Θα είναι η σημερινή Τρίτη 10 Οκτωβρίου η “μεγάλη” ημέρα της Ανεξαρτησίας της Καταλονίας;




Γράφει ο Ανδρέας Τσιλογιάννης

Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2017. Αλικάντε, Νότια Ισπανία. Σύνορα με Καταλονία. Ποδοσφαιρικός αγώνας των εθνικών ομάδων Ισπανίας – Αλβανίας για τα προκριματικά του Μουντιάλ.

Η Εθνική Ισπανίας αντιμετωπίζει την Εθνική Αλβανίας στα πλαίσια των προκριματικών εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Αγώνας που εξασφαλίζει την πρωτιά και την πρόκριση των Ισπανών στο Μουντιάλ της Ρωσίας του 2018.

Συμβαίνει όμως κάτι το παράξενο για τα ποδοσφαιρικά δεδομένα της Ισπανίας.

Οι Ισπανοί θεατές που παρακολουθούν το παιχνίδι της εθνικής ομάδας, δεν γιουχάρουν τους αντιπάλους ποδοσφαιριστές της εθνικής Αλβανίας, αλλά έναν ποδοσφαιριστή της εθνικής τους ομάδας σε κάθε επαφή με την ποδοσφαιρική μπάλα.

Το όνομά του; Ζεράρντ Πικέ.

Ο πασίγνωστος Ισπανός αμυντικός της Μπαρτσελόνα, διεθνής με την εθνική Ισπανία, Καταλανός, με γνωστές τις σκληρές και οργισμένες δηλώσεις του ενάντια στο «καθεστώς» της Μαδρίτης, υπέρμαχος, με σκληρές δηλώσεις για την Εθνική Ισπανίας στη διάρκεια του «Καταλανικού δημοψηφίσματος», της αυτοδιάθεσης και της ανεξαρτησίας του Καταλανικού λαού.

Κυριακή 1η Οκτωβρίου. Ημέρα του «Καταλανικού Δημοψηφίσματος». «Καμπ Νου», Βαρκελώνη.

Την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2017, το άδειο «Κάμπ Νου», εξαιτίας της άρνησης της ισπανικής ποδοσφαιρικής λίγκας να αναβάλει την διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού αγώνα της Μπαρτσελόνα με την Λας Πάλμας, φέρνει άσχημες εικόνες και αντιδράσεις σε όλο τον ποδοσφαιρικό και όχι μόνο κόσμο.

Το καταλανικό δημοψήφισμα και οι φόβοι της εθνικής κρίσης.

Πολιτικοί αναλυτές, κάνουν λόγο πως οι παρενέργειες και ο σίγουρος εθνικός ισπανικός διχασμός, προϊόν του «Καταλανικού δημοψηφίσματος», οδηγεί την Ισπανία σε πολιτική κρίση.

Θεωρούν, πως τα γεγονότα που θα έρθουν, θα ξεπεράσουν τις επιπτώσεις που έφερε στη χώρα του «φλαμένγκο» της «Σανγκριά» και της «Παέγια», η καταστροφική περίοδος της στρατιωτικής χούντας του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο.

Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2017. Καταλονία. «Καταλονικό Δημοψήφισμα».

Tην περασμένη Κυριακή, διεξήχθη στην Καταλονία το δημοψήφισμα το οποίο έθετε σε ερώτημα στους Καταλανούς το ενδεχόμενο της ανεξαρτησίας της επαρχίας τους από το «Βασίλειο της Ισπανίας». Παράλληλα, στο ίδιο ερώτημα του δημοψηφίσματος, ο Καταλανός, Ισπανός πολίτης, που συμμετείχε στη ψηφοφορία, καλούνταν να απαντήσει, αν το πολίτευμα που επιθυμούσε να έχει το νεοσύστατο Καταλανικό κράτος θα ήταν η αβασίλευτη δημοκρατία.

Αντιδράσεις στην Ισπανία.

Η κυβέρνηση του κ. Μαριάνο Ραχόι, του Ισπανού Πρωθυπουργού προερχόμενο από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, αντέδρασε έντονα ως προς τη διεξαγωγή του συγκεκριμένου δημοψηφίσματος.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας είχε αποφανθεί πως το δημοψήφισμα των Καταλανών ήταν παράνομο και απαγορευτικό ως προς την τέλεσή του, βάση διατάξεων του Ισπανικού Συντάγματος που δεν επιτρέπουν την απόσχιση αυτόνομων περιοχών του «Βασιλείου της Ισπανίας».

Το «Καταλανικό Δημοψήφισμα» για την «Ανεξαρτησία της Καταλονίας με πολίτευμα της αβασίλευτης Δημοκρατίας», ήταν ένα δημοψήφισμα, οργανωμένο παρανόμως, για τους Ισπανούς, από την «Generalitat de Catalunya», την «Καταλονική Ζενεραλιτάτ».

Το «Καταλανικό δημοψήφισμα», δεν χαίρει την αναγνώριση από το διεθνές δίκαιο, το οποίο, ρητά και κατηγορηματικά δίνει δικαίωμα ανεξαρτησίας και αυτοδιάθεσης σε λαούς που βρίσκονται κάτω από κατοχή από άλλη χώρα ή βρίσκονται σε καθεστώς αποικιοκρατικής εξουσίας.

Το «Καταλανικό δημοψήφισμα».

Την Κυριακή 1η Οκτωβρίου, όλη η διεθνής κοινότητα είχε στραμμένη την προσοχή στο «Καταλανικό Δημοψήφισμα».

Όλη η υφήλιος έκπληκτη παρακολουθεί τις ντροπιαστικές σκηνές κατά τη διάρκεια της «παράνομης» εκλογικής διαδικασίας που εξελισσόταν στην Βαρκελώνη, αλλά και σε ολόκληρη την «αυτόνομη» περιφέρεια της Καταλονίας.

Η ισπανική αστυνομία, με εντολή του Ισπανού Πρωθυπουργού κ. Μαριάνο Ραχόι, λειτουργούσε αυταρχικά, εισερχόταν μέσα στα εκλογικά τμήματα, προχωρούσε σε κατασχέσεις καλπών και «εκλογικού υλικού», αποτρέποντας τους Καταλανούς που προσερχόταν στην εκλογική διαδικασία να ασκήσουν την επιθυμία τους και να ψηφίσουν στο «Καταλανικό Δημοψήφισμα».

Δεν μπορούν να ξεχαστούν οι εικόνες από τη Βαρκελώνη με τις οδομαχίες και τους εκατοντάδες τραυματισμένους Καταλανούς από τις πλαστικές σφαίρες των «ομοεθνών» Ισπανών αστυνομικών.

Δεν πρέπει να το γεγονός, πως προς το παρόν, ή το άμεσο μέλλον, μακρινό ή μη, οι Καταλανοί είναι Ισπανοί πολίτες.

Το ισπανικό πολιτικό «gambling».

Την εβδομάδα που διανύσαμε, αμέσως μετά το Καταλανικό δημοψήφισμα, το πολιτικό «gambling» που διεξήχθη στο ισπανικό τραπέζι σκακιού λογίζεται ως σκληρό επικοινωνιακά.

Αν και το σκάκι, είναι παρτίδα δύο «παιχτών», το ισπανικό σκακιστικό διπλωματικό «Gambling» παίζεται με τρεις παίχτες, δύο από την πλευρά της Μαδρίτης και ένα από την πλευρά της αυτόνομης περιφέρειας της Καταλονίας.

Συμπαίχτες στην ισπανική πλευρά ο Φίλιππος ο Στ`, ο Ισπανός μονάρχης, ο βασιλιάς της Ισπανίας και διάδοχος του Χουάν Κάρλος και ο συντηρητικός Μαριάνο Ραχόι, πρωθυπουργός της Ισπανίας.

Στην ιδιόρρυθμη παρτίδα σκακιού, τα ηνία της καταλανικής πλευράς κρατάει ο κ. Κάρλες Πουτζδεμόν, ο Πρόεδρος της «Καταλανικής Ζενεραλιτάτ», με συμπαίκτες τα 2,2 εκατομμύρια των Καταλανών πολιτών που προσήλθαν στις κάλπες και ψήφισαν με κάθε τρόπο, νόμιμο ή μη, υπέρ της ανεξαρτησίας της αυτόνομης ισπανικής περιφέρειας της Καταλονίας από το «Βασίλειο της Ισπανίας».

Ο Ισπανός μονάρχης Φίλιππος ο Στ`, αλλά και ο Ισπανός Πρωθυπουργός κ. Mαριάνο Ραχόι, με διαγγέλματα καλούν τον λαό της Καταλονίας που ψήφισε στο δημοψήφισμα της Κυριακής 1ης Οκτωβρίου να επιστρέψει στην νομιμότητα.

Παράλληλα, απειλούν τους «αυτονομιστές» Καταλανούς ηγέτες στέλνοντας σκληρά μηνύματα τα οποία κάνουν λόγο πως πλέον είναι ευθύνη των νόμιμων αρχών του ισπανικού κράτους να εγγυηθεί τη συνταγματική τάξη στην περιοχή της Καταλονίας.

Ο κ. Κάρλες Πουτζδεμόν πρόεδρος της «Καταλανικής Ζενεραλιτάτ» και βασικός «υποκινητής» του «Καταλανικού δημοψηφίσματος», πολέμιος της Μαδρίτης και της συντηριτικής κυβέρνησης του κ. Μαριάνο Ραχόι, σε διάγγελμα προς τους συμπατριώτες του αρνείται τον διάλογο με τη Μαδρίτη.

Ο Καταλανός «υπερεθνικιστής» Πρόεδρος της Καταλανικής Κυβέρνησης κ. Κάρλες Πουτζδεμόν, γνωστοποιεί πως την Τρίτη 1η Οκτωβρίου 2017 θα ανακοινώσει από το Κοινοβούλιο της Καταλονίας την ανεξαρτησία της περιοχής.

H Καταλονία, για την ιστορία, είναι μια αυτόνομη περιφέρεια του «Βασιλείου της Ισπανίας» δική της γλώσσα και πολιτισμό.

Έχει πληθυσμό 7,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, τα 5,5 εκατομμύρια εξ` αυτών ήταν εγγεγραμμένα στους εκλογικούς καταλόγους της περιφέρειας της Καταλονίας, έχοντας δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα.

Στο «Καταλανικό δημοψήφισμα» , υπέρ του «Ναι» στην ανεξαρτησία αλλά και στη δημιουργία ενός κράτους που ως πολίτευμα θα έχει την αβασίλευτη δημοκρατία, ψήφισαν 2.044.038 ψηφοφόροι που αντιστοιχεί στο 43,03% των 5,5 εκατομμυρίων Καταλανών που είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο δημοψήφισμα .

Ο απόλυτος ισπανικός διχασμός.

Αντιλαμβανόμαστε, πως η συμμετοχή στο «Καταλανικό Δημοψήφισμα» της 1ης Οκτωβρίου 2017 ήταν λίγο πιο κάτω από το μισό, όχι μόνο από το μισό του συνολικού πληθυσμού της αυτόνομης περιφέρειας της Καταλονίας, αλλά και του εκλογικού σώματος που είναι καταγεγραμμένο στους εκλογικούς καταλόγους της περιφέρειας.

Αν η Καταλανική κυβέρνηση του κ. Κάρλες Πουτζδεμόν ισχυρίζεται πως για την ανεξαρτησία της περιφέρειας ψήφισε το 90,18 %, υπάρχει ο αντίλογος ο οποίος ισχυρίζεται, πως το συγκεκριμένο ποσοστό δεν φτάνει ούτε ως προς τη συμπλήρωση του μισού εκλογικού σώματος.

Το υπόλοιπο μισό των Καταλανών ψηφοφόρων δεν προσήλθε στα εκλογικά τμήματα ή «έμεινε» στο σπίτι του στο δημοψήφισμα για διάφορους λόγους, οι οποίοι έχουν να κάνουν ή στην αντίθεση ως προς την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία, ή ακόμα και της μη συμφωνίας ως προς τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος.

Το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Καταλονία, αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα τόσο για την κυβέρνηση του κ. Μαριάνο Ραχόι, όσο και για τον Ισπανό μονάρχη Φίλιππο Στ`, ο οποίος τρία χρόνια μετά την ενθρόνιση, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σοβαρότατη κρίση στην Ισπανία, έπειτα από το τέλος της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκου.

Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αμελητέο το γεγονός μια ευνομούμενη χώρα του δυτικού κόσμου να βρίσκεται μπροστά στον απόλυτο εθνικό διχασμό, όταν 2,2 εκατομμύρια εκ των πολιτών αυτής, να επιθυμούν την ανεξαρτησία της περιοχής τους αλλά και να θέτουν θέμα πολιτεύματος, επιλέγοντας ως πολίτευμα την αβασίλευτη δημοκρατία και όχι την βασιλευόμενη δημοκρατία.

Όμως ο εθνικός διχασμός βρίσκεται και στην αυτόνομη περιοχή της Καταλονίας, καθώς ο μισός πληθυσμός του εκλογικού σώματος δεν συμμετείχε στο δημοψήφισμα, άρα μπορεί να ισχυριστεί ο οποιοσδήποτε τη μη επιθυμία του μισού καταλανικού πληθυσμού ως προς την ανεξαρτησία της Καταλονίας από το «Βασίλειο της Ισπανίας».

Ο ασκός του Αιόλου για την Ισπανία άνοιξε, η διάθεση των Καταλανών για ανεξαρτησία εμφανής.

Όσα χρόνια και αν περάσουν, η διάθεση για ανεξαρτησία και η θέληση ελευθερίας είναι χαρακτηριστικά που προσπερνούν οποιαδήποτε απόφαση Συνταγματικών δικαστηρίων ή και των άρθρων ή διατάξεων που αποτελούν το Διεθνές Δίκαιο.

Δεδομένο, πως, από την Κυριακή 1η Οκτωβρίου, το «Βασίλειο της Ισπανίας» στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η Αυτόνομη Περιφέρεια της Καταλονίας, βιώνει μια ισχυρή αμφισβήτηση, η οποία έχει χαρακτηριστικά πολιτικής αλλά και πολιτειακής κρίσης.

Η Διεθνής Κοινότητα.

Η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο «Καταλανικό Δημοψήφισμα», που ως στόχο είχε την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία, είναι εκατό στα εκατό, θέση υπέρ της Ισπανικής κυβέρνησης του κ. Μαριάνο Ραχόι.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το «παράνομο» «Καταλανικό Δημοψήφισμα» βρίσκεται εκτός των διατάξεων του Διεθνούς Δικαίου και επιθυμεί την με κάθε τρόπο επιστροφή των «αυτονομιστών» της Καταλονίας στη νομιμότητα.

Θα κηρύξει ο Πουτζδεμόν την Ανεξαρτησία της Καταλονίας ;

Η διεθνής κοινότητα με αγωνία περιμένει αν ο Πρόεδρος της Καταλονικής κυβέρνησης κ. Κάρλες Πουτζδεμόν κάνει πράξη τις «απειλές» προς τη Μαδρίτη και ανακοινώσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, οριοθετώντας την Τρίτη 10 Οκτωβρίου, ως μέρα της έστω και μονομερώς «Καταλονικής Ανεξαρτησίας».

Δεν είμαι σε θέση να ξέρω, αν τελικά η απόφαση του σχεδόν 90 % από το 43,03% των Καταλανών ψηφοφόρων που συμμετείχαν στο «Καταλανικό δημοψήφισμα» ψηφίζοντας «ΝΑΙ» τόσο στην ανεξαρτησία της Καταλονίας όσο και στη δημιουργία ενός κράτους με πολίτευμα την «αβασίλευτη δημοκρατία» είναι δεσμευτικό ή όχι για την αυτόνομη περιφέρεια της Καταλονίας.

Το μη δεσμευτικό δημοψήφισμα του 2014.

Θυμίζω, πως μη δεσμευτικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, είχε διεξαχθεί και στις 9 Νοεμβρίου του 2014.

Στο μη δεσμευτικό Καταλονικό δημοψήφισμα του 2014, ψήφισαν υπέρ της απόσχισης 1,8 εκατομμύρια Καταλανών, με τη συμμετοχή στο τότε δημοψήφισμα να αγγίζει περίπου το 41 % του εκλογικού σώματος της Περιφέρειας της Καταλονίας.

Το μέλλον :

Ως προς την καταλονική πρόθεση απόσχισης, ενδεχομένως να μην αποτελεί «φόβητρο» η αυριανή Τρίτη 10 Οκτωβρίου, όταν, όπως έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος της καταλονικής κυβέρνησης κ. Κάρλες Πουτζδεμόν προχωρήσει στην «Ανεξαρτησία της Καταλονίας».

Η ουσία στην ισπανική πολιτική σκακιέρα αποτελεί η επόμενη κίνηση των «θεματοφυλάκων  του «Βασιλείου της Ισπανίας».

Θα καταφέρουν ο Ισπανός μονάρχης Φίλιππος Στ και ο Ισπανός πρωθυπουργός κ. Μαριάνο Ραχόι, να βγάλουν την Ισπανία από τον εθνικό διχασμό και την κρίση που φέρνει η επιθυμία για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία της αυτόνομης επαρχίας της Καταλονίας;

Θα επιστρέψει η Καταλονία σύντομα στην νομιμότητα ;

Θα παραχωρήσει το ισπανικό κράτος στο κοντινό μέλλον νόμιμο δημοψήφισμα στην αυτόνομη περιφέρεια της Καταλονίας, στο οποίο θα κληθούν οι Καταλονοί ψηφοφόροι να επιλέξουν νόμιμα και δεσμευτικά την παραμονή ή όχι της Καταλονίας στις τάξεις του «Βασιλείου της Ισπανίας» ;

Ουδείς, πέρα από τον χρόνο, γνωρίζει τι θα συμβεί στην ιβηρική χερσόνησο.

Κρατείστε με σιγουριά και ας έχουμε ως μοναδικό δεδομένο την έξαρση του εθνικού διχασμού, τόσο στην Ισπανία, όσο και στην αυτόνομη περιφέρεια της Καταλονίας.

Ως γνωστόν, ο γάμος θέλει δυο και το διαζύγιο έρχεται όταν φύγει ο ένας, άλλοτε συναινετικό, άλλοτε με πόλεμο.

  • Ο Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής
  • @mail: [email protected]
  • Twitter : TsiloyannisAnd
  • Facebook : Andreas Tsiloyannis – © Andreas Tsiloyannis

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: