Στήριξη Γιούνκερ για Τελωνειακή Ένωση Τουρκίας με υπογραφή Αναστασιάδη, υποστηρίζει το ΔΗΚΟ




Στη δήλωση της 18ης Μαρτίου 2016 αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ για να δικαιολογήσει τα «δώρα» του προς τον Ερντογάν, ανάμεσα τους και η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, απαντώντας (03/10/17) σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ, S&D).

Η δήλωση της 18ης Μαρτίου 2016 περιλαμβάνει και την υπογραφή του Ν. Αναστασιάδη. Με την απάντηση του επιβεβαιώνει ταυτόχρονα την ύπαρξη Οδικού Χάρτη για την Τουρκία που ο κ. Γιούνκερ προσέφερε στις 25 Μαΐου 2017 στη συνάντησή του με τον Ερντογάν.

Στην ερώτηση που ο κ. Μαυρίδης απέστειλε στον κ. Γιούνκερ αναφέρει ότι σε έγγραφο (Οδικό Χάρτη) που δόθηκε στον Ερντογάν περιέχονται δεσμεύσεις εκ μέρους της ΕΕ, οι οποίες δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Επιτροπής. Συγκεκριμένα, ο κ. Γιούνκερ προτείνει έναρξη διαπραγματεύσεων για εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας περί το τέλος του έτους και νέα Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για την Άνοιξη του 2018, θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Προέδρου του Συμβουλίου και των Κρατών-Μελών και όχι της Κομισιόν. Ο Ευρωβουλευτής σημειώνει επίσης ότι το έγγραφο Γιούνκερ παρακάμπτει το Συμβούλιο και τις διαδικασίες με βάση τις Συνθήκες Λειτουργίας της ΕΕ.

Στην απάντησή του ο Προέδρος Γιούνκερ δεν διαψεύδει όσα του καταλογίζονται για τις 25 Μαΐου 2017 και επιβεβαιώνει ότι μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν «οι εργασίες με την Τουρκία συνεχίστηκαν σε διάφορους τομείς συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των μεταφορών, της ενέργειας και της οικονομίας. Τούτο θα έχει ως αποτέλεσμα σειρά θεματικών διαλόγων και επισκέψεων υψηλού επιπέδου κατά τους προσεχείς μήνες».

O κ. Γιούνκερ εκφράζει την άποψη ότι «το έγγραφο (Οδηγός Χάρτης) … εξακολουθεί να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της δήλωσης της 18ης Μαρτίου 2016, στην οποία παραμένει προσηλωμένη η ΕΕ» ενώ παραδέχεται ότι «η απόφαση για τη διοργάνωση συνόδου κορυφής με την Τουρκία το 2018 εναπόκειται στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». Ο κ. Γιούνκερ δικαιολογεί τις ενέργειές του θεωρώντας ότι «η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης (της Τουρκίας) επικροτείται στη δήλωση της 18ης Μαρτίου 2016…

Η πρόταση τελεί επί του παρόντος υπό συζήτηση στο Συμβούλιο». Επισημαίνεται ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ και Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016 στην οποία αναφέρεται ο κ. Γιούνκερ περιέχει και την υπογραφή του Κύπριου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη με την εξής φράση «Η ΕΕ και η Τουρκία καλωσόρισαν την εν εξελίξει εργασία για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης».

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 04/10/2017 18:13

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: