Συνελήφθη ο εκβιαστής που είχε δηλητηριάσει βρεφικές τροφές στη Γερμανία




Διαλευκάνθηκε η υπόθεση εκβιασμού σουπερμάρκετ με δηλητηριασμένες βρεφικές τροφές στη νότια Γερμανία. Οι αρχές συνέλαβαν στην περιοχή της Τυβίγγης έναν 53χρονο άνδρα, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε δηλητήριο και άλλα καθοριστικά αποδεικτικά στοιχεία.

Οι εισαγγελικές αρχές του Ράβενσμπουργκ εξέδωσαν το απόγευμα του Σαββάτου ένταλμα σύλληψης. Όπως δήλωσε ο αρμόδιος εισαγγελέας στην πόλη Κωνσταντία Αλεξάντερ Μπόγκερ, ο κύριος ύποπτος δεν έχει ακόμα ομολογήσει την πράξη του. Ωστόσο τα αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος του είναι αδιάσειστα. Στο προοίμιο της σύλληψης η αστυνομία έλαβε από τον πληθυσμό εκατοντάδες στοιχεία για τον ύποπτο, ενώ είχε στη διάθεσή της πλάνα από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του σουπερμάρκετ του Φρίντριχσχαφεν στη λίμνη της Κωνσταντίας, όπου τοποθετήθηκαν οι δηλητηριασμένες βρεφικές τροφές.

Σε αστυνομικές έρευνες στο διαμέρισμα του υπόπτου στην μικρή πόλη Όφτερντινγκεν 60 χιλιόμετρα νότια της Τυβίγγης, εντοπίστηκε μπουκάλι με το δηλητήριο αιθελυνογλυκόλη, το οποίο περιέρχονταν στις βρεφικές τροφές. Εκτός αυτού οι αστυνομικοί έχουν στη διάθεσή τους ίχνη DΝΑ του υπόπτου από τα μπουκαλάκια των βρεφικών τροφών. Σύμφωνα με τις γερμανικές αστυνομικές αρχές ο κύριος ύποπτος, ο οποίος ζητούσε περισσότερα από δέκα εκατομμύρια ευρώ για να σταματήσει να τοποθετεί δηλητηριασμένες βρεφικές τροφές σε σουπερμάρκετ, είχε ξεκινήσει να καταστρέφει τα σε βάρος του αποδεικτικά στοιχεία. Έτσι οι αστυνομικοί εντόπισαν έναν φορητό υπολογιστή σε κάδο ανακύκλωσης κοντά στο σπίτι του.

Συνέντευξη τύπου του υπαρχηγού της αστυνομίας Κωνσταντίας Ούβε Στίρμερ και του αρμόδιου εισαγγελέα Αλεξάντερ Μπόγκερ για τη σύλληχη του 53χρονου

Η εισαγγελία κατηγορεί τον κύριο ύποπτο για ληστρική εκβίαση, που επισείει ποινή από 5 μέχρι και 10 χρόνια. Ο αρμόδιος εισαγγελέας Αλεξάντερ Μπόγκερ δεν αποκλείει στο κατηγορητήριο να προστεθεί και η απόπειρα ανθρωποκτονίας, η οποία τιμωρείται με ισόβια. Επειδή όμως, όπως δήλωσε ο εισαγγελέας, δεν υπάρχει ακόμα ομολογία, τα κίνητρά του συλληφθέντος παραμένουν άγνωστα. Όπως όμως τόνισε ο κ. Μπόγκερ ο ύποπτος έχει βεβαρημένο ποινικό μητρώο. Σύμφωνα με τον υπαρχηγό της αστυνομίας Κωνσταντίας Ούβε Στίρμερ, ο 53χρονος έχει πιθανότατα ψυχολογικά προβλήματα, είναι εκκεντρικός και μοναχικός.

Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο εγκληματολόγος και ψυχολόγος Μάρτιν Ρέτενμπέργκερ δήλωσε ότι ένα κοινό στοιχείο σε όλες τις προσπάθειες εκβιασμού με δηλητηριασμένα τρόφιμα είναι ότι οι δράστες γίνονται μεμιάς γνωστοί σε ολόκληρη τη χώρα, ίσως και εκτός συνόρων, γεγονός που τους δίνει ένα είδος ικανοποίησης. Ο γερμανός ειδικός είναι πεπεισμένος ότι σε περίπτωση που ο μοναδικός σκοπός ενός δράστη είναι τα χρήματα, τότε έχει πολλές άλλες επιλογές στη διάθεσή τους από τις δηλητηριασμένες τροφές.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

01/10/2017 09:12
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: