Συμφωνία με την Τουρκία θέλει το Ισραήλ, λέει σύμβουλος του Υπουργείου Ενεργείας




Μια κατ’αρχήν συμφωνία με την Τουρκία είναι πρόθυμοι να υπογράψουν οι Ισραηλινοί, δήλωσε ο σύμβουλος του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ Ντρορ Κοέν, αναφέροντας ωστόσο ότι το βασικό τους ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι η τιμή του φυσικού αερίου που θα έρχεται από το Ισραήλ και η πορεία του.

Ο Κοέν είπε ακόμη ότι γίνεται ταυτόχρονα προσπάθεια και για μια ‘περιφερειακή συμφωνία’ και γι’ αυτό πριν λίγες βδομάδες έγιναν διαβουλεύσεις στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο σύμβουλος του ισραηλινού υπουργείου Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων, Ντρορ Κοέν υποστήριξε ότι οι συνομιλίες για τη συγκεκριμένη συμφωνία έχουν φτάσει σε ένα σημείο και είναι πεπεισμένος ότι «θα καταλήξουμε σε συμφωνία στο τέλος αν τόσο το Ισραήλ όσο και η Τουρκία δείξουν την απαιτούμενη ευελιξία».

«Γίνονται συνομιλίες για μία ‘περιφερειακή’ συμφωνία και για μία ξεχωριστή συμφωνία με την Τουρκία. Είμαστε πρόθυμοι για την υπογραφή μίας κατ’ αρχήν συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, αλλά προσπαθούμε να βρούμε μία μέση οδό προκειμένου όλοι να είναι ικανοποιημένοι. Το βασικό μας ζήτημα είναι η τιμή του αερίου που θα έρχεται από το Ισραήλ και η διαδρομή του. Είμαι θετικός και πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία. Διότι η Τουρκία είναι πολύ σημαντική για εμάς, για την κυβέρνησή μας. Πιστεύω ότι μπορούμε να το καταφέρουμε με την Τουρκία», είπε.

Ο Κοέν μετέφερε επίσης στην Άγκυρα την προσδοκία του Ισραηλινού υπουργού Ενέργειας, Γιουβάλ Στέινιτζ, να επισκεφτεί το Τελ Αβίβ ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϋράκ, και έτσι, με αυτόν τον τρόπο να γίνει ένα σημαντικό βήμα προς την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό.

Δήλωσε επίσης ότι πρέπει να εξεταστούν όλες οι επιλογές για την εξαγωγή του φυσικού αερίου που εξορύσσεται ανοιχτά του Ισραήλ. «Δεν θεωρούμε κάποια επιλογή ανώτερη από την άλλη. Θέλουμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία και να προχωρήσει η δουλειά. Μία συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ θα είναι σημαντική τόσο για την περιοχή, όσο και για την Ευρώπη» ανέφερε.

Περισσότερες ειδήσεις Κόσμος εδώ

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη 13/10/2017 19:42

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: