Θα ξαναγίνει ατύχημα τύπου “Αγία Ζώνη ΙΙ”: Μόνο δύο άτομα βάρδια σε Δ/Ξ πλοίο στην Ελευσίνα…




Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, σχετικά με το εάν είναι δυνατό να συμβεί ένα νέο ναυάγιο τύπου Αγία Ζώνη ΙΙ, είναι σχεδόν βέβαιο. Σε έλεγχο που διενεργήθηκε, βραδινές ώρες της περασμένης Κυριακής, από στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο Δ/Ξ “ΜΑΙΝΑΛΟΝ” Ν.Π. 10768, το οποίο βρισκόταν αγκυροβολημένο στo αγκυροβόλιο της Ελευσίνας, διαπιστώθηκε ελλιπής σύνθεση του πληρώματός του.

Ειδικότερα, στο πλοίο επέβαιναν μόνο δύο μέλη του πληρώματος, μολονότι το εν λόγω πλοίο ήταν έμφορτο με 3298 τόνους καυσίμου.

Επιπροσθέτως, μεσημβρινές ώρες χθες, κατόπιν ελέγχου στο εν λόγω πλοίο από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ελευσίνας, διαπιστώθηκε στρέβλωση ανοίγματος δεξαμενής φορτίου με αποτέλεσμα τη μη ικανοποιητική σφράγιση του πώματος της ανθρωποθυρίδας.

Από τη Λιμενική Αρχή Ελευσίνας, μετά την αποκατάσταση των διαπιστωθεισών αντικανονικοτήτων και λήψης βεβαιωτικού συνέχισης πλόων από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα, επετράπη σήμερα η συνέχιση πλόων του πλοίου, υπό προϋποθέσεις, έως αύριο (11/10/2017).

Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει η προβλεπόμενη διαδικασία επιβολής διοικητικών και πειθαρχικών κυρώσεων, ενώ κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής διενεργείται προανάκριση.

Θυμίζουμε ότι και το Αγία Ζώνη ΙΙ ήταν έμφορτο και είχε δύο άτομα πλήρωμα. Σε πλοία ανάλογου μεγέθους το προσωπικό ασφαλείας είναι πάνω δέκα άτομα διότι πρέπει να γίνεται έλεγχος των μηχανών , του φορτίου αλλά και του κύτους εξωτερικά κάθε μια ώρα.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό και από τον πλέον αδαή δύο άτομα (ένα στις μηχανές και ένα στην γέφυρα) είναι αδύνατο να κάνουν ελέγχους κάθε ώρα και μάλιστα σε 24ωρες βάρδιες.

Στο ερώτημα λοιπόν αν μπορεί να ξαναγίνει ένα ατύχημα – δυστύχημα για το περιβάλλον – όπως του Αγία Ζώνη ΙΙ , η απάντηση είναι ότι μπορεί εάν δεν παρθούν άμεσα μέτρα ασφαλείας.

Δημήτρης Μανακανάτας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: