File Photo: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από τη σύντροφό του, Μπέτυ Μπαζιάνα παρέστη στο δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν του οι Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις AHI και AHEPA, Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017, στην Ουάσιγκτον. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, Andrea Bonetti

Τα F-16, οι αγορές, ο εκσυγχρονισμός και το ελληνικό «μεγαλείο»: Ανορθολογισμός και παλινωδίες και στην Άμυνα

Του Παντελή Δ. Καρύκα

Τον Αύγουστο του 1981, λίγο πριν τις εκλογές που έφεραν στην εξουσία τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, υπήρξε εισήγηση για την αγορά 120 νέων μαχητικών αεροσκαφών για την Πολεμική Αεροπορία.

Οι επιτελείς πρότειναν την αγορά ενός μόνο τύπου για καθαρά πρακτικούς λόγους. Υπό εξέταση είχαν τεθεί τέσσερα μαχητικά, το ευρωπαϊκό Tornado, το γαλλικό Mirage 2000 και τα αμερικανικά F-16 και F-18.

Η αεροπορία προέκρινε το F-18. Με την πολιτική αλλαγή του Οκτωβρίου 1981, το πρόγραμμα απόκτησης μαχητικών «πάγωσε» και ανακινήθηκε τρία χρόνια μετά, το 1984.

Τελικά για πολιτικούς και όχι επιχειρησιακούς λόγους αποφασίστηκε η αγορά 40 γαλλικών μαχητικών Mirage 2000 και 40 αμερικανικών F-16. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος προμήθειας δύο τύπων αεροσκαφών με την ανάλογη γραμμή υποστήριξης, ήταν κοντά σε αυτό για την απόκτηση 120 μαχητικών ενός τύπου.

Με τη λεγόμενη «Αγορά του Αιώνα» εισήλθε σε υπηρεσία στην Πολεμική Αεροπορία το μαχητικό F-16 C/D. Σταδιακά το αμερικανικό μαχητικό αποτέλεσε τον κορμό της Πολεμικής Αεροπορίας με την αγορά επιπλέον μαχητικών του τύπου προηγμένων εκδόσεων.

Η Ελλάδα έχει F-16, 123 τον αριθμό και δεν θα αγοράσει καινούργια μαχητικά αεροσκάφη, αλλά θα εκσυγχρονίσει τα υφιστάμενα Block 30 έως Block 52+ Adv. σε επίπεδο Block 70 (F-16 Viper), μετατρέποντας τα “Γεράκια” σε θανατηφόρες “Έχιδνες”.

 • Χρειάζεται ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών F-16; Όχι απλώς χρειάζεται, αλλά είναι απολύτως απαραίτητος αν η Ελλάδα θέλει να έχει Πολεμική Αεροπορία. Η Τουρκία έχει εκσυγχρονίσει τα πάνω από 250 αεροσκάφη του τύπου που διαθέτει σε επίπεδο Block 52+Adv, διαθέτοντας, την στιγμή αυτή, ποιοτικό και ποσοτικό πλεονέκτημα στο Αιγαίο που αντισταθμίζεται μόνο από την ποιότητα και τη λεβεντιά των Ελλήνων αεροπόρων, το έργο των οποίων ανακάλυψε, δυστυχώς πολύ πρόσφατα και ο αξιότιμος κύριος πρωθυπουργός.

Ακριβώς αυτά τα πλεονέκτηματα θα ανατρέψει ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών F-16 σε επίπεδο Block 70, με νέα, εξαιρετικά ραντάρ και άλλα κρίσιμα υποσυστήματα που θα τους παρέχουν επιπλέον φονικές δυνατότητες αέρος-αέρος και αέρος εδάφους.

Φυσικά τα F-16 δεν είναι «αόρατα» σαν τα F-35 που έχει παραγγείλει, αλλά δεν διαθέτει ακόμα και θα δούμε αν τελικά πάρει, η Τουρκία. Το αν η Τουρκία προμηθευτεί το «αόρατο» αμερικανικό μαχητικό 5ης γενιάς θα εξαρτηθεί από τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, που δεν είναι και οι καλύτερες.

Για την ώρα δε μαχητικά 5ης γενιάς διαθέτουν μόνο οι ΗΠΑ. Η Ρωσία έχει μείνει πίσω, ενώ η τουρκική απόπειρα με τo εγχώριο υπό σχεδίαση μαχητικό TF-X δεν πείθει.

Κατά συνέπεια ο εκσυγχρονισμός και των 123 ελληνικών F-16 είναι απολύτως απαραίτητος για τη διατήρηση της ισορροπίας δυνάμεων έναντι της Τουρκίας. Όλες οι άλλες λύσεις, επί του προκειμένου, δεν είναι εφικτές.

Διότι ούτε η δυνατότητα αγοράς νέων αεροσκαφών υπάρχει – και δεν χρειάζεται άλλωστε, άμεσα, εκτός αν αφορά αεροσκάφη 5ης γενιάς, πολύ-πολύ υψηλού κόστους, που υπό τις παρούσες συνθήκες την καθιστά αδύνατη.

Σε βάθος χρόνου φυσικά μια τέτοια αγορά θα είναι απαραίτητη, αλλά ο αριθμός των μαχητικών 5ης γενιάς που θα αγοραστούν θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένα της χώρας που δεν προβλέπονται ανθηρά για αρκετά χρόνια ακόμα.

Αλλά ακόμα κι αν αύριο, με θυσίες, αποφασιζόταν η αγορά F-35 θα έπρεπε να αγοραστούν σε επαρκείς αριθμούς – τουλάχιστον 100 – για να αντισταθμιστεί η απόσυρση των F-16 που αποτελούν τον κορμό της Πολεμικής Αεροπορίας. Όμως το F-35 και πολύ ακριβό είναι και ΔΕΝ θα μας παραδίδονταν αύριο το πρωί, αλλά μετά από χρόνια.

Στο μεταξύ το κενό στην άμυνα της χώρας θα μεγάλωνε επικίνδυνα.

Κατά συνέπεια ο εκσυγχρονισμός του συνόλου των ελληνικών F-16 είναι απλά μονόδρομος για την Ελλάδα, είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει.

 • Και προς Θεού, το ζήτημα αυτό, μια από τις, όχι πολλές ορθές, αποφάσεις της παρούσας κυβέρνησης, κατά την ταπεινή γνώμη του γράφοντος,  δεν είναι από αυτά που προσφέρεται για αντιπολιτευτικές κόντρες.

ΓΝΩΜΗ: Χρειάζεται η Ελλάδα τα F-16; Την απάντηση θα δώσουν μόνο οι πιλότοι, και σίγουρα όχι οι πολιτικοί

3 Comments on "Τα F-16, οι αγορές, ο εκσυγχρονισμός και το ελληνικό «μεγαλείο»: Ανορθολογισμός και παλινωδίες και στην Άμυνα"

 1. Φίλιππος Σταμούλης | October 21, 2017 at 11:59 AM | Reply

  “Για την ώρα δε μαχητικά 5ης γενιάς διαθέτουν μόνο οι ΗΠΑ” ισχυρίζεται ο αρθρογράφος. Σύμφωνα με την Βικιπαίδεια, αρθρογράφε, F-35 έχουν αυτή τη στιγμή σε λειτουργία -επιχειρησιακή ή δοκιμαστική- οι παρακάτω χώρες: ΗΠΑ, Αυστραλία, Ισραήλ, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Βρετανία.
  Το να οδηγείται ο αναγνώστης στο συμπέρασμα πως τα τουρκικά F-35 είναι σενάριο μακρινό ή απίθανο δεν είναι σωστό.

 2. Πάντως από ένα σημείο και μετά, η ποσότητα υπερισχύει της ποιότητας. Πως θα μπορούσε να επιβιώσει μιαμιση μοίρα F35 εναντίον όλόκληρης Τουρκικής αεροπορίας; θα μας την “στερέψουν” στις πρώτες ώρες του εναέριου πολέμου. Ενώ η αναβάθμιση 100 και πλέον F16 που θα επιχειρούν όχι αυτόνομα αλλά ως μεγάλο σμήνος, λόγω δικτυοκεντρικότητας, (και εδώ είναι το μυστικό, μεγάλος αριθμός που ενεργεί ως σύνολο) σίγουρα αντέχει περισσοτερο και θα τους επιφέρει μεγαλύτερο πλήγμα. Σε αυτό ακριβώς το σκεπτικό πτέπει να στηρίζεται και η πρόθεση για αναβάθμηση των ήδη πολλών υπαρχόντων. Αλήθεια, έχει διερευνηθεί ποτέ η περίπτωση ανεπάνδρωτων stelth μαχητικών, είτε αμερικάνικων είτε ευρωπαικών, υποπενταπλάσιου κόστους και συντήρησης, που βγαίνουν σε παραγωγή την ερχόμενη δεκαετία, και που σε μεγάλο αριθμό , πλέον των 100, να πλαισιώσει τα αναβαθμισμένα 100 και πλέον F16, με την προοπτική μαζικού αιφνιδιαστικού πλήγματος;

 3. Λάμπρος | October 23, 2017 at 5:55 AM | Reply

  Τα συνολικά εν ενεργεία F 16 της Π.Α. αυτή τη στιγμή είναι 155. Τα 123 είναι κλάσμα του 155. Μία σοβαρή αναβάθμιση θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει το σύνολο του στόλου.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*