασης του και αφέθηκε ελεύθερος μόνο αφότου η ACLU καταχώρησε αγωγή.

Σύμφωνα με την οργάνωση ο Ροντρίγκες στο τέλος κέρδισε την μάχη που έδωσε για να παραμείνει στις ΗΠΑ.

Οι αιτητές ασύλου αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Μεταξύ τους ο Αχιλάν Νανταράτζα ο οποίος κινδύνευε με βασανιστήρια στην χώρα του Σρι Λάνκα.

Όταν αιτήθηκε άσυλο το 2001, οι αρχές τον έθεσαν υπό κράτηση για τέσσερα χρόνια και πέντε μήνες και οι αιτήσεις του για να αφεθεί ελεύθερος απορρίφθηκαν κατ’ επανάληψη. Εν τέλει, του παραχωρήθηκε η αμερικανική υπηκοότητα.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων – ΗΠΑ/ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ 03/10/2017 10:48

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: