Την “μετάβαση” της ΕΕ στην ψηφιακή εποχή των 5G δικτύων συζήτησαν οι 28 στο Λουξεμβούργο




Συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με την επιτάχυνση των εργασιών για την ενιαία ψηφιακή αγορά στην ΕΕ, με στόχο να εξασφαλιστεί η ολοκλήρωσή της μέχρι τα τέλη του 2018, διεξήγαγε το Συμβούλιο των Υπουργών Τηλεπικοινωνιών της ΕΕ, που συνεδρίασε σήμερα στο Λουξεμβούργο. Η συζήτηση έρχεται ως συνέχεια των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου.

“Οι ηγέτες της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα αποφάσισαν ότι είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για την ψηφιακή Ευρώπη”, δήλωσε η Ουρβέ Πάλο, Υπουργός Επιχειρηματικότητας και Πληροφορικής της Εσθονίας, η οποία προήδρευσε του Συμβουλίου Τηλεπικοινωνιών.

“Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει θέσει συγκεκριμένες προθεσμίες για τρεις βασικούς φακέλους που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης: υπηρεσίες διασυνοριακής παράδοσης δεμάτων, ελεύθερη ροή δεδομένων και κώδικας ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Η συζήτησή μας σήμερα αποτελεί ένδειξη της ισχυρής δέσμευσης των υπουργών για την επίτευξη αυτών των στόχων. ”

Οι Υπουργοί διεξήγαγαν επίσης μια συζήτηση πολιτικής για την ανταπόκριση της ΕΕ στην κρίσιμη πρόκληση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Οι εργασίες στον τομέα αυτό επικεντρώνονται στη δέσμη μέτρων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που παρουσίασε πρόσφατα η Κομισιόν, η οποία περιλαμβάνει προτάσεις για τη δημιουργία μιας πλήρους υπηρεσίας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και ενός πλαισίου πιστοποίησης σε όλη την ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα προϊόντα και οι ψηφιακές υπηρεσίες είναι ασφαλή.

“Μια ακμάζουσα ψηφιακή κοινωνία και οικονομία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αξιόπιστη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο”, δήλωσε η Πάλο. “Το Συμβούλιο έχει ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται αυτές τις προτάσεις και θα καταρτίσει επίσης ένα σχέδιο δράσης για να εξασφαλίσει ότι η εργασία θα προχωρήσει με έγκαιρο και ολιστικό τρόπο, όπως ζήτησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες”.

Επιπλέον η Προεδρία παρείχε πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα της άτυπης συζήτησης σχετικά με πρακτικά βήματα για την εισαγωγή της τεχνολογίας 5G στην ευρωπαϊκή αγορά.

Οι Υπουργοί συζήτησαν τον καλύτερο τρόπο για να επιτύχουν το στόχο που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να διαθέσει το απαραίτητο φάσμα μέχρι το 2020.

“Όλοι συμφωνήσαμε ότι ήταν επιτακτική ανάγκη να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για την ταχεία και εκτεταμένη ανάπτυξη των δικτύων 5G στην Ευρώπη”, δήλωσε η Ούρβε Πάλο.

Αύριο, η προεδρία θα πραγματοποιήσει τον πρώτο εξερευνητικό τριμερή διάλογο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τον κώδικα ηλεκτρονικών επικοινωνιών και την επόμενη εβδομάδα οι διευθυντές, ή γενικοί γραμματείς τηλεπικοινωνιών των 28, θα συναντηθούν στο Ταλίν προκειμένου να εξετάσουν τις λεπτομέρειες ενός κοινού ευρωπαϊκού χρονοδιαγράμματος για φάσμα που θα αποδοθεί στο 5G.

Η προεδρία ενημέρωσε επίσης τους υπουργούς για την υπουργική δήλωση του Ταλίν σχετικά με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που εγκρίθηκε στις 6 Οκτωβρίου και για την ψηφιακή υπουργική συνάντηση της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης που πραγματοποιήθηκε στις 5 Οκτωβρίου.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 24/10/2017 21:45

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: