Θέλει διχοτόμηση Κύπρου, αναγνώριση ψευδοκράτους ο Βρετανός πρώην ΥΠΕΞ Τζακ Στρο!




«Μόνο ένα διχοτομημένο νησί θα θέσει τέλος στη διένεξη μεταξύ Τουρκοκύπριων και Ελληνοκύπριων», υποστήριξε σε ομότιτλο άρθρο του στην εφημερίδα Independent, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο.

Αναφέροντας ότι κάθε επόμενη προσπάθεια για την επανένωση της Κύπρου θα απορριφθεί από την «ελληνοκυπριακή κυβέρνηση», κατά την έκφρασή του, όπως “έχει γίνει με κάθε προηγούμενη προσπάθεια”, όπως ισχυρίστηκε, ο κ. Στρο σημείωσε πως «είναι ώρα να τερματιστεί αυτή η φάρσα ότι μια συμφωνία μετά από διαπραγμάτευση για ένωση του νησιού με μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία θα είναι ποτέ πιθανή».

Πρόσθεσε ότι η λύση είναι να διχοτομηθεί το νησί και να αναγνωριστεί διεθνώς το τουρκοκυπριακό “κράτος στο βορρά”.

Στη συνέχεια παρέθεσε πολύ συνοπτικά για τους αναγνώστες της βρετανικής εφημερίδας το ιστορικό της εισβολής δικαιολογώντας τις ενέργειες της Τουρκίας: «Μπορεί να ισχυριστεί κανείς, όπως πολλοί έχουν κάνει, ότι οι Τούρκοι υπερέβαλαν με τον αριθμό των στρατιωτών που έχουν εγκατεστημένους στο νησί έκτοτε. Αλλά είναι δύσκολο να υποστηρίξει κανείς ότι η τουρκική κυβέρνηση έπρεπε απλώς να μείνει άπρακτη. Σίγουρα η Βρετανία δε θα έμενε άπρακτη εάν ήταν μία βρετανική μειονότητα υπό μία τέτοια απειλή».

Στη συνέχεια ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας από το 2001 έως το 2006 αναφέρθηκε στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους, υποστηρίζοντας ότι «το θεμελιώδες πρόβλημα ήταν – και παραμένει – ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν κίνητρο να αποδεχθούν τη συμφωνία».

Ανέφερε πως «σε μία από τις χειρότερες στρατηγικές αποφάσεις ποτέ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, δυστυχώς με τη συγκατάθεση του Ηνωμένου Βασιλείου, συμφώνησε να ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004, ανεξαρτήτως του αν είχε επιτευχθεί συμφωνία με τους Τουρκοκύπριους».

Υπενθύμισε τη δήλωση εκείνη την περίοδο της συναδέλφου του στο Foreign Office βαρόνης Σίμονς ότι έπρεπε να τερματιστούν οι «διακρίσεις» σε βάρος των Τουρκοκυπρίων και πρόσθσε ότι παρόλα αυτά οι Τουρκοκύπριοι είναι ακόμα «μετέωροι» αναφορικά με τη συμμετοχή τους στην ΕΕ.

Ο κ. Στρο ανέφερε επίσης ότι η «ελληνοκυπριακή Κύπρος», κατά την έκφρασή του, δεν έχει υπάρξει υπόδειγμα μέλους της ΕΕ, αναφερόμενος στην «υπαρξιακή» τραπεζική κρίση, η οποία «προκλήθηκε εν μέρει από το ρόλο της Κύπρου ως προτιμητέου εξωχώριου τραπεζίτη της Ρωσίας».

Επεσήμανε το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian περί εισροής 4 δισεκατομμυρίων ευρώ στα κρατικά ταμεία από το 2013 και μετά μέσω του προγράμματος παροχής κυπριακής υπηκοότητα μεταξύ άλλων σε «Ρώσους ολιγάρχες και Ουκρανούς της επιχειρηματικής ελίτ».

Ο Τζακ Στρο ανέφερε ότι κατά τη γνώμη του εάν υπήρχε το δέλεαρ της ένταξης στην ΕΕ μία συμφωνία επανένωσης θα είχε επιτευχθεί, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες «η πραγματικότητα είναι ότι όσο καλές και αν είναι οι προθέσεις, κανένας Ελληνοκύπριος ηγέτης δε θα μπορέσει να κάνει τους ψηφοφόρους του να στηρίξουν μία συμφωνία».

Κατέληξε σημειώνοντας: «Είναι ώρα, κατά την άποψή μου, η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει αυτή την πραγματικότητα και να εγκρίνει τη διχοτόμηση του νησιού. Αυτό θα ήταν πολύ πιο πιθανό να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων, παρά η συνέχιση του ανώφελου πανηγυριού των περαιτέρω διαπραγματεύσεων για μια λύση που δεν μπορεί να υπάρξει».

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 02/10/2017 12:35

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: