Τα στελέχη έχουν χάσει από 33 έως 50% των εισοδημάτων τους και αυτό πρέπει να αλλάξει, είπε ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας στα Τρίκαλα




O Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ανέφερε μεταξύ άλλων, σε εκδήλωση στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών στα Τρίκαλα, ότι οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια από 33-50% των εισοδημάτων τους και θα πρέπει να αρχίσει αυτό να αλλάζει.

Ο ΑΝΥΕΘΑ συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή και την Ειδική Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Καλλιόπη Παπαλεωνίδα, εγκαινίασε τον Βρεφονηπιακό Σταθμό Φρουράς Τρικάλων και στη συνέχεια μίλησε στους σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών.

Ο ΑΝΥΕΘΑ κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη στήριξη των οικογενειών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στη συνέχεια μίλησε στους σπουδαστές της ΣΜΥ, όπου αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, επισημαίνοντας ότι είναι μια διαρκής διαδικασία σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο Στράτευμα.

Αναφερόμενος στη γενικότερη κατάσταση μεταξύ άλλων είπε:

Η κοινωνία μας έχει περάσει, σχεδόν οκτώ χρόνια, μια μεγάλη οικονομική κρίση, η οποία προήλθε από δυο πράγματα, το ένα είναι η διεθνής οικονομική κατάσταση και το άλλο είναι το μοντέλο που είχαμε φτιάξει εδώ στην Ελλάδα, που έκανε αυτή την κρίση πολύ μεγαλύτερη.

Είχαμε μπροστά μας δύο δρόμους, ο ένας ήταν να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο και να πάμε στην καταστροφή και ο δεύτερος να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια σαν κοινωνία και να αναδιαμορφώσουμε το μοντέλο που ζούμε. Εδώ είμαστε αυτή τη στιγμή. Είμαστε σε ένα μεταίχμιο περνάμε από την κρίση στη μη κρίση.

Καλούμαστε να ξαναχτίσουμε με σιγουριά και να πατάμε με σιγουριά. Το βασικό ζήτημα είναι μια σταθερότητα και πάνω σε αυτή να χτίσουμε. Το 2017 είναι η πρώτη χρονιά που θα σημειωθούν δείκτες οικονομικής ανάπτυξης. Το επόμενο ζήτημα είναι τι θα κάνουμε αυτή την ανάπτυξη, δηλαδή πόσο δίκαια θα τη μοιράσουμε.

Ειδικά για τα οικονομικά στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, σημείωσε:

Οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια από 33-50% των εισοδημάτων τους και θα πρέπει να αρχίσει αυτό να αλλάζει. Το 2009 ο προϋπολογισμός τους ΥΠΕΘΑ ήταν 6 δις ευρώ, από αυτά 2 δις ήταν για τα εξοπλιστικά προγράμματα, περίπου 1 δις τα λειτουργικά και 3 δις οι αμοιβές. Το 2017 ο προϋπολογισμός έχει γίνει 3 δις, εκ των οποίων 500 εκατ. θα είναι τα εξοπλιστικά, 500 εκατ. τα λειτουργικά και 2 δις -αυτό έχει ξεκινήσει από το 2015- οι αμοιβές.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να αναπτύξουμε ένα νέο μοντέλο των Ενόπλων Δυνάμεων, πιο σύγχρονες, πιο ισχυρές και πιο ευέλικτες, δηλαδή δεν πηγαίνουμε μόνο στους εξοπλισμούς αλλά το κύριο βάρος πηγαίνει στη μόρφωση και την εκπαίδευση.

Θέλουμε την ειρήνη αλλά συγχρόνως πρέπει να προετοιμαζόμαστε, υπό όρους και συνθήκες, που απευχόμαστε να μας τύχουν αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι, όταν θα μας τύχουν.

Θέλουμε να ξεπεράσουμε την κρίση, και την ξεπερνάμε. Έχει σημασία πως θα διαχειριστούμε αυτό το ξεπέρασμα της κρίσης. Έχει σημασία πως οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συμβάλουν ώστε για να γίνει αυτό, να υπάρχει ασφάλεια στη χώρα. Αυτό έχει να κάνει με δύο πράγματα: το ένα είναι τα σύνορά μας και το άλλο οι διεθνείς μας συμμαχίες.

Είμαστε υπερήφανοι γιατί καταλαβαίνουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Είμαστε υπερήφανοι γιατί δίνουμε τις δυνάμεις μας για αυτό που κάνουμε. Είμαστε υπερήφανοι γιατί θέλουμε την ειρήνη και γιατί υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα οποία τα έχουμε κερδίσει όχι γιατί κάποιος πήγε και υπέγραψε μια συνθήκη, και αυτό είναι κάτι που διαφοροποιεί την Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά προηγήθηκε ο αγώνας, προηγήθηκε το αίμα, προηγήθηκε η μεγάλη προσπάθεια χιλιάδων ανθρώπων και ως επακόλουθο ήρθε η συνθήκη και αυτό πρέπει να το μετράμε.

Με στοιχεία ΥΠΕΘΑ/Δνση Ενημέρωσης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: